03/24/15 11:31
(http://psabev.blogspot.com/)

QA: Challenge Accepted – една моя сбъдната мечта

Не съм писал през март… нямах време, защото с помощта на моите приятели, близки и колеги сбъднах една моя мечта – да направим яка техническа конференция за специалисти по софтуерно тестване… и мисля, че ни се получи!

Disclaimer: Всичко написано тук си е мое лично мнение и не бива да се счита за официално мнение от конференцията QA: Challenge Accepted по какъвто и да било начин.

Какво трябва да знаете, ако решите да правите подобно събитие?

DSC_4691Първо, трябва да се заредите с много добро настроение, много енергия и да се заобградите с такива хора (сами няма да се справите).

Второ, това е тежка и неблагодарна работа, която отнема много време, енергия и ресурси – дори подготовката на сватбата ми беше нещо по-лесно: пак имате наем на зала, осветление, видео и фотозаснемане, гости, DJ и афтърпарти, но на сватбата поне няма спонсори, фактури, договори и лектори…

Трето, ако правите подобно нещо за първи път, ще минете през десетки итерации за всяко нещо… например дизайнът на лого. Преминахме през десетки итерации, за да достигнем до крайния резултат:

logo-iterationsБлагодарение на Боян Колев достигнахме до финалното лого, но дори то не се оказа съвсем финално – Деница Ноева направи допълнителни илюстрации, като любимата ни от тях превърнахме в стикери и подложки за чаши, раздавани на конференцията:

qa-challenge-podlozhkaИмаше и по-брутални идеи, които се чудех дали да споделя, но хайде:

qa-challange-accepted-smashedqa-challange-acceptedИ това е само един пример! Сега си представете толкова итерации и за дизайна на сайта, брошурите, баджовете, плакатите с програмата, тениските, рекламните торбички за участниците, тяхната предпечатна подготовка и отпечатване, но също и осигуряване на зала, Wi-Fi, лектори, билети, фактури, кафе, чай, захар (а, да, бъркалки), мед, мляко, минерална вода, сандвичи (и вегански!), бира за афтърпартито, кой взе връзки за баджовете, платихме ли на Интерпред, как ще преместим барбароните от офиса до залата, сложихте ли рекламните материали на Елфи Турс в торбичките, включихме ли представянето на трета лекция в сценария на водещите, кой ще вземе тениските от рекламната агенция, обадиха се, че Иван няма да идва и на негово място ще пристигне Пенка, ама дали може да сменим мъжка XL с женска S за неговия пакет…

DSC_4637…барбароните в кръг ли ще ги редим, къде е тоалетната, недейте да лепите тук, абе вие взехте ли бъркалки в крайна сметка, къде е фактурата, как ще пренесем 800 бутилки минерална вода на един курс, пуснахме ли обявление във Facebook, как така не може наливна бира за афтърпартито, къде са водещите… през последните дни лудницата е неописуема :) А аз си представях лежерно събитие с много бира и две-три лекции за аромат.

DSC_4651Един бърз пример с направата на баджовете: първоначалният дизайн там си остана, но всички знаем, колко е дразнещо, когато баджът е отпечатан само от едната страна… Неизбежно се случва така, че се обръща точно от другата, „бялата“ страна. Затова решихме, че трябва да е двустранен – разбира се, няколко часа преди конференцията. Дребен детайл, който обаче се оказа проблем, доста труден за разрешаване. На една страница А4 излизат 8 имена с размер А7, а на следващата трябва да излязат същите тези 8 имена в разменен ред… Представете си следния списък:

1. Яна
2. Благовест
3. Милена
4. Ивелина
5. Боян
6. Веселин
7. Светослав
8. Златьо

За да стане двустранен бадж, трябва този списък да се превърне в:

1. Яна
2. Благовест
3. Милена
4. Ивелина
5. Боян
6. Веселин
7. Светослав
8. Златьо

2. Благовест
1. Яна
4. Ивелина
3. Милена
6. Веселин
5. Боян
8. Златьо

7. Светослав

Само по този начин можете да направите print merge така, че от двете страни на страницата да Ви се получи:

badges_rotationИ това – за списък от 300 души, като Excel-ските формули ги смятате при 6 часа сън за последните 48… После се оказва, че навсякъде баджовете били 9х5 см, а нашият е 10,5х7,5 см (А7) и търсим калъфчета, които да паснат на вече купените щипки. И се оказва, че голяма верига като „Метро“ в София няма налични калъфчета за 300 такива баджа. Ето защо броени часове преди конференцията хукваме към незнаен склад на едро, намиращ се между с. Бусманци и световноизвестните улици с гръмки имена „5002“, „5007“ и „5010“, където има повече лунни кратери, отколкото асфалтова настилка. Но това са подробности :-)

DSC_4777Защото QA: Challenge Accepted не беше обикновено събитие – имахме лекции както за начинаещи, така и за напреднали – общо 6 (поради тази причина всеки имаше поне една лекция, която му допада супер много, но и поне една, която не му допада чак толкова). Докарахме лектор чак от Лондон, но говореха и едни от най-способните и известни хора у нас…

DSC_4744Имахме много подаръци от спонсори, уъркшоп, комедийно шоу, зала за дискусии, lightning talks, дъъъълъг обяд с огромни сандвичи, обилни кафе-паузи и дори една с коктейли Club Mate, подарихме и екскурзия до Санторини, а да не забравяме и афтърпартито с бира на корем. Като за конференция, провеждаща се за първи път не беше никак зле…

DSC_4894Аз лично научих страшно много за графичния дизайн, социалния маркетинг, предпечатната подготовка, фактуриране и осчетоводяване, видове юридически лица, договори, документи, спонсорски пакети, работата в екип…  Да не забравяме и друг важен фактор – останаха и средства, които ще отидат за благотворителност и организиране на бъдещи подобни събития… когато отново съберем сили за това.

DSC_4751Специални благодарности на Яна, Бояна и Борислав, които също като мен жертваха много време, усилия и енергия, за да се случат нещата, на спонсорите, които ни подкрепиха, на приятелите, доброволците и семейството ми, които активно се включиха във всичко това… защото удовлетворението също е голямо!

Автор на снимките: Николай Зайнелов, flare.bg
Логото и илюстрациите на QA: Challenge Accepted са със запазени авторски права.
Публикувана на 03/24/15 11:31 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/gBzQ0yYcl7w/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване