08/14/15 12:12
(http://ivo.bg/)

На кантара на избора между Обама и салама руският режим даде фира

Има нещо налудничаво в претенцията на „борците за справедливост” да оправят света, но заедно с това никога, ама никога не успяват да осигурят прехраната за своя народ. Виждаме този повтарящ се феномен в провала на латиносоциализма не само на „острова на свободата” Куба, населен с политически затворници и полугладни другари и другарки. Дочуваме го и от надигащата социална катастрофа във Венецуела, богата на петрол и социлюзии, от които е на път да се излекува след гладната диета, която помогна и на други боледуващи народи да се излекуват.

 

Гладните диети за цели народи биха прилягали повече на затлъстелите нации, в които храната е в изобилие – като в САЩ, където 2 процента от населението ( бяха цели 5 на сто в годините, когато като студент за първи път чух тази невероятна статистика) не само изхранват свикналите с изобилието стотици милиони американци, но и правят страната най-големият износител на храни в света.

 

На 17 август в различни градове на Русия е планиран изненадващ спрямо прехвалената популярност на режима протест под лозунга „Долу Путин”. Това все още не е бунт на гладните, а предупредителен изстрел за надигащото се недоволството срещу все по-абсурдните опити на режима да храни народа с генно модифицираната руска шовинистична каша. Спусъкът на предупредителния изстрел беше натиснат чрез заповедта на самодървеца в Кремъл да се качат на кладата тонове вносни храни заради вражеския им произход.

 

Това зрелище подейства на публиката като в стария съветски виц за най-страшното мъчение, измислено от червеноармейците за един заловен шпионин: не да го колят, бесят и горят, а да го вържат да гледа, как те си пият водката и да не му дават капка.

 

Едно е да внушаваш омраза към Обама, друго е да искаш народът да се откаже от салама. На този кантар на омразата престижът на режима в Москва даде фира.

 

Почти като повторение на сентенцията ( „ филмът съветски ли е или е хубав”) звучи в този смисъл едно медийно заглавие днес, в което се казва, че руските мотриси в софийските метро ще бъдат заменени с модерни (защото един западен концерн спечелил търг за следващите два лъча, предлагайки най-ниска цена).

 

Руско или модерно! В този избор има символика и въпреки асиметричната руска хибридна война срещу България, на която властите ни спотаено не отговарят, естественият избор на модерното се налага сам. Не всичко руско, близко до сърцето ( и джоба) на управниците ни, може да бъде натрапено на българския народ, все пак.

 

В сянката на тази констатация насред жегите остава да видим как ще се развие поредният горещ август в Русия, където по това време на годината избухват комунистически преврати ( както срещу Елцин преди четвърт век) или войни ( както началото на втората война срещу Чечня през 1999 г. или руската война срещу Грузия през 2008 г.).

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване