05/17/15 01:04
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Зелени салати с бекон, яйца и чеснови крутони + съобщение

Салатата от зеленчуци, която се сервира за предястие или гарнитура към основното ястие за вечеря изглежда да е най-лесното и просто нещо за правене от цялото готвене по принцип. Накъсваш малко зелении в купа, нарязваш краставица и репички, посоляваш със сол и добавяш олио и оцет премерени на око директно от бутилките, след това разбъркваш набързо и носейки купата със салата сядаш на масата, където всички вече те чакат за да започнат да се хранят. Приготвянето на салата обаче е толкова деликатно занимание, в което е необходимо да се прояви внимание, така както се внимава да не се препече пържола или да не изгорят бисквити. И ако това ти се струва прекалено за една салата, която трябва да бъде допълнение към основното ястие, то нека разгледаме случая, когато салатата е основното ястие.

Зелени салати с бекон, яйца и чеснови крутони

Ако разделим един сезон на третини, то за мен най-вдъхновяващата част от всеки един сезон се явява средата му. Началото е все още колебливо, понякога ни завръща към края на предходния сезон; последната третина е изморителна, разконцентрирана, клоняща към блянове за новия сезон. Ето затова средата си остава жадувана, наситена, в която всичко характерно за дадения сезон е като концентрат, който обаче няма нужда от разреждане. Средата е като баланса между два сезона, като баланса между две крайности. Намерих се отново в този вдъхновен период, за да започна да пиша втора книга (това не е съобщението). Мислите ме поглъщат, заемат почти цялото ми време – откакто отворя очи, докато ги затворя. Възможно е да продължават да текат и в сънищата ми, все още не съм се събуждала с някоя гениална идея, но ако стане ще си я запиша. Всичко, което ми идва наум, всичко, което искам да взема от този пролетен сезон, за да го пренеса в собствените си спомени, настроения и вкус е изпълнявано на момента, заснемано, описвано в категории, с техните си подкатегории и архивирано. Понякога много се радвам, че съм налудничаво организирана. А също така много се радвам, че имам добър опит зад гърба си, макар ти да го виждаш само в 80 рецепти на 201 страници. И ако вземем този опит за пример, то новата книга ще бъде реалност след около… две години, може би.

Докато се съсредоточавам в изготвянето на авторски рецепти (нали, така им казват?), понякога имам нужда да се отпусна и да потърся идея отнякъде. Откъде може да дойде нова идея? От нова книга, разбира се. Най-новата, която имам е My Paris Kitchen на Дейвид Лебовиц (благодаря, Тихо!). Книгата съдържа много и разнообразни рецепти с още толкова лични истории (аха, ето затова ми харесва толкова много!) и бих казала, че няма нищо общо с предходните книги на Лебовиц, които са само за десерти. Разглеждах я дълго, харесвах си рецепти и ако предложението на Силвена Роу за агнешко с рози и шафран не ме беше обсебило, вероятно вече щях да съм приготвила печеното агнешко със сотирани зеленчуци, салца верде и нахутени бухтички на Лебовиц или пък неговият тажин от агнешки джолан и лимонов кускус с шамфъстък. Но и салата е добро начало, особено ако салатата е основното за вечеря.

Лебовиц пише, че това е лионска салата и допълва, че ако искаме да опитаме най-добрата, приготвяна в заведение за хранене, необходимо е просто да отидем до Лион. Салатата се състои от накъсани листа фризе, сварени пресни картофи, запържен бекон, но не толкова запържен, че да хрупа, а да остане сочен и приятно дъвчащ; чеснови крутони, плътен дресинг с дижонска горчица и рохко сварени яйца, чиито течен жълтък още повече обогатява дресинга. Взех цялата тази идея и я пригодих в съзвучие със зелената пролет с нейното разнообразие от зелени салати. Вальо сподели, че това е най-вкусната салата, в която няма краставици и домати. А аз мисля, че това е прекрасно основно ястие за средната третина на пролетта. И помни, ако търсиш нова идея, просто разтвори някоя книга.

Съобщение: на 20 май, сряда от 17 до 19 часа ще раздавам автографи на Панаир на книгата в НДК. Ще бъда на щандa на Gourmet Publishing с номер 215 на ет.2. В този период от два часа, моята първа книга „Аромати от сърцето на дома“ ще се предлага с голяма отстъпка от коричната цена и ще може да я закупиш за 22 лв, а през цялото време на панаира (19-24 май) книгата ще се продава на 33 лв, вместо 38 лв. Също така, по време на щастливите два часа ще може да опиташ курабийки с пълнозърнесто пшенично брашно, фъстъчено масло и шоколадови парченца, чиято рецепта ще откриеш в книгата.

Зелени салати с бекон, яйца и чеснови крутони

Зелени салати с бекон, яйца и чеснови крутони

Рецептата е адаптирана с леки промени от книгата My Paris Kitchen.

Докато в оригинала си тази рецепта се приготвя със салата фризе, аз я замених с маруля и допълних още с полска салата и бейби спанак. Мисля, че може да използваш каквито зелени салати предпочиташ. По важното е наистина беконът да не се пресушава, яйцата да се запазят рохки, макар да съществува вариант (а и лични предпочитания) с твърдо сварени яйца и разбира се овкусяването на салатата, което в случая според мен е идеалният баланс между кисело, пикантно и солено.

От известно време насам използвам малдонска сол за салатите, но тя може да се замени с морска или каменна сол при условие, че количеството се намали почти наполовина.

Дейвид Лебовиц препоръчва салатата да се овкуси докато картофите са все още топли за да могат да поемат от дресинга. Сигурна съм, че това е верният начин.

За 4 порции като салата или 2 големи порции като основно ястие.

За салатата:

  • 5-6 листа маруля, накъсани
  • 1 голяма шепа полска салата
  • 1 голяма шепа бейби спанак
  • 1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 4 средно големи пресни картофа или 8 броя по-дребни (370 г)
  • 130 г бекон, нарязан на парчета дълги 3 см и широки 1 см
  • 4 яйца
  • прясно смлян черен пипер

За крутоните:

  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 голяма скилидка чесън, смачкана
  • 150 г хляб, нарязан на по-едри кубчета

За дресинга:

  • 4 чаени лъжици червен винен оцет
  • 1 1/2 чаена лъжица дижонска горчица
  • 5 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица вода
  • 1 голяма скилидка чесън, пресована
  • 1/2 чаена лъжица малдонска сол или 1/4 чаена лъжица смляна морска сол

Картофите се заливат със студена вода, добавя се малко сол във водата и се слагат да заврат. Варят се 15-18 минути ако са дребни или 25 минути ако са по-едри. Отцеждат се от водата и се нарязват на едри парчета.

Яйцата се заливат със студена вода и се слагат на силен котлон. Когато водата заври хубаво се засичат 4 минути за рохки яйца. Ако предпочиташ по-стегнат жълтък, но с все още леко течен център, яйцата се варят 5 минути. След изтичане на времето яйцата веднага се слагат под студена течаща вода за да се охладят бързо и да се спре термичната обработка. Обелват се и се оставят настрана.

Докато картофите се варят се приготвят крутоните и беконът. За крутоните в тиган се нагрява зехтинът и в него се пуска смачканата скилидка чесън. Запържва се докато придобие светло кафяв цвят като се внимава да не изгори. Чесънът се изважда и в тигана се изсипват кубчетата хляб. Готвят се 5-6 минути докато се зачервят от всички страни. Изваждат се в чиния и се оставят настрана.

Беконът се изсипва в същия тиган и се запича като се разбърква периодично. Ако започне да изсъхва бързо, в тигана се добавят 1-2 супени лъжици вода и готвенето продължава докато водата се изпари и беконът започне да се пържи отново. Когато е готов се оставя настрана.

За дресинга в малък буркан с винтова капачка се изсипват всички съставки. Бурканът се разклаща енергично докато се получи емулсия.

За салатата в голяма купа се слагат марулята, полската салата, спанакът и магданозът. Добавят се картофите, беконът и крутоните. Салатата се залива с част от дресинга и се поръсва с прясно смлян черен пипер. Разбърква се внимателно. Опитва се и ако има нужда се добавя още дресинг. Сервира се веднага с по едно яйце на порция.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Зелени салати с бекон, яйца и чеснови крутони + съобщение е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 05/17/15 01:04 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/NHBU1G-rg6Y/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване