Една година покрусени и осиротели

http://de-zorata.de/blog/2015/07/14/edna-godina/

NovodvorskayaAМилен Радев

Навърши се една година от смъртта на Валерия Новодворская.

64-годишна, поразена от „инфекциозна интоксикация“, тя намери на 12 юли 2014 в Москва покой след своя безпокоен, пламенно и честно изживян, наистина героичен живот.

Тя намери покоя, който Воланд бе обещал на измъчения Майстор, но нейният покой е покоят на непобедената човешка личност.

След всички присъдени й затвори, лагери, психушки и спецучреждения, след десетилетията на тормоз, подигравки и преследвания при „реалния социализъм“ и „нереалната перестройка“, та чак до днешния модерен ретро-сталинизъм Валерия Новодворская остана както само малцина по света несломена, непобедена и съвършено безстрашна.

За мен тя бе най-свободният човек, когото познавам.

И човекът, който най-осмислено и убедено ненавиждаше болшевишката съветска власт и комунистите. Ненавиждаше ги по собствените й думи „заради пошлостта, жестокостта, глупостта и несвободата“.

Хилядите й читатели, поклонници и почитатели стоим от тогава пред една незапълнима празнота.

Тъй уникален и въодушевяващ бе гласът й, такава виталност, ирония, остроумие и изстрадана мъдрост бликаше от нея, тъй световно неповторима бе фигурата й на независим и нестрахуващ се от никого борец за свободата, за истината и достойнството на човека, че липсата й нямаше как да не направи живота ни по-беден и сив.

От тогава ни остана само да препрочитаме и да се ровим из стотиците й статии, да слушаме и гледаме нейните незабравими, спонтанни, лъкатушещи като джазова импровизация виртуозно интелигентни видеокоментари на злободневни и вечни теми. Да настройваме по нейните, замръзнали в миналото, позиции своя часовник и да се допитваме до тях щом се появи нов или стар въпрос, свързан с хора и събития не само в Путинска Русия, но и в нашата трагична страна на розите и мутрите…

Но неумолимата истина е, че никога повече няма да чуем живото й слово и мнение за актуални събития, няма да можем да сравним вече с нея оценките си за този и онзи прославил или опозорил се току що съвременник, за тази смела или онази мърляшка постъпка на хора, на политици и държави.

Преди година немногобройната читава част от Русия осиротя. Човешкото пространство в тази днешна истинска империя на злото, както винаги я наричаше покойната Валерия, се сви до неразпознаваемост.

В Москва властва изчадието на кремълския трон, поддържано от одобрителното ръмжене на многомилионна тълпа хипнотизирани, оскотели русияни. Хищно настървени за чуждо щастие и за чужди трудови блага.

Без умната, благородна и непреклонна човешка фигура на Валерия Новодворская Русия все по-неудържимо се превръща в лагер на чумавите и прокажените, страшен пример за сплашване на непослушни деца и на лекомислени народи, един реално осъществен земен ад под синьото небе, реална ядрена заплаха за съществуването на човечеството…

В дългия си и незабравим разговор с украинския журналист Дмитро Гордон през 2008 г. Валерия бе споменала, че след 40 години дисидентски стаж, тя като стрелян човек е виждала и много по-страшни образи от Путин и такъв като него не може да я изплаши. Ако се наложи, продължи тя, сама съм готова да изпия чашката с полоний, защото такава смърт е къде, къде по-лека от онова на което той и колегите му са способни.

До днес не знаем дали не се е наложило да изпие чашката…

Валерия напусна през 2014 г. нашия свят в деня, в който руски сухопътни части с танкове и ракетни установки пресичаха границата с Украина, навлизаха в украински градове, а Москва намигваше и се преструваше, че по никой начин не е  започнала своя поход на Запад, срещу демокрацията, срещу европейския ред, срещу цивилизацията и хуманизма. А нашият благообразен Запад от тогава досега й намигва в отговор, размахва десния си показалец, а с левия си чопли носа и всичко друго, което го досърбява…

Нищо радостно не вещае тази година без Валерия Новодворская.

Затова, когато пак желаем светъл път на нейната измъчена душа, когато се заричаме паметта й да бъде светла и вечна, не може да не се провикнем след нея:

– Валерия Илинична, бъдете наша застъпница горе, защото идва нужда велика!

От година и от ден на ден мракът над Русия става все по-безпросветен.

Затова пък на небето свети нова звезда, по която можем да се ориентираме…


P.S. В памет на покойната – припомням отново тук един от първите нейни текстове, които съм превеждал и публикувал. Прекрасен и вечен. От Възкресение 2007 г.


За кого се строят нови черкви?

http://rumiborisova.blogspot.com/2015/07/blog-post_13.html

На 11 юли 2015 г.(събота) в град Батановци беше положен основен камък на бъдещ православен храм "Св. Успение Богородично". С благословението на Н. Св. патриарх Неофит молитвеното последование по полагането на основния камък под предстола на бъдещата черква беше водено от протосингела на Софийската св. митрополия о. Ангел Ангелов.

Хора от Батановци, свързани с различни политически сили, реагираха остро на информацията за първата копка на нова черква. Пред вид предстоящите през есента избори за кметове и общински съветници, на събитието се отдаде предизборен характер.


Истина е, че напъните да се построи черква не са от вчера, нито от тази година. Подготовката за това е поне от десетина години и активно на радетелите на идеята помагаше Петър Пенев, избиран за кмет на Батановци три мандата.

Реакцията е предизвикана от недоверието, че при липса на пари може да се направи нещо, особено като беше обявено, че за завършването на храма „Св. Успение на Пресвета Богородица” ще са нужни поне 300 хиляди лева.

Дали опасенията за предизборна акция ще са верни, ще се разбере допълнително, особено като е известно, че от ГЕРБ вече били обещани пари. Добре известно е, че партията на Бойко Борисов заделя пари от получаваната от държавата партийна субсидия и ги дава за изграждане и ремонт на църкви и манастири. Даже с това се хвали, както и с дадената възможност от Програмата за развитие на селските райони също да се финансират безвъзмездно подобни проекти.

Популярни са и думите на Борисов, че когато става дума за „Началника”, както той нарича Господ Бог, никой не бива да се скъпи.

Безспорно е, че строежът и ремонтът на православни храмове е богоугодно дело, но още по-богоугодно би било ако на българите им се даде знание за Божиите истини, което те за притъпили дълбоко в съзнанието си. Когато има вярващ народ, той ще напълни църквите, където се събира за обща молитва и за преклонение пред Господ и светиите. Когато църквите му отеснеят на вярващия народ, той ще си направи нови. А да се ремонтират черкви в празни села и те да стоят под ключ, смисълът е само за да се похвалиш, че си го направил, защото като са празни черквите пак ще рухнат.

Време е, както пише в слогана на ГЕРБ за предстоящите избори, православието да влезе в българското училище.

(Снимките са кадри от видеорепортаж на Телевизия "Кракра" - емисия "Новини"на 1307.2015.)  

Door Hanger with PYSSLA Beads

http://krokotak.com/2015/07/door-hanger-with-pyssla-beads/

Beautiful door hangers made with PYSSLA beads. The huge PYSSLA beads jar from IKEA is used a lot...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване