12/17/14 09:03
(http://ivo.bg/)

Русия умира шумно, а българската чушка й става недостъпно скъпа

Капитализация российского рынка акций упала ниже цены Google

 

Игорь Терентьев

Стоимость всех торгующихся российских компаний по итогам 15 декабря составила $338,5 млрд. Это следует из данных индекса Bloomberg Russia Exchange Market Capitalization (WCAURUSS Index).

 

Капитализация российского рынка оказались ниже рыночной стоимости нефтяной корпорации ExxonMobil ($368 млрд), холдинговой компании инвестора-гуру Уоррена Баффетта Berkshire Hathaway ($360 млрд) и интернет-компании Google ($349,2 млрд).

То есть уже пять американских корпораций стоят дороже всего российского фондового рынка. Еще в середине ноября капитализация рынка акций России упала ниже рыночной стоимости самой дорогой компании в мире – Apple. К 14 ноября стоимость российских компаний снизилась до $531 млрд, в то время как капитализация Apple увеличилась до $652 млрд, сообщал Bloomberg.

А вчера стоимость российского фондового рынка ($384,9 млрд) оказалась ниже капитализации Microsoft ($386,6 млрд).

Если говорить о странах, то капитализация рынка России сопоставима с Данией ($338,5 млрд) и уже меньше, чем в Бельгии ($365,1 млрд), Индонезии ($395,3 млрд) и Мексике ($422,7 млрд).

По итогам 16 декабря индекс РТС упал на 12,4% до 629,15 пунктов. С начала 2014 года падение составляет 56,39%, что является худшим показателем среди фондовых индексов мира. Лидерами снижения стали акции компаний из потребительского сектора и энергетики: «Россети» (-18,2%), «ФСК ЕЭС» (-16,4%), «Аэрофлот» (-16,2%) и «Мегафон» (-14,9%).

 

Към 15 декември стойността на всички руски фирми спадна до 339 милиарда долара, сочи индексът Bloomberg Russia Exchange Market Capitalization (WCAURUSS Index). По данни на Bloomberg на 14 декември за сравнение стойността на същия индекс е била 384.9 милиарда долара. Това е по-малко от капитализацията на корпорации като Microsoft ($386.6 млрд.) и Apple ($643.9 млрд.

 

Това, което виждате на руски и български език за сриването на капитализацията на руските компании под нивата на отделно взети американски корпорации или под равнището на капитализацията на компаниите на миниатюрните Белгия и Дания ( на по-големите „развиващи се” Мексико и Индонезия), е стара информация. Тя е от вчера. Какво предстои да се случи днес, утре и т.н.- ще видим.

 

Но да оставим макроикономиката на макроспециалистите и да погледнем с микропотребителско око на ситуацията като българи, най-бедните в Европейския съюз и най-презрените по тази причина от днешната руска пропаганда, в която вече лично се включи с подигравки по указания на своя шеф и премиерът Медведев.

 

И понеже от доста време в Русия се надсмиват пропагандно над българската бедност и я използват ( в режим на покорно мълчание от страна на българската държава и българските медии) за плашило срещу други народи и държави, кандидатстващи за членство в ЕС, имам пълното право да позлорадствам и аз малко във връзка с нещастието на Русия и руския народ, докарано от тъпата им имперска политика на надменност, агресивност и неефективност.

 

За целта реших да се върна към пропагандния антибългарски филм на Аркадий Мамонтов „Българска чушка”, в който се гаври с България, върната, според него, с един век насам в развитието си от членството си в ЕС. „Русия едва ли ще спасява България за трети път”, надменно заявява той, припомняйки отново за онези измислени 200 000 руски жертви „ под Плевен” ( макар цялата руска армия в руско-турската война 1877-78 г. да е била 178 000 души) и калкулирайки съветската окупация в сметката като „второ освобождение” на България.

 

Впрочем, само лъжата за тези 200 000 жертви е достатъчна, за да се изясни що за „журналист”, сценарист, продуцент и изобщо супер петолъчка на руската телевизия е въпросният Мамонтов, който от август тази година има забрана да посещава Украйна заради подобни лъжи и фалшификации по адрес на страната.

 

Понеже и друг път съм писал за кашата от гадости, които забърква по адрес на европейска България Мамонтов, за да не се повтарям, този път ще се съсредоточа само върху това, как се перчи с руските заплати и пенсии на фона на българските.

 

Премиерата на филмчето му от 28 минути се е състояла на 22.12.2013 г.по телевизионния канал „Россия”.А колко пъти и къде другаде, освен в интернет, оплюването на България е въртяно за затвърждаване на българофобските послания в главите на „братушките” и непослушките ( в Украйна, защото си пъха чушката именно в работите на Украйна по време на протестите в Киев през декември 2013 г.), нямам представа.

 

Освен че представя българите ( и украинските пияници! на Майдана) като дегенерати и дебили, във филма си „Болгарский перчик” Мамонтов непрекъснато се перчи с голямата разлика между високите руски пенсии и заплати, сравнявайки ги с жалките аналози в България. За целта непрекъснато разпитва клошари, пенсионери и случайни минувачи, сред които отбира най-недоволните и нещастните българи в София и другаде в страната.

 

Така руската пропаганда към 22 декември 2013г. рисува следната триумфлана картина на руското процъфтяване спрямо българската мизерия ( дължаща се на европейското иго, под което пъшка България, според внушението на филма):

 

Една средна заплата в България е 600 лева, казва в кадър Ивайло Калфин, днешен социален министър и вицепремиер.

 

Мамонтов веднага се пъчи: това е равно на 14 000 рубли у нас.

 

Пенсията на 88 годишния дядо Нено Петров, продавач и производител на ( „малко, за своя консумация”) чушки, е 160 лева.

 

Мамонтов рапортува: това е равно на 3600 рубли!

 

И за килограм чушки, символа на българското нещастие в неговия филм, Мамонтов се е погрижил да услужи с индекса на рублата, като долага на зрителя: в България килограм чушки е 20 рубли (руският мужик веднага си представя каква планина от чушки може да си купи с колхозната си пенсия).

 

Е, дойде време за европейската равносметка спрямо евразийската.

 

Махнете две нули от руската сметка, сметнете споменатите български стойности в евро и после ги умножете по 100, каквото беше вчера съотношението на едно евро към рублата. Така ще стане ясно, че към днешна дата, измерено в рубли, руската пенсия се оказва на половината от тази на Нено Петров, а заплатата от 14 000 рубли се е стопила на малко повече от една трета от средната българска заплата, изчислена в евро.

 

Колкото до отделно взетата чушка, тя вече ще трябва да бъде купувана на бройка от руския пенсионер, чиновник и гражданин като цяло- ако изобщо бъдат в състояние да си я позволят .

 

Това е то българската чушка, с която така нагло се опитват да ни натрият носа онези, които си въобразяват, че имат право по рождение да се надсмиват на чуждото нещастие и да го чоплят с имперската си надменност.

 

Който чушка вади другиму, от чушка се подлютява. Време е руските граждани да се разлютят и да потърсят сметка за това от виновниците в самата Русия.

 

Апропо, няма ли поне един от българските телевизионни канали със значима аудитория да излъчи с надлежен коментар някоя от руските телевизионни гаври с България?

 

Една от тези руски гаври беше озаглавена „България умира тихо”- много поучително е за туземните путинофили да видят тази констатация на фона грохота от сгромолясването на руската икономика от африканско-близкоизточен вид (по отношение на зависимостта й от природните изкопаеми). Когато полезните изкопаеми се продават скъпо на международния пазар, Русия трупа милиарди, но когато суровинната база Русия решава да шантажира половината свят, купувачите взимат мерки за самозащита и изкопаемите им стават не чак толкова полезни за лакомията на руския режим, както и за руския народ, аплодиращ шовинистично своя хазартен вожд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване