08/23/15 18:44
(http://ivo.bg/)

23 август, ден на дружбата между Сталин и Хитлер

Обичаме в България днес да сме част от Европа, ЕС, европейския успех, стандарт и принцип на солидарното разпределяне на парите ( траншовете), които са основен източник на самочувствие и самореклама на днешното управление. А дали сме европейци, солидарни с европейците, което не искат да са насилвани брутално да стават евроазиатци?

В Европа, жертва на сговора между Хитлер и Сталин през 1939 година, помнят 23 август.

Сталин и пратеникът на Хитлер са били толкова самоуверени като другари по оръжие, че са позирали нахилени.

Литовският външен министър: Днешният Молотов търси своя Рибентроп

 

Литовският външен министър Линас Линкявичус в навечерието на 23 август – една от най-трагичните дати в историята на балтийските държави и Полша, каза, че тази дата е горчив спомен за всички хора за това, до къде водят прекомерните амбиции на лидерите на някои държави.

 

В своя Twitter Линкявичус пише: “Утре е ден на черните ленти – напомняне, че днес Молотов все още търси своя Рибентроп. Време е да се събудим. ”

 

NR Baltija напомня, че на 23 август 1939г., външните министри на Съветския съюз и Германия – Молотов и Рибентроп – подписват Договор за ненападение, известен като пакта Рибентроп – Молотов. Пактът е допълнен с таен протокол за определяне на границите на сферите на влияние в Източна Европа, по който Литва, Латвия, Естония, Полша и Финландия са признати за сфера на интереси на СССР и Германия. Резултатът от тайния протокол е включването на независимите балтийски държави – Естония, Латвия и Литва в Съветския съюз.

Западът оценява действията на СССР като окупация, последвана от анексия. Съветът на Европа в своите резолюции описва процеса на включване на балтийските държави в Съветския съюз като окупация, насилствена инкорпорация и анексия.

 

През 1983г. Европейският парламент осъжда процеса като окупация, а след 2007г, използва в това отношение понятия като “окупация” и “незаконна инкорпорация”.

По-рано руското ръководство признаваше тази сделка между СССР и нацистка Германия като най-голямата грешка, донесла скръб и страдания на народите на балтийските държави и Полша. Така през 2009г., по време на церемония в Гданск, Полша, Владимир Путин заяви: “Опитите да се умиротворят нацистите, сключвайки с тях различни споразумения и пактове, са морално неприемливи, а практически, от политическа гледна точка – безсмислени, вредни и опасни. Разбира се, ние трябва да признаем, тези грешки. Страната ни е извършила това. Държавната Дума на Руската федерация осъди пакта Рибентроп-Молотов”.

След като самата Русия стана агресор в Грузия и Украйна, официалната позиция на Кремъл за тайния протокол към пакта Рибентроп – Молотов се промени на 180 градуса. Руският министър на културата Мединский нарече пакта колосален успех на сталинската дипломация от гледна точка на интересите на Съветския съюз. Изявлението му предизвика негативна реакция в Полша и балтийските страни, както и сред адекватно мислещите хора в Русия.

Малко по-късно, през май 2015г., след среща между Путин и Ангела Меркел, президентът на Русия казва, че поддържа становището на Мединский, че пактът Молотов-Рибентроп е бил необходим за осигуряване на сигурността на СССР. Той изразява идеята, че Полша, по-специално, сама е виновна, защото анексира част от територията на Чехия (региона Тешин) и после плаща за това. Германският канцлер не се съгласява с Путин. Тя подчертава, че пактът Молотов-Рибентроп е трудно да бъде разбран, особено като се има предвид тайния протокол.

“Подписването е било противозаконно”, казва тогава Меркел.

 

22.08.2015г.

http://nr2.com.ua/

Превод от руски за ivo.bg – Васил Костадинов

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване