08/11/15 16:38
(http://ivo.bg/)

Живата глупост с “живата вода” се превръща в епидемия

Какво е чисто и просто? “Къпан милиционер”, гласеше отговорът от епохата преди милиционерите да станат охранители и началници на държавата. Милиционерското къпане с “жива вода” на бившия охранител Бойко Борисов обаче е виц с продължение, претворен в “живия живот”, както казваше  охраняваният от него Тодор Живков.

Милиционерският вестник “Стандарт” така се вдъхнови от тъпотията с “магията” на “живата вода”, че реши да я продава на лековерните си читатели си във флакончета – нещо като живо продължение на властовото подмазване на изданието на Петата колона по течението на ” течната дружба”. Сами щели да си ги пълнят тези 10 000 флакончета от “Стандарт” за целта, казват от фирмата производител, цитирана от в. “Дневник” днес.

Научаваме също така, че вече цели министерства са впрегнати да плават по течението на институциализираната глупост с “живата вода”. Жив резил, но само за онези, които са в състояние да проумеят, че са “гола вода”, ставайки съучастници във водевила с водата, измислена от главния шут на Борисов професор (!) Божидар Димитров.

А после защо ни се присмивали британци, че сме били някакви диваци, които се къпят рядко- рядко или дори веднъж в “живия живот”, но достатъчно зрелищно като за световен сеир. Очаквам да ми звъннат от световната емисия на Би Би Си за коментар, както ми звъняха веднъж по повод някакъв преден институционализиран молебен, с който една коментарна рубрика на радиостанцията явно развличаше своята аудитория за сметка на балканските ни суеверия, облечени във власт.

“Живата” вода на Божидар Димитров ще бъде проверена в специализирана лаборатория

Дневник

 Спас Спасов
11 авг 2015

Министерството на здравеопазването е разпоредило да бъде извършен цялостен физикохимичен и биологичен анализ на на водата от кладенеца в Голямата базилика в Плиска. Това стана известно от разпространено преди малко прессъобщение. Според неговия текст зам.-министър Адам Персенски е възложил анализа на директора на Районната здравна инспекция в Шумен д-р Пепа Калоянова. Той трябва да бъде извършен в специализирана лаборатория клас А, а резултатите от направените изследвания да бъдат обявени до края на деня утре.

Анализът е спешен,

тъй като в края на миналата седмица в. “Стандарт” обяви, че заедно с тиража му на 15 август във веригата “Lafka” ще бъдат разпространени 10 хил. флакончета, пълни с вода от кладенеца. Според същата информация водата трябва да бъде “бутилирана” от компанията за козметични продукти “Рефан”.

Днес от дружеството заявиха, че в базата му в пловдивското с. Труд няма да бъде бутилирана “жива” вода от кладенеца в Голямата базилика.

“Ние само предоставяме на в. “Стандарт” 10 хил. флакончета, съобщиха от търговския отдел на дружеството. Те ще си ги пълнят сами.”

Според информацията на дружеството съдържанието на флаконите щяло да бъде под 50 мл. До приключването на работата по този текст обаче не стана известно къде, кой и в какви условия ще извършва “бутилирането”.

Снощи “Дневник” изпрати до пресслужбата на Министерството на здравеопазването списък с въпроси, свързани именно с контрола върху качеството на водата и проследяването на процеса по наливането й във флакончетата. Интересът ни бе продиктуван от вероятността гражданите, до които водата ще бъде разпространена,

да пият от нея, да я използват като лечебно средство или да я употребят за “освещаване”,

като поръсят с нея хранителни продукти.

Тон за подобни действия още миналия понеделник дадоха лично министър-председателят Бойко Борисов, членове на кабинета му и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

След откриването на най-големия пътен възел в страната край шуменското село Белокопитово Борисов и министрите му посетиха Плиска, където ги чакаше Димитров. Спазвайки предварителното си обещание, той “окъпа” с “живата” вода от кладенеца в Голямата базилика най-напред Борисов, а след това и съпътстващите го министри Лиляна Павлова, Ивайло Московски и др. След това министър-председателят официално обяви, че ще си вземе от водата и

“за да си маже с нея болното коляно”.

Снимки от “къпането” Борисов публикува и в профила си във Фейсбук.

С разпространеното днес прессъобщение от Министерството на здравеопазването на практика отговориха частично и на други два въпроса, които “Дневник” изпрати до Министерството на околната среда и водите. Те трябваше да изяснят каква е процедурата за сертифициране на “жива” вода, подлежат ли на концесия изворите й у нас и кой има право да я бутилира за разпространение в търговската мрежа.

“Кладенецът не е регистриран като общественозначим обект, нито има постъпило искане за издаване на разрешение за водоползване”, информираха днес от здравното министерство.

Междувременно “Дневник” установи, че тъй като се намира на територията на археологически обект, кладенецът е собственост на Националния исторически музей. Такова обяснение даде Милена Недева, кмет на община Каспичан, в чието землище се намира Плиска. При това положение според нея музеят има пълното право да се разпорежда с “живата” вода.

“Замесена” в суетнята около чудодейния кладенец се оказа и друга институция, подчинена на Министерството на околната среда и водите – Басейнова дирекция “Черноморски район” във Варна. Тя отговаря за всички подземни и наземни водоизточници на територията, която обслужва.

От нейния началник Десислава Консулова искахме да научим

какви характеристики трябва да покрива водата от даден извор, за да попадне в категорията “жива”

и какви мерки ще бъдат предприети във връзка с появилата се информация, че водата от Плиска е негодна за пиене.

След дълго изчакване от канцеларията на Консулова информираха, че отговорите на въпросите са готови, но трябва да бъдат съгласувани с пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. До този момент те още не са пристигнали, но още вчера директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров хвърли известна светлина върху свръхестествените и лечебни свойства на водата от Голямата базилика.

На въпрос

как точно е установил, че водата е чудотворна,

той отрече да е правил подобно заключение. “Аз не съм стигнал до извод, че е чудотворна, ваши колеги решиха това на базата на легенди”, заяви директорът на НИМ.

На 24 юли обаче лично той съобщи в мейл до медиите, че след като близо два века е бил сух, кладенецът, открит при разкопки неотдавна, отново е започнал да събира вода. В съобщението беше посочен дори точният час, в който са се появили първите вълшебни капки – 11.14 ч.

В друга серия съобщения Димитров информира, че близо до кладенеца е бил екзекутиран и погребан княз Боян Енравота – първият български християнски мъченик. По-късно стана известно, че конструкцията, която трябваше да представлява гроб на светеца, е плътна и в нея няма тленни останки.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване