09/04/15 07:13
(http://ivo.bg/)

Рикошетите на Руската православна църква

Александр Невзоров: Конец РПЦ. Как это будет

“Бащата на църквата” Ориген Александрийски бил истински християнин. Затова буквално изпълнил заръката на Бог, описана в Евангелието, и изтръгнал гениталиите си, след което станал евнух “в името на царството небесно”.

За съжаление, благочестивия му пример не бил последван от всички християни, въпреки че замяната на мъжкото достойнство за “небесно царство” от тяхна гледна точка трябвало да бъде изключително печеливша. Сравнима с шестица от тотото.

В руската църква този завет винаги се е игнорирал. Митрополити, архиепископи и епископи, при избор между небесното царство и собствените си пениси, без колебание са избирали пенисите. Жалко, защото примерът на Ориген можеше да предпази РПЦ от много проблеми в миналото и настоящето, а и да я научи на издържливост, която скоро може да и е нужна.

 

Много дълго съществуваше илюзията, че РПЦ успява бъде неделима част от всяка държавна идеология, но може да умре единствено и само с нея. Точно на това учеще православните специално измислената история на Русия. Нещо подобно им внушава и идеологът на руския нацизъм – Фьодор Достоевски. Това дава на поповете безкрайна увереност в собствения им бизнес и корпоративното им благосъстояние.

Разбира се, църковната търговия е просто свръхдоходоносен бизнес – изключително крехък, като напълно зависи от капризите и настроенията на властта. Също и от това, колко властта е уверена в ефективността на църквата.

Спасявайки трескаво страната от разпад, Кремъл задейства всичко, което му е под ръка. Всичко, което може да сплоти страната, без да са ясни националните идеали . Включително и църквата. Но не е изключено, че абсолютната неефективност на РПЦ, рано или късно, ще бъде забелязана.

Какво ще се случи?

 

Руската православна църква, се самозабрави и подценява риска от разобличение.

Както занем църквата винаги е твърдяла: тя е вечна и никакви “порти адови няма да я победят”. Вероятно днешното православие не познава истинския потенциал на тези “порти”.

Ако разобличението се състои, и за пореден път стане ясно, че църквата не сплотява никого, вероятно ще се случи следното.

Този път няма да има “лъвове ревящи, за плът християнска жадуващи” и моряци с щикове. Никой няма да докосне с пръст поповете. Ще бъде много по-зле.

Станала ненужна на Кремъл, РПЦ незабавно ще изгуби недосегаемостта си във всички медии.

Ще се отворят със скърцане онези “порти” и от тях ще удари гръм.

Всички големи телевизионни канали ще показват насълзени клисари, дякони, послушници, семинаристи и млади монаси. И всеки от тях ще описва премеждията на ануса си, ежедневно измъчван от “митрополити, архиепископи и епископи”. Измъчван не винаги с молитва.

Шоумените, довчера мляскали попски ръчички, ще размахват гневно документи от наказателни дела, изтръгвайки от ревящите пикантни подробности за аналните практики, ще плачат с тях “изкривявайки от ужас лицата свои”.

Разбира се, не всички скандали ще бъдат в чисто синьо. Ще има програмно време и за стотина-двеста очернящи педофилски истории. “Портите” ще се отворят още по-широко – и ще реват не само жертвите и шоумените.

Ще реват всички: майки, които са поверили децата си на поповете, децата им, бабите им ще се свържат по Skype, операторите и студийните клакьори. Дори претръпналите криминалисти, поканени да обясняват в ефир спецификата на вагинални и анални разкъсвания при непълнолетните, също “ще отронят сълза своя”.

Разбираемо е, че сълзливия потенциал по темата не е безкраен, но е достатъчно голям. Медиите ще го оползотворят изцяло, като често ще си припомнят Ориген Александрийски.

Разбира се, публиката не трябва само да плаче, а трябва и да се посмее. Материал за смешки на църковна тема ще се намери.

По този повод, най-добрия информационен продукт ще бъде страстта в женските манастирите. Зрителят, най-накрая, ще разбере какво е “страстна сестринска” целувка, ще проумее истинския смисъл на отглеждането от монахините на тиквички сорт”Цукини” и ще узнае правилното предназначение на девическото послушание.

Не е трудно да се предскажат и всички последващи промени в на медийното меню.

Скръбящи пътни полицаи ще залеят ефира с кръв, ще докладват хиляди истории за попското беззаконие по пътищата.

Учителките ще крещят за абсурдността на “основи на православието”.

Прогледналите ръководители на администрацията ще описват бойни сцени от битката за социални имоти и държавни земи с алчните попове.

Ще се събудят лелките от здравните инспекции. Ще крякат за вирусни мехури в устната кухина, кандидоза, гноен флегмон и други болести, предавани когато стотици, не много здрави хора ядат нещо с една с лъжица от един леген, както е в ритуала с причастието.

Медийният пазар е ненаситен за всякакви сочни ужаси: “портите” ще се отворят докрай – на РПЦ ще и припомнят всичко. Бивало и небивало. Забързани свещеници ще търсят камбанария, за да бъдат хвърлени от нея, но няма да я намерят; ще посягат към чашата с отрова, но в нея ще има само стар айрян.

A шоу-бизнеса, копнеещ през годините на “руската пролет” за свежинки, ще продължи да разпва сиромасите.

Особено старание ще прояваят тези, които по-силно от другите се подмазваха по религиозните процесии и молитвени бдения: депутати, певици на държавна ясла, рокери и други разпространители на православната духовност.

Разбира се, веднага ще се намерят търсачи, които ще се поровят в мистериозната смърт на Редигер (Алексий II) и в църковните финанси. Само една ревизия на финансовите машинации на духовенството ще превърне светия синод на РПЦ в тълпа от нещастни затворници. Поповете ще бъдат изгонени от училищата и армията, а отнетите от тях планетариуми и болници ще бъдат върнати на държавата.

Последният и най-страшен удар на “портите” ще бъде монтирането на касови апарати в църквите. След това пазара на магически услуги ще рухне.

За такъв вариант на “гонения” РПЦ ще бъде напълно неподготвена. Под смеха на публиката Гундяев ще избяга, преоблечен като разпнато момче от Донбас. Чаплин ще си купи бомбе, най-накрая ще си пусне нормални мустаци и ще продължи да играе при роднините си в московския мюзик-хол. А църквата ще се покрие и ще млъкне за дълго.

Тя, разбира се, ще имат право на избор: или да изчезне напълно, разтворена в стотици други култове, или да оцелее и да продължи борбата за връщането на клиентите.

Няма да и е лесно.

Ватиканът, оказал се в подобна, но по-малко сложна ситуация, игра ва-банк. Той бързо разкара изпедофилените от него младенци “яко не били” и направи рязка имиджова реформа. Вместо папа-истукан избра папа-хулиган. Това беше силен ход, но с насинено око и с трамвайни билети Франциск не може напълно да покрие “големия срам на Ватикана”. Следващото, вероятно, ще бъде прашка, открита случайно от ЦРУ, в личните вещи на папата. Точно на прашката йезуитите възлагат всички надежди за спасение на католицизма.

Но Руската православна църква няма да се отърве толкова лесно. Ще се наложи да се сменят не само момичетата, но и обзавеждането. Осиротяла, Руската православна църква ще бъде принудена да се подчини на свирепите законите на шоу-бизнеса. В обредите и литургиите ще трябва да се направят драстични промени. Ще бъде страхотно да наблюдаваме появата на патриарха през царските двери на едноколесен електро-велосипед, както и енергичен “танц с чаши”. Тъй като силен медиен отзвук имаше само един танцов прецедент в църква, за преподаване на хореография в семинариите, най-вероятно, ще бъдат поканени Pussy Riot.

Възможно е РПЦ да измисли още примамки. Може би тя ще си възвърне някои от старите клиенти, оставена на мира, с тракането на касовите апарати, да крета по тъмните ъгълчета на страната. Разбира се, под зоркия поглед на данъчните власти и санитарните служби, постепенно смазвайки се под тежестта на собствената си незначителност. Но до значителни проблеми и събития Руската православна църква никога не ще бъде допусната. Така че, ако на Русия и е съдено да съществува и в бъдеще, очевидно ще е без попове.

На Олга И.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване