08/31/15 05:43
(http://vasvalch.com/)

Морето на юг: Царево и Черноморец

Похвалих се надълго и нашироко, че тази година ми се събраха цели 9 дни море – лукс, който не съм си позволявала от 2010 година насам. И няма по-голямо удоволствие от това дните да започнат да се сливат, а вълните да са фонът на всеки ден. Нямам истории от барове – имам разходки по залез, вино до вълните, прочетени страници и малко тен.

Царево

На юг, отново на юг… Основната част от почивката прекарахме в Царево. Оказа се, че от последното ми стъпване там, градът се е развил доста – по съвпадение, точно в изборната година са се явили нова крайбрежна алея с велосипедна част, обновена морска градина и доста поправени улици. Каквато и да е причината, хубаво е един крайморски некурортен град да се грижи така за себе си.

Имайки предвид, че Царево си е просто едно наскоро повишено село, не може да очаквате особено много от гледна точка на заведения и забележителности. Тук идвате, за да се разходите спокойно по крайбрежието, да погледате лодките на малкото пристанище, да минете през градината и евентуално да хапнете някъде.

Тъй като обожавам прясна риба, ще направя малка класация на добрите места за хранене, които никак не са много. Златният медал отива при ресторант Del Mare, точно на плажа на Василико – супер обслужване и най-жестоките миди, които съм опитвала. Второ място за бистрото До плажа – до същия плаж, малко, семейно, с чудна цаца в панировка от царевично брашно. Трето място за класиката Рибарска среща до пристанището – трагичен персонал, който обаче не може да засенчи вкусната и прясна риба, в бляскаво разнообразиею: сафрид, ватос, барбун, попчета, каквото си пожелаете.

Хубавото на Царево е липсата на туристи – да можеш да се разхождаш свободно по улиците си е истинско щастие за нашето Черноморие, особено на фона на места като Созопол, където буквално (е, не буквално) ходиш по главите на организирани туристически групи накацали по “реставрираната” крепостна стена.

Rocamar

Прекарвахме времето си в комплекс Rocamar на плаж Нестинарка. Трябва да си призная, че апартхотелът е чудесен – не го казвам просто защото почивката там беше по покана на Ани от Rocamar, а защото тук има нещо различно. Стаите са светли, а помещенията са големи, с много място за дишане. Ние бяхме настанени в малък китен апартамент със спалня и хол, а от кухнята се възползвахме нееднократно – за приготвяне на тиха вечеря с домашен боса нова акомпанимент до миене на задължителното плажно грозде. Вместо на така модерния стил “късен руски лукс”, се залага на чист интериор със светли и ненатрапчиви мебели. Шегувахме се, че това е апартхотел за хипстъри, а не за летуващи руски семейства. Другата приятна изненада на Rocamar е екипът – хора, които наистина се оптаха да ни помогнат и да направят престоя ни там по-приятен.

И така мина моята почивка: всяка сутрин – няколко крачки и си на плаж Нестинарка с по-прозрачна вода от всичко на юг от Бургас. Лекият бриз гали лицето ти и се опитва да те разсее от интересна книга, имаш достатъчно лично пространство – евентуално ограничено от гуш с половинката преди влизане в безобразно плиткия залив. И така изкарах 6 дни, потънала във фентъзи и Scrabble.

Черноморец

Последните 3 дни си бяхме отделили за гости на Градина, но времето си имаше собствено мнение по въпроса и в крайна сметка изкарахме уикенда в Черноморец (с изключение на една разходка до Созопол, за която даже няма да говоря – съветът ми е да ядете едни кюфтета в бирария “София” и да не се върнете повече в този убит курорт).

В сравнение с Черноморец Царево си е истински динамичен областен център. Не мисля, че съм попадала на по-малък морски град от Черноморец – което си има и своя чар. Намерихме си малки улички, широки полета на края на града, както и най-великото място да си построиш къща. Времето не беше чудесно, но и не валеше, затова изкарахме времето на крак.

Учили са ме, че в края на добрите блог постове трябва да има заключение. Такова в момента просто не ми идва. Може би защото морето винаги ме оставя без думи, може би защото докато пишех всичко дотук, се уморих от приятни спомени :) До скоро, море!

Постът Морето на юг: Царево и Черноморец е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 08/31/15 05:43 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/NzgGAxFjHj4/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване