12/21/14 15:36
(http://ivo.bg/)

Борисов похвали стабилността на разклатената си коалиция

„Категорично се потвърждава верността на нашето решение да останем в опозиция, защото новата власт замрази социалните плащания на 14 социални групи, рязко се влоши фискалната позиция на страната, увеличи се правителственият дълг”, заяви по време на заседание на НС на БСП председателят на левицата Михаил Миков, цитиран от OFFnews.

 

Това е малко, но изпуснато от сърце признание за факта, че ГЕРБ бяха на ръба да управляват заедно с БСП, въпреки клетвите на гербаджийските началници, че уж това било невъзможно ( и заклеймяването на някои от нас, които скромно твърдяхме обратното за техните истински намерения).

 

 

Какви тежести са наклонили везните в БСП срещу този вариант не знам, но две неща са известни: че именно Борисов се натискаше за такава коалиция и открито предложи на Миков да оглави Народното събрание, за да го приобщи в тройката на институционално най-важните управници в държавната власт. Освен това в. „Преса” написа, че към зестрата на този брак Борисов е предлагал на червените цели 4 министерства.

 

Щеше да е интересно да узнаем коя част от баницата е била заделена за столетницата ( дали например енергетиката не е била „на баницата мекото” като примамка с руския корупционен хайвер в нея), но журналистите с достъп на партийните величия упорито не желаят да задават такива неприятни въпроси.

 

Реформаторите могат да не се съмняват, че са резервен вариант на Борисов, към който той посегна не от „идейни” съображения за съвместимост, а под европейски натиск и най-вече, защото не му остана друго ( тайната подкрепа на ДПС все пак е не бива да се осветява прекалено, както стана тази седмица с гласуването за пенсионното осигуряване).

 

Премиерът не пропуска случай да пусне отровна стрела при всяко затруднение на реформаторите. Това се видя от типично интригантското му подмятане в „Панорама” по БНТ, когато на въпроса на водещия за оценка на расисткия изблик в Народното събрание саркастично насочи прожектора към двете по-малки партии от коалицията с почти бащинското подмятане по адрес на палавниците: „ нали са си приятели”.

 

Впрочем Борисов съвсем не е толкова (само)уверен и (само)доволен зад кулисите по въпроса за расистката истерия. Давайки си сметка за отзвука в Брюксел, той е имал разговори „ на висок тон” с министър Москов по темата, но управляващите предпочитат да не изнасят и тази кирлива риза на показ, за да не задръстят пералнята на имиджа си, белязан от усмивки през зъби.

 

Фактът, че до момента от ЕС все още няма реакция на подстрекателските изявления срещу ромите от страна на управляващите е едно малко чудо на тихата дипломация- без гаранция, че въпросът ще се размине без последици. Сигурно е, че той вече се намира в папката „едно наум”.

 

Засега „само” от посолството на САЩ дадоха знак на остро несъгласие с расистката тенденция.

 

 

Главния прокурор Цацаров също е включен в усмиряването. Имал е лична среща с шефа на патриотите Валери Симеонов, след като той прегази конституцията с небивал досега език на омразата по етнически признак.

 

Обобщението направи Борисов в негов стил, говорейки от името на други: „ В Брюксел се радват, че имаме стабилно управление”. Как да не му вярваш- просто няма съмнение, че в Брюксел направо си късат дантелите от радост и нареждат: „ох на мама сладкото софийско кабинетче”!

 

Но чак пък да щипкат по бузките Борисов по повод второто му прохождане като премиер!

 

Видя се друго от телевизионните кадри- че Борисов налита да целува де що види минаващ край него европейски политик в сградата на ЕС, но удари на камък с британеца Дейвид Камерън. Не че консерваторът „обича” българина по-малко от останалите си колеги в ЕС, но просто британците не си падат никак по публичните мъжки целувки. Борисов е пропуснал да научи тази малка подробност, но до пенсия има време – ще се научи.

 

Като казах пенсия…, но хайде да оставим тази тема да втаса още малко, че и без това коалиционните партньори я втасаха по въпроса за пенсиите. По-всичко личи, че „силната ръка” на премиера няма да удържи на твърдия ултиматум на онези с малкото проценти на изборите и ГЕРБ ще отстъпят от намерението си да деформират пенсионното осигуряване с претенцията, че го реформират.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване