12/16/14 12:54
(http://ivo.bg/)

Money, мъниста и други руски слабости

Агенция Франс прес се присъедини към оценките на западните медии, които редовно пускат Путин по пързалката на позора, класирайки го за най-влиятелната личност в света. Първосигналните путинофили по света и у нас се радват като аборигени на маниста, а после изяждат техния приносител, когато манистата свършват.

 

И друг път съм обяснявал на аборигените защо техният кумир е всъщност обект на заклеймяване като дежурен по лидерство в тези световни класация, в която короната често е шутовска шапчица със звънчета ( стига човек да разпознава техния звън) и не се дава непременно за това, че си готин лидер, а обикновено е тъкмо обратното. В случая обясненията ми като за аборигени се улесняват от личността на подгласника на Путин в същата класация. На второ място по световно влияние през отминаващата 2014 г. АФП поставя главатаря- главорез номер едно в света, командващия терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади.

 

Огромното лично влияние на Путин е резултат от обсебената от него него власт в също така огромната държава. Тя е играчка в неговите ръце. Играчката няма контролни механизми, които да го удрят през пръстите, когато те дърпат опасни лостове в икономиката, политиката и военното противопоставяне, натискайки същевременно клавишите на руския шовинизъм, напомнящ по своя (само)разрушителен ентусиазъм ситуацията в Германия от времето на Хитлер, но в многократно по-големи географски мащаби.

 

Дефицитът на демокрация позволява на Путин да си прави каквото иска на една шеста от земната суша и да разиграва както му скимне населяващите го племена. Те все още му ръкопляскат социологически, но скоро ще го напляскат бунтовно, когато започнат да плащат непоносимата цена за похарченото с лека ръка национално богатство и престиж.

 

В резултат от „силната” му ръка Русия вече се доби със скок на цените на храните, застрашаването на депозитите от обезценяване, главоломното поевтиняване на рублата и поскъпването на лихвените проценти, както и с осъществяването на мечтата „Русия за руснаците” по отношение на факта, че чуждите капитали(сти) бягат презглава от потъващия руски титаник.

 

На палубата му все по-отчаяно гръмко свири военният оркестър на пропагандата, а капитанът си точи зъбите за грандиозно подпиране на основната остатъчна опорна точка на руския шовинизъм, вдъхновяван от победата във Втората световна война и предстоящия 70 годишен юбилей догодина. Но дали точно той ще маха на военния парад от трибуната над мумията на Ленин или дотогава парадът ще оглави някой друг вожд, призован да спасява Русия ( от прищевките на Путин)?

 

Когато руснаците прогледнат ще го класират на първо място по вина и тази класация ще бъде много по-важна от западните маниста, вградени в почетния му жезъл на най-влиятелен побойник в света.

 

А междувременно от руския титаник започват да скачат дори българските управляващи, за които през последните 14 години е характерно едно обединяващо нещо: нито дума срещу Русия, руската политика и най-вече лично срещу Путин.

 

Забележителна е в това отношение вчерашната реакция на българския външен министър Даниел Митов, който напълно основателно ( при това по актуални поводи от деня, като рекордния срив на рублата например). Той посъветва руския премиер да си гледа икономическите проблеми на страната, а не да злослови по адрес на България. Тази реакция е показателна за променящата се ситуация дори в просмуканата от руската корупция наша мила родина.

 

Само този факт от участието на реформаторите във властта да остане като наследство от противоестественото им коалиране в днешното правителство, пак ще им се зачете от историята. Вярвайте ми, от времето, когато Стоян Ганев шокира посткомунистическа България с идеята да съдим СССР ( той обаче беше тогава само депутат, като външен министър не рачи да поднови предложението си), не се е случвало български министър да вербализира подобен отговор срещу руския господарски тон, какъвто държи премиерът Медведев по адрес на България.

 

„Големите европейци” от БСП и ДПС например, все отбор евроатлантически „активни борци” с велики заслуги ( изтъквани от тях самите, но само, когато им изнася) за членството ни в НАТО и ЕС, си замълчаха за нахалството на руския Медвед(ев) да бъдем употребявани от руската мечка като антиевропейски пропаганден парцал за агресивните цели на Кремъл срещу други държави и народи. На някои от тези видни „активни борци” им дай да джафкат срещу френския посланик Ксавие дьо Кабан. Той най-сетне разлая кучетата СРЕЩУ, а не покай кервана на съдебната ни система и онези камили, навързани в кервана, които най-много ги е заболяло от казаните от него истини, взеха да го плюят. Направо се издадоха в стадото!

 

Друг е въпросът, че най-влиятелната политическа личност в България във всички туземни класации от доста години насам също продължава да мълчи. Крие се зад полата на Меркел, което нито му прави чест, нито го прави чист от подозренията, че Кремъл го държи по някакъв начин за заложник на своите интереси.

 

Ако познаете коя е тази личност, лично обещавам да не спирам да питам, но не „кой”, а „защо”. И без това в неговата лична класация за 2014 г. съм уважен вече с титлата „идиот”, с каквато- поправете ме, ако греша- не е удостоявал напоследък друг в публичното пространство ( произнесеното трикратно от него „идиот, идиот, идиот” по мой адрес в телевизионния ефир всъщност ме прави дори „трижди идиот” на републиката ). Това е чест, чието отстояване изисква постоянство.

 

Р.S. Паун Цонев, един голям умник, определяйки всички, освен себе си явно, за глупави, блести днес с отразената светлина на своя публицистичен залез във виртуалното пространство, твърдейки, че противниците на русофилите трябва да бъдат наричани „глупофоби”. Въобразил си е, че е измислил остроумна обида, обаче без да иска казва самата истина ( дали е много умно, да ти се получава обратното на онова, което си мислиш, че казваш?)

 

Може да не съм умен, колкото него, но като нормален човек и аз мисля, че нормалните хора трябва да имат фобия ( т.е. страх) от глупостта- особено ако тя е въоръжена с ядрено оръжие и газ, достатъчен за унищожаване на цялото човечество в газови камери и за изгаряне на труповете заедно с планетата.

 

Да живее глупофобията, т.е. нормалността!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване