12/22/14 17:34
(http://ivo.bg/)

Долу крадците на ( западни) дарения за роми! Да живее Русия, която не дава и рубла!

Министърът на здравеопазването Петър Москов изрече днес в интервю за БТВ една от любимите опорни точки на онези, които обичат да слагат равнопоставено на кантар вината на политиците, управниците, големите корпоративни крадци за проблемите в ромската общност – от една страна и от друга страна- предполагаемата вина на онези, които през годините са ползвали държавни и дарени от чужбина пари за интеграция на ромите.

 

          Супер! Ако наистина знае нещо за такива злоупотреби, нека да го сподели и да обясни, защо е мълчал досега. Защото тази теза за алчните спекуланти с ромското нещастие, които крадат отпусканите пари за ромска интеграция ( крадат като българи!) не само не е нова, а се подхваща от кого ли не всеки път, когато назрее поредната конкретна криза и вината за нея моментално се прелива солидарно в мелницата на анонимно обвинени правозащитници.

 

 

          Да, в България имаме системен проблем с невъзможността да посочим поименно виновниците за грабежите. Всеки журналист знае това. Но един министър, използвайки явна заплаха да разобличи определени крадци ( ако не спрат да го обвиняват в апартейд, иначе могат да продължават да си крадат) все пак би трябвало да може от своя пиедестал да разгроми с факти престъпниците, за които намеква.

 

          За съжаление обаче заплахата му прозвуча като опит да дискредитира правозащитниците вкупом, макар да сподели, че между тях имало и „идеалисти” ( нещо като мантрата за добрите, чистите комунисти и онези, които са опорочили идеала именно от алчност). По този начин Москов демонстрира отново, че не споделя демократичното разбиране за конкретната вина, както се видя от заплахата му линейки да не посещават ромски махали, в които е станал инцидент с лекар.

 

Иначе казано, г-н Москов има проблем с незачитането на основополагащи демократични принципи.

 

          Неговото обобщение за крадците на пари за ромска интеграция е интересно за политик, за когото определено не са гласували фенове на руската пета колона. Именно русофилстващите са най-яростните врагове на всичко западно, каквито са западните помощи за ромска интеграция например.

 

Не ми е известно Русия да е дала една рубла за подобни дейности в България. Руската щедрост, освен в подкупи,  се свежда тук до крепенето на чисто руски интереси по линия на руското влияние – чрез паметници, концерти и сборища на хиляди български граждани под съветско-руски знамена.

 

Така че не остава друго, освен да разбираме обобщението на Петър Москов като присъединяване към кампанията на путинофилската пропаганда в България, която едно към едно копира опорните точки на Путин за вредните западни фондации. Вече чухме от министъра презрителни нотки спрямо либерали и правозащитници, повторени в декларацията на парламентарната група на реформаторите в негова подкрепа. Както се вижда, това отношение не е спорадично хрумване и пропуск в демократичното образование, а убеждение на онзи, който е овластен да го изразява.

 

Както ми каза тези дни един представител на американска неправителствена организация, подложена на тормоз в Москва, в днешна Русия се вихри омраза срещу Америка, но  най-истерична е тя срещу свързаните със Запада неправителствени организации.

 

Волно или не, но явно по лични причини, министър Москов се включи. Вместо седмица на ромското включване, имаме седмица на включването на Москов на страната на московските опорни точки в руската хибридна война в България. Не целя евтин каламбур с фамилното му име, но няма как да го избегна. Получава се по негово желание.

 

          И понеже започна да става лично, ще си позволя да не се съглася с твърдението на министъра, че не му било важно да е министър, както заяви той в днешното си интервю. Избирателите на ДСБ помнят агитацията сред симпатизантите с цел да бъдат убедени да посочват името му в преференциалните листи на Реформаторския блок ( при положение, че то и без това си беше на първо място в листата). А има и „по-злопаметни”, които пък не могат да забравят, че пак той споделяше идеи за решаване на проблема с бездомните кучета чрез тяхното масово убиване под формата на евтаназия.

 

          Ако министър Москов разобличи крадците на залъци от ромските гърла, това би било благородно дело, дори и да намирисва на отмъщение за престъпления, които е прикривал досега. Самите дарители на средства биха били първите, които ще му благодарят ако спре подобен кръвоизлив.

 

Но ще бъде справедливо министърът и неговите сподвижници във властта да се понапънат малко да разкрият нещичко и за северния финансов поток, захранващ безбройните ручейчета на конспиративната арматурата на петата колона, състояща се от какви ли не дружества, движения, фондации, общества, медии и други подобни платени реципиенти на московската политика на облъчване с руско влияние извън какъвто и да било контрол на българската държава.

 

Някой ще каже, че не е работа на министъра на здравеопазването да върши работата на спящата руска клетка ДАНС. Така е, но когато този министър обобщава с обвинения срещу крадците в неправителствените организация, които са 100 процента свързани със Запада, е напълно нормално да се запитаме на чия страна е все пак този политик в контекста на московската война срещу либералите и правозащитниците, сочени от Кремъл като най-злостните душмани на православието и славянството.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване