07/18/15 23:32
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Мъфини с боровинки и карамелен топинг с бадеми

Ако си си у дома, искам да кажа ако не си на някой бряг, излегнал се на шезлонг, бавно отпиващ леден коктейл, с мъжделеещ в необятната далечина поглед, значи може да проявиш желание да приготвиш късна мързелива закуска. То така или иначе, в разгара на едни от най-ленивите и предразполагащи към нищоправене периоди от годината, всичко се случва лениво и мудно. Или на мен така ми струва след като кулинарното училище е във ваканция и нямам неотложни, бързи, спешни и все от този род ангажименти.

Мъфини с боровинки и карамелен топинг с бадеми

Всъщност, нямам никакви ангажименти, освен ако не ми дойде гениална идея за рецепта за следваща книга или не ми се наложи да подпиша първата си за някой щастливец, който да я получи в другия край на страната, когато празнува рождения си ден или деня на венчавката си, например. Не са ли хубави новини това? Освежават деня ми в мързеливото лято. Но ако търсиш нещо рационално за освежаване, то или си правиш лимонада, или лимонови мъфини с боровинки и сладък лепкав побъркващ те от хрупкавост и удоволствие топинг.

Смес за мъфини с боровинки

Една вечер от миналата седмица, преглеждайки новите постове от кулинарните блогове, които следя, попаднах на публикация за боровинкови мъфини. Това е от онези постове с рецепти, които без да са претендиращи за нещо уникално, супер красиво или изтънчено, със сложни техники и още по-сложни за намиране продукти, напълват устата ми със слюнка от представата за плътен мъфин с аромат на масло и сладко-кисели сочни участъци от боровинките.

Мъфини с боровинки

Бях решена да ги опитам още на следващата сутрин, дори и без боровинки, защото те не са нещото, което може да видиш в хладилника при всяко отваряне на вратата му. Просто исках да видя какво е тестото за тези маслени мъфини, на които маслото се добавя разтопено, а не е разбито с миксера. На сутринта май успях да си сипя кафе, но все още не съм сигурна дали отпих и една глътка от него, преди да включа фурната и да започна да смесвам продуктите за мъфините. Слава Богу, Даниел не беше озверял от глад след ставането сутрин, затова съм благодарна, че имах достатъчно време да внимавам в приготвянето на рецептата, докато всъщност приготвям закуска за него.

Топингът от карамел с бадеми

Щом таймерът на фурната започна да пиука, Даниел веднага се озова пред нея. Този сигнал за него е като – има нещо топло и вкусно за ядене, бързо покажи на мама, че не искаш да го изпуснеш. След малко охлаждане на мъфините, но все още топли, Даниел закуси с цели два (добре де, един и половина, защото аз опитах половинката) и като сложа още една половинка за мен, Даниел изяде всичките 10 в рамките на няколко дни и търсеше още. От тази история се разбра, че Даниел много хареса тези семпли мъфини, но да видим какви ми се завъртяха в моята глава.

Мъфините с боровинки покрити с топинга от карамел с бадеми

Сместа и на мен много ми допадна, защото това е от рецептите, за които не се иска кой знае каква предварителна подготовка, изпичат се бързо (само за 20 минути) и може да понесе, очевидно от рецептата, която следвах – боровинки, но и много други добавки. След като първата доза свърши се засилих с втора, но този път с боровинки в нея и с още няколко добавки като лимонова кора и ванилия в сместа, но и една приятна хрупкавост, която на мен ми носи и желаната сладост – карамел с бадеми. Точно този карамел с бадеми, начина на приготвяне и покриването на мъфините с него преди да се изпекат ми хрумна от топинга на сладкиша с чудатото и звучно име Бийненщих.

Изпечените мъфини

Ако изключим лепкавата бъркотия, която се получава, това са много успешни мъфини. От друга страна, дай ми да обера тази лепкава сладост с препечени бадеми, която остава по тавата. Като награда за готвача, знаеш.

Мъфини с боровинки и карамелен топинг с бадеми

Даниел не беше особено ентусиазиран от надградените мъфини или по-точно от боровинките в тях, но топинга си го изяде внимателно, като белеше всеки бадем един по-един. След като приключи с тази дейност, всичко останало се превърна в трохи летящи от столчето за хранене към пода в радиус 1 метър и аз отново яхнах метлата буквално и преносно. Изглежда ми беше обиден, че развалих прекрасните семпли мъфини с някакви лилаво-сини неща в тях. Следващите мъфини пък може да са само с топинг, но за всеки случай ще си държа една паничка с боровинки наблизо.

Мъфини с боровинки и карамелен топинг с бадеми

Мъфини с боровинки и карамелен топинг с бадеми

Рецептата за мъфините адаптирах с някои промени от thecookingdoctor.co.uk. За топинга се вдъхнових от немския сладкиш Бийненщих.

Дозите са за 12 мъфина.

За мъфините:

  • 250 г брашно за сладкиши, тип 450
  • 10 г (2 чаени лъжици) бакпулвер
  • 1/8 чаена лъжица сол
  • 100 г фина кристална захар
  • 50 г заквасена сметана или гръцки йогурт
  • 120 мл прясно мляко
  • 100 г масло, разтопено
  • 1 голямо яйце, със стайна температура
  • остъргани семенца от 1/2 ванилова шушулка
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • 120 г сини боровинки

За топинга:

  • 40 г масло
  • 40 г захар
  • 30 г мед
  • 30 мл животинска сметана
  • щипка малдонска сол
  • 60 г филирани бадеми

Фурната се нагрява на 200ºC. Подготвят се 12 гнезда за мъфини, в които се поставят хартиени чашки.

За мъфините в купа се смесват брашното, бакпулверът и солта. Отделно се смесват всички останали съставки без боровинките и се разбъркват с телена бъркалка. Оставят се така докато се приготви топингът.

За топинга в малка тенджера се смесват всички продукти без бадемите. Слагат се на умерен към силен котлон и се оставят да заврат. Варят се 3 минути като се разбъркват периодично. Сместа трябва да стане със светъл бежов цвят. Добавят се бадемите, разбъркват се и тенджерата се отстранява от котлона.

Подготвените смеси за мъфините се събират като течните съставки се добавят към сухите. Разбъркват се с дървена лъжица или шпатула само докато се смесят. Накрая се добавят боровинките и се разбъркват докато се разпределят равномерно в сместа.

Със сместа се напълват гнездата за мъфини като се запълват 3/4 от обема им. Върху тях се разпределя топинга. Слагат се в предварително нагрятата фурна и се пекат 5 минути на 200ºC, а след това още 15 минути на 180ºC. След като се извадят от фурната се оставят 5 минути в тавата и тогава се изваждат и оставят върху решетка докато се охладят напълно.

Разрез на мъфините с боровинки и карамелен топинг с бадеми

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Мъфини с боровинки и карамелен топинг с бадеми е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 07/18/15 23:32 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/L567gJQgQlI/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване