09/04/15 05:50
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ СПРАВИ С БЕЖАНСКИЯ ПРОБЛЕМ, АКО НЕ ИСКА ДА РУХНЕ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ През последните дни става все по-ясно, че бежанците от Африка и Близкия Изток, които доскоро се смятаха за проблем главно на южните европейски държави, включително България, е общ, при това – много тежък, проблем за цяла Европа. Ще се намери ли бързо и ефективно решение за него – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, гарата в Будапеща е блокирана от бежанци, в сряда за пореден път бе спрян трафика под Ламанша поради опити за нелегално прехвърляне в Англия, италианците не само посрещат хиляди хора, а и вадят от морето стотици трупове – това наистина прилича на нашествие на бежанци. Ще се справи ли Европа с него?

– Европа трябва да се справи, Фили, ако не иска да рухне. Казвам го съвсем буквално. Заплашена е стабилността на евросъюза, дори самото негово съществуване, заплашена е икономическата, социална и политическа система на континента, в края на краищата – заплашени са демократичните устои на тази част от свободния свят. Това не е само мое мнение, споделят го редица политици и анализатори. Има много аргументи, които подкрепят възможността да се реализира подобна катастрофична прогноза, ако не се вземат наистина бързи и наистина адекватни мерки по темата. Всъщност, до голяма степен вече сме закъснели, но все още нещата са поправими, поне донякъде.

– Добре, но все пак Обединена Европа не е ли достатъчно могъща, та една бежанска вълна, колкото и силна да е тя, да е способна да я срути?

– Да, ако става дума просто за една вълна. Ако утре бежанците спрат да прииждат, на никого няма да направи особено впечатление факта, че някъде из континента трябва да се приемат, настанят и подпомогнат милион или два милиона нещастни човешки души, потърсили спасение от кървавите конфликти в техните страни. Това са основно войната с Ислямска държава в Сирия и Ирак, но не само. Бежанци идват от Либия, от Еритрея, от различни други части на Африка, подложени на терор от ислямски групировки или от собствени диктатори. Бежанци идват дори от Бангладеш и други азиатски държави, привлечени от информацията за европейския рай, в който не само ти дават пари и възможност да живееш добре, но и спазват стриктно твоите човешки права. Та казвам, че с вълната в момента Европа може да се справи, само че това, което става, не е вълна, а прилив. Морето идва, Фили, не обикновена вълна.

– Пламен, но защо се стигна дотук, защо не бе проявена далновидност навреме?

– Напоследък например немските медии, Фили, описват канцлера Ангела Меркел като „все по-посърнала”, щом стане въпрос за проблема с бежанците. Ако Меркел и другите политици от северните европейски държави бяха обърнали внимание на проблема още преди няколко месеца, когато вълната започна наистина да приижда, може би вече щяхме да имаме поне някакъв план. Но те не обърнаха внимание. Те смятаха, че страните от юга като Италия, а дори икономически далеч по-слабите Гърция и България, трябва и могат да поемат своята отговорност като външни граници на Европейския съюз и да се справят сами с проблема. Е, не стана така, защото нямаше как да стане. А нямаше как, защото конфликтите, които гонят хората от родните им места, не затихват, а се разгарят все повече, без Европа, пък и демократичният свят като цяло да имат големи успехи в потушаването им. Никоя европейска страна досега не пожела да подкрепи въздушните удари на САЩ в Ирак и Сирия срещу Ислямска държава, да не говорим, че сами по себе си тези удари май не са достатъчно ефективни, без сухоземна подкрепа. Нещо повече, дори намесата на Турция срещу ислямистите през последните седмици не даде много забележим резултат.

– Пламен, турското участие в конфликта няма ли за цел по-скоро борбата на Анкара срещу кюрдските комунисти и терористи от ПКК?

– Турция в случая играе няколко игри едновременно, Фили, но все пак един от нейните аргументи за намеса е желанието да спре потокът бежанци, които наводняват страната. Смята се, че там са пристигнали над половин милион души, преди Анкара да отвори клапата и да започне да пропуска все по-големи потоци хора към Европа. Първо това започна през България, но самите бежанци явно бързо се ориентираха, че пътят през България не е добър вариант за тях и тръгнаха през Гърция, Македония и Сърбия към Унгария, откъдето вече, заради липсата на граници в Шенгенското пространство, могат да отидат където искат в Европа.

– А защо бежанците започнаха да заобикалят България?

– Всъщност дори това, Фили, е твърде показателно за икономическото и обществено състояние, в което се намира нашата страна. Първо, България е бедна и не може да им осигури дори елементарните първоначални нужди. Второ, администрацията и полицията тук са тромави, необучени, да не кажа некадърни, да се справят с работа в тежка хуманитарна криза. Трето, на много места в България бежанците срещнаха недобро отношение от самото население. Четвърто – тук няма работа и реални перспективи за по-добър живот. Така че хората се насочват към страни като Швеция и Германия, най-богатите и социално отговорни европейски държави.

– Затова ли Меркел е посърнала?

– Ами оказва се, Фили, че през тази година Германия ще приеме 800 000 бежанци. Това е четири пъти повече, отколкото в нормални години. Добре, да приемем, че и 800 000 не е толкова страшно, това е едва един процент от населението на страната и като най-могъща европейска икономика тя може да се справи с проблема. Засега. Но какво ще стане, ако следващата година се изсипят още толкова или дори много повече? Нали всички хора, но особено тези от Изтока, имат навик като се настанят, да повикат роднини, приятели, познати. Пък и икономическата страна на въпроса е само част от общия проблем, свързан с бежанците в Европа. Нещо повече, той дори може да се окаже далеч по-малката част, като имаме предвид обществените процеси, които тепърва започват да се развиват по този повод – реакцията на самите приемащи бежанци общества, както и, общо взето доказаната вече неефективност на модела за интеграция, възприет досега от европейските общества – имам предвид основно Германия, Франция и Великобритания. Случващото се вече поражда редица въпроси, свързани и със самите механизми на работа и съществуване на ЕС – например относно знаменитото Шенгенско пространство, тоест, липсата на граници. Да, така се реализира демократичния принцип за свободно движение на хора, стоки и капитали. В дадената ситуация обаче Шенгенското пространство май се оказва възможност в Европа свободно да се движат и размножават проблеми, а не решения.

Мнение на нашия политически коментатор Пламен Асенов, с когото през следващата седмица ще продължим темата за бежанската вълна в Европа, заплахите от нея и възможните мерки за справяне с проблема.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване