12/15/14 00:25
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Шоколадови бонбони „Винен пунш“

Средата на декември е. Изобщо не съм готова с коледни подаръци. Еуфорията от предстоящите празници настъпва постепенно и непринудено. Очаквам доставка на свинско месо за да се опитам (за първи път самостоятелно) да правя наденици. Коледното дърво е украсено и от време на време разтурено от половината коледни топки с помощта на Даниел. Намирам ги в нощното шкафче, под дивана, в най-долния кухненски шкаф, в коша за пране и в пералнята. Веднъж там открих и телефона ми, но не можах да го изпера.

Направих настойката от подправки във водка за белия гльог. Към нея по-късно ще добавя бял портвайн и токайско полусухо бяло вино. Голям фюжън ще стане!

Щоленът е готов. Всъщност вече изядохме един от тази партида и само мога да подозирам колко хубав ще стане този, който отлежава. Направих линцер по тази рецепта и любимите от миналата година пепаркакор. Част от тях потопих до половината в темпериран натурален шоколад. От този, който ми остана за покриването на бонбоните. А пък те, бонбоните приятно гъделичкат рецепторите с аромати на ром, червено вино и коледни подправки.

Шоколадови бонбони "Винен пунш"

Правенето на бонбони, по-точно на тези бонбони отнема време, но не повече време от изпичането и декорирането на един чувал коледни сладки. Размерът им е малък, но напълно достатъчен да събере букета от аромати напомнящи топъл винен пунш. Малки са, но пък се получават много, което е хубаво, защото от сега до края на годината се осъществяват срещи, гостита, партита и изобщо все подходящи поводи да поднеса купичка с бонбони за десерт след обяда, към кафето следобед или като завършек на вечерята с чаша гльог.

Шоколадови бонбони "Винен пунш"

Обвивката на бонбоните е от тъмен шоколад, основата от марципан с богато усещане за наличие на алкохол, а най-фината и деликатна част е пълнежът. Състои се от три вида шоколад – бял, млечен и натурален – нещо, което изглежда да няма много смисъл, но повярвай ми има. Комбинацията от тези три вида шоколад в тяхното съотношение дават съвършена кремообразна с лека еластичност текстура на ганаша и изключително приятна хармония между сладост и горчивина, кадифе и тръпчивост.

Шоколадови бонбони "Винен пунш"

Наличието на плътно плодово червено вино и ненатрапчиво количество канела, карамфил и джинджифил се усеща на финала, след като шоколадовата черупка на бонбона бъде разтопена от топлината в устата, силното алкохолно усещане от тъмния ром в марципана се уталожи и тогава на небцето разцъфва виненият пунш. Като изненадващ подарък в шоколадова опаковка. Подари си го!

Шоколадови бонбони "Винен пунш"

Шоколадови бонбони „Винен пунш“

Рецептата е адаптирана с леки промени от книгата Feinste Pralinen selbst gemacht.

Бонбоните се приготвят два дни, като на първия се прави ганашът и основата от марципана, и след това се сглобяват. Необходимо е да се оставят на хладно място за да засъхнат, но не трябва да бъдат в хладилник, тъй като влагата там няма да им позволи това. На следващия ден бонбоните се покриват с шоколад и се декорират.

Количеството натурален шоколад за покриване на бонбоните е повече, но е необходимо за да се работи лесно и безпроблемно. След като всички бонбони се покрият, останалото количество от шоколада може да се съхрани на стайна температура и да се използва за приготвяне на топъл шоколад или сладкиш като панфортебрауниЗахер или кексчета с джинджифил и сладко от портокали.

От марципановото тесто за основите също ще остане малко количество. Може да се оцвети със зелена сладкарска боя и да се направят няколко борчета за декорация на масата. Ако искаш алкохолното усещане в бадемовата основа да е по-леко, замени част от рома с портокалов сок или вода.

Посочените дози са за 80 броя.

За шоколадовия ганаш:

  • 50 мл животинска сметана
  • 50 мл плътно плодово червено вино (използвах Strymon Cabernet Sauvignon 2010)
  • по 1 щипка канела, карамфил и джиндифил на прах
  • 50 г натурален шоколад, нарязан на ситно
  • 50 г бял шоколад, нарязан на ситно
  • 120 г млечен шоколад, нарязан наситно
  • 15 мл тъмен ром

За основата от марципан:

  • 200 г бадемов марципан
  • 150 г пудра захар, пресята през фина цедка
  • 15-30 мл тъмен ром

За покриване и декорация:

  • 500 г натурален шоколад, нарязан на ситно
  • бял и млечен шоколад
  • бои за шоколад (по желание)

За ганаша в касерола се смесват сметаната и виното. Слагат се да заврат. Щом заврат към тях се добавят подправките, разбъркват се и съдът се маха от котлона. В него се изсипват трите вида шоколад. Разбъркват се докато се разтопят. Накрая се добавя ромът.

Ганашът се прехвърля в купа и се оставя да се охлади на стайна температура. След това купата се покрива със стреч фолио и се слага в хладилник за 2-3 часа или докато ганашът стегне.

За основата марципанът се накъсва на парчета и заедно с пудрата захар се смилат в кухненски робот. В зависимост от използвания марципан и неговата влажност, сместа ще бъде по-близо до образуване на тесто или по-ронлива. Добавя се по малко от рома, като разбиването с робота продължава докато от сместа се получи меко, но не лепкаво тесто. Събира се на топка и се поставя върху силиконова подложка или хартия за печене. Върху тестото се слага друг лист хартия за печене или стреч фолио. (Това се прави за да се разточи лесно без да лепне по точилката.)

От марципана се изрязват кръгчета за основите

Марципановото тесто се разточва с дебелина 3-4 мм. От него се изрязват кръгове с диаметър 2,5 см. Подреждат се върху хартия за печене в голяма тава или поднос.

Ганашът се шприцова върху марципановите основи

Когато ганашът стегне се прехвърля в сладкарски пош с кръгъл накрайник с диаметър 1 см. Ганашът се шприцова върху марципановите основи. Получените връхчета от шприцоването се заглаждат с пръст, като се притискат леко. Бонбоните се оставят на хладно място, но не в хладилник за 12 часа.

Бонбоните се овалват в темпериран шоколад

За покриване натуралният шоколад се темперира. Бонбоните се потапят един по един в него. Изтръскват се от излишния шоколад и се поставят върху хартия за печене. Оставят се докато шоколадът стегне.

Отрязва се излишния шоколад

Когато шоколадът стегне, от всеки бонбон с нож се отрязва излишния стекъл се шоколад. Подреждат се върху хартия за печене.

Бонбоните се декорират с различни видове шоколад

За декорация белият и натуралният шоколад се разтопяват поотделно на водна баня. Слагат се в корнет направен от хартия за печене и бонбоните се декорират. Оставят се докато декорацията стегне. Част от белия шоколад може да се оцвети с боя за шоколад.

Съхраняват се в кутия на стайна температура.

Шоколадови бонбони "Винен пунш"

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Шоколадови бонбони „Винен пунш“ е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 12/15/14 00:25 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/9NORk0cBXNM/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване