03/08/15 13:26
(http://komitata.blogspot.com)

Тодор Живков през 1981г - „Човек от народа“ (ВИДЕО)

Един от големите проблеми при изучаването на тоталитарния период е, че има много малко достъпни оригинални източници на информация от онова време. Примерно, не е дигитализиран архива на най-тиражните вестници от онова време, включително и тези, които оцеляха до днес, като „Труд“ и „Култура“. Архивът на „Работническо дело“ (сега „Дума“) също не е достъпен.

Почти не са достъпни и речи, изказвания и интервюта на Тодор Живков, по времето на пълното му господство, които формираха целия политически и психологически климат в държавата десетилетия наред. Днес най-вече са достъпни само такива от неговия домашен арест, където той вече не е на власт и е склонен на по-честни и по-адекватни изказвания.



Това, което е достъпно днес от онова време, е от носталгични източници, които премълчават или захаросват неприятното.

Много от хората днес имат умилителни спомени за онова време, свързани с това, че става дума за дните на тяхното детство, когато много неприятни преживявания и осъзнавания са им били спестени и когато много информация (примерно за концлагерите) въобще се криеше.

От тая гледна точка някои от най-възмутителните неща от режима минават под радара и постепенно се забравят. Примерно, безобразното индоктриниране на младото поколение още от първите дни в училище. Или пък безсрамния култ към личността на Тодор Живков, в който той е третиран като живо божество, или пък пълната липса на алтернативни гласове в публичното пространство. Говорили сме за неговата къща - музей в Правец.

Ето ви нещо за илюстрация. Някой е качил онлайн документалния филм за Тодор Живков „Човек от народа“, където можете да се запознаете с официалната, захаросана биография на „най-добрия приятел на учените“ (примерно, както е споменато във филма). Фактите няма да можете да ги прецените, ако нямате и други източници, но можете да наблюдавате други неща - порядките, изразните средства, нивото на изказващите се, методите на пропагандата и тн.

Филмът е от 1981г., правен едновременно с НДК и честванията за 1300 годишнината на България. Внушението е елементарно – това е венецът на 1300 години развитие. (Използвани са изказвания, в които ТЖ се представя във възможно най-добра светлина). Може маниерът му на изказване да ви се стори познат:



Ако имате желание, и целия филм:




Публикувана на 03/08/15 13:26 http://feedproxy.google.com/~r/komitata/~3/5uTsPK98gpM/1981.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване