09/01/15 19:26
(http://ivo.bg/)

Експонат с бъдеще за миналото на простотията

 

          Решително съм против пенсионирането на екзем… емблемата на днешната власт Божидар Димитров. Бъдещите изследователи на днешната простотия ще бъдат лишени от основен мат’рял в неговото развитие „ до края на света”.
          Долу ръцете от исторически доказаната национална безценност, директора им на музея ни!
Резултат с изображение за Божидар Димитров снимки
          A сте го пенсионирали, а сме станали граждани за еврогейско развитие.
          Вижте каква дискусия по въпроса се води и кой води в класацията (по простотия).

Да бъде ли пенсиониран 70-годишният директор на Националния исторически музей Божидар Димитров? Всъщност, не е ясно дали ще си зададе този въпрос премиерът Бойко Борисов, след като получи първата подписка по този въпрос, внесена от Ивайло Дичев и Калин Янакиев. Задава се и нова, контра на първата.

Инициатор на първата подписка е професорът по културна антропология в СУ „Климент Охридски“ Ивайло Дичев, според когото Димитров разпространява пред медиите „недоказани твърдения и небивалици“ за българската култура и история. Повод за исканото пенсиониране е акцията с „чудотворната жива вода“, бликнала до Голямата базилика в Плиска, с която бе окъпан и министър-председателят.

„Настояваме Божидар Димитров да бъде пенсиониран от поста директор на НИМ. Този човек обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи“, се казва в подписката.

Според Дичев директорът на НИМ „обижда вярващите християни с езически измишльотини, както и публичния морал с гордостта си от това, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, с конюнктурната смяна на политически убеждения, с грубиянското си поведение в медиите”.

Днес в изявление до медиите на директора на Историческия музей се твърди, че контра подписката срещу първата, подета от две фондации („Тангра Танакра“ и „Приморско“), е събрала повече гласове. В тази на професорите Дичев и Янакиев фигурират имената на 2460 човека, а в подкрепа на Димитров вече се били заявили 3600 души, т. е. с 1140 повече.

„Подписките ще продължат до 1 октомври и разликата ще стане още по-голяма – се казва в прессъобщението. – Но не това е важно. Организаторите на петицията срещу Божидар Димитров знаят, че работата му като директор на НИМ е перфектна според оценките на Министерство на културата и очевидно те са съгласни с това мнение. Затова като мотиви за отстраняването му, те сочат:

– Обижда научната общност с недоказани твърдения

– Обижда вярващите християни с езически измишльотини

– Гордее се с това, че е бил сътрудник на ДС

– Има търгашеско отношение към наследството, превръщано в бутафория пред туристите.

В тяхната подписка обаче почти няма имена на историци и духовници, почувствували се обидени от „недоказани твърдения” и „езически измишльотини”. Докато в подписките „За Божидар Димитров” стоят имената на 200 академици, професори, доценти от БАН и БАНИ, директори на Регионални музеи, митрополити и епископи, игумени на манастири, десетки свещеници. Между тях са академиците Георги Марков, Константин Косев и Григор Велев, директора на Националния институт по история проф. Илия Тодев, Видински митрополит Дометиан, Белоградчишкият епископ Поликарп, Величкия епископ Сионий и т.н. Научната и православната общност очевидно не се състоят само от лицата Дичев и Янакиев.“

Според пресинформацията, пратена до медиите от НИМ, в подписката срещу Димитров има „нещо опасно“:

„Очевидно той трябва да бъде наказан за „мнение в историята”. Личи си марксистко-ленинската мущровка от философския факултет на СУ от времето на комунизма. Тогава наказваха за мнение, различно от официалното. Очевидно тази функция (на наказващи инакомислещи) много липсва и на двамата, но мечтата за нея стои в подсъзнанието им, въпреки публичното оповестяване на принадлежност към евро-атлантическите ценности.“

За финал от НИМ информират, че подписките в подкрепа на Димитров ще бъдат внесени в Министерския съвет на 2 септември, макар по-нагоре да уточняват, че гласове ще се събират до 1 октомври.

Реферът на мача „за“ и „против“ Божидар Димитров за директор на Историческия музей – премиерът Бойко Борисов, е известно, че е значително по-запален фен на спорта, отколкото на културата. Така че при вземането на решение в казуса е по-вероятно да вземе предвид по-високия резултат, отколкото да се допита до експерти по темата. Ако, разбира се, не е дошъл моментът да жертва един дразнител в културата, за да засенчи делата на друг.

площад “Славейков”

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване