07/20/15 06:11
(http://vasvalch.com/)

Лятото на учениците: курсове, които ще ви донесат знания и сертификати

study summer

Лятото е време с доста допълнителна енергия и повече будни часове. Естествено, винаги е примамлива идея да изкарате това време с приятели в някой парк, но можете да постъпите умно и да отделите част от него за личностно развитие. Вече има доста полезни сайтове за MOOC – massive online open course. Накратко, идеята е че получавате достъп до курсове, често на признати университети или компании, които можете да гледате свободно и в удобно за вас време. Днес ще ви разкажа за някои от най-любимите ми места за онлайн обучение – току-виж съм ви вдъхновила да извадите тетрадките, да научите нещо ново, а защо не и да изкарате някой сертификат.

Coursera

Това е най-познатата мрежа за онлайн курсове към момента, особено във fuzzy-сфери като комуникации и бизнес. Курсовете са безплатни, като при постигане на определен резултат получавате Statement of Accomplishment, който доказва, че сте завършили успешно курса. Ако сте готови да инвестирате, можете да вземете и Verified Certificate – той не променя оценката ви, но ви дава уникален номер, който показва, че сертификатът е потвърден и издаден точно на вас. Предполага се, че това допълнително увеличава силата му като притурка към CV-то ви пред нов работодател, например. Цената е по-скоро приемлива, 43 евро на курс. Отделно, отскоро са налични и Специализации – поредност от няколко курса с обща тема, които ви дават по-високо ниво на подготовка. Специализациите са платени и изискват да работите с Verified Certificate за всички курсове, което прави цени започващи от около 300-400 евро.

coursera

Карала съм серия курсове в Coursera и даже съм завършила похвално количество от започнатите (Социална психология, Контент маркетинг, Геймификация, Социални мрежи). До голяма степен това се дължи на факта, че имаш определено време да завършиш курса – ако се забавиш с някое домашно, то няма да ти се зачете. Така имаш външен стимул да не зарежеш нещата на средата и да изкараш всичко в един приемлив срок от 6-12 седмици, в зависимост от курса. Подходът е готин, лекторите в повечето случаи са интересни. Удобно е, че лесно можете да “прикачите” сертификата си към профила в LinkedIn. Неприятно е обаче, когато някой интересен курс точно е свършил и трябва да чакаш няколко месеца, за да се запишеш в следващото му издание.

Iversity

Iversity е по-ограничен братовчед на Coursera. Практиката е аналогична – работите по курсове и при постигане на определено ниво получавате Statement of Participation, а ако искате потвърден сертификат, давате 49 евро за Certificate of Accomplishment. Отново, постиженията ви лесно се споделят в LinkedIn. Каталогът на Iversity за момента е доста малък, ориентиран към общи бизнес теми, от стартъпи през комуникации до икономика. Все пак, намират се полезни неща, например един доста приятен курс по Gamification, който наскоро минах.

iversity

Малкият каталог със сигурност е минус за Iversity, но тъй като не се налага да инвестирате само в една образователна платформа, спокойно можете да хвърляте око за някой и друг интересен курс. И тук наличието на крайни срокове прави концентрирането върху курса по-лесно, а и така имате възможност да говорите с повече “съученици” в образователния форум, защото кохортата не е разстлана из всички периоди на годината.

Други решения

Има над 80 платформи за свободно обучение и целта на този пост не е да ги изрежда в цялост. Ще спомена само няколко от по-големите, които си струва да разцъкате:

  • edX и ALISON – две от платформите с по-“всеядни” курсове от какви ли не сфери. И на двете места се намират различни курсове за маркетинг и социални мрежи. edX работи с формулата за времево ограничени курсове, която аз лично предпочитам. ALISON залага на хибриден модел – курсовете имат начална дата и голям брой студенти се записват тогава, участвайки във форумите на курса, а след това уроците са налични за неопределено време и за сертифициране не е нужно да се участва във форумите.
  • Udemy и Udacity – основно платформи с курсове за програмиране. Udemy има доста малко безплатни курсове, като платените са в широк диапазон, от 10 до 330 долара. В Udacity ще намерите серия безплатни курсове, предоставяни от известни имена като Google.
  • Khan Academy – тук са курсовете за феновете на науката. Khan Academy започна развитието си с курсове по математика и постепенно се разрастна с други научни теми. Слабо застъпени са хуманитарните науки, но пък ако изпитвате любов към историята, това е вашето място.

Специализирани маркетинг сертификати

Ако се интересувате конкретно от курсове за маркетинг-специализации, има още няколко варианта, които можете да отметнете това лято:

  • курсове на Google – Google имат чудесна специализирана програма със сертификационни обучения. Вече съм писала за AdWords сертифицирането, а е добре да обърнете внимание и на Google Analytics изпита, който вече също може да се вземе без заплащане. Следете и за текущите им курсове – напр. до края на седмицата можете да минете курс за Google Tag Manager.
  • HubSpot Academy – компанията е добре позната в дигиталната сфера, така че един сертификат от тях няма да ви е излишен. Inbound Marketing Certificate е достъпен за всеки и трябва да се вземе с 1 от 3 опита.
  • Hootsuite University – харесвам Hootsuite като цяло, а курсът им е доста добре структуриран. Не изисква сериозна инвестиция, затова можете да тествате как ще ви се отрази.

Надявам се, че поне малко съм ви заинтригувала по концепцията MOOC и вече има откъде да започнете търсенето на интересен курс. Приятно учене – и да си кажете с коментар какви курсове карате или сте карали преди.

___
снимка: Moyan Brenn

Постът Лятото на учениците: курсове, които ще ви донесат знания и сертификати е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 07/20/15 06:11 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/61kReBnsIRs/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване