09/05/15 07:23
(http://ivo.bg/)

Защо Путин се радва на кризата с бежанците

 

Урок по елементарна логика

Автор: Васил Василев, математик

Силно впечатление ми направиха коментарите под няколко статии в български медии, в които президента на Русия Владимир Путин обвинява САЩ за бежанската криза в Европа и развива пространно теориите си за интересите на щатите от такава криза. Учудих се как повечето от коментаторите са съгласни, въпреки че някои от тези сайтове са известни с почти изцяло антипутински коментари. Затова си заслужава да се отбележат и интересите на Путин от създалата се ситуация:

1)      Бежанската вълна ще създаде икономически проблеми за Европа, което ще доведе до допълнително отчуждаване на някои държави от ЕС, а както знаем точно това е и мечтата на Путин и неговите петоколонници по света и у нас, които с пълна сила се борят против единния фронт от санкции срещу Русия.

2)      Ще се увеличи социалното и етническо напрежение, което ще доведе до допълнителен възход на националистичеките партии в ЕС, които са евроскептични и пропутински по своя смисъл (понякога гарниран с немалки количества рубли, както е и случая с френския Национален фронт и инжекциите към него от руската ВТБ).

3)      Най-силните удари от вълната ще бъдат в южната част на ЕС, която е най-нестабилна политически и икономически и в която има най-силни проруски настроения.

Имайки предвид това мисля, че на всеки трезвомислещ човек ще стане ясно кой има най-голям интерес от бежанската криза. Путин също целенасочено пропуска факта, че една голяма част от бежанците са всъщност хора в най-активна възраст, които не са от военни райони, а просто са видели шанс за личностно развитие, които явно не го търсят в Русия, а в развития запад. Но нека все пак се опитаме да работим с терминологията на Путин – според него ЕС е под влиянието на САЩ. Тогава веднага идва въпросът защо да искат да навредят на своите собствени съюзници? Може би това умозаключение произтича от садистичния негов навик да унижава своите петоколонници (които очевидно са много по-нищожни от съюзници в очите му), които, заедно с олигархията си, подтиква към антидържавна дейност в родните им страни. Това отново потвърждава тезата, че демагозите обвиняват другите в собствените си грехове.

А точно с такива противоречия, недомислици и понякога откровени лъжи е изпълнено руското политическо пространство, а като няма оправдание или повод, или изобщо събитие, то може направо да се измисли някое такова от нищото. Най-жалкото е, че руските политически ръководители го знаят и въпреки това безцеремонно пробутват на народа си тази гарнирана с корупционни рубли манджа с грозде и го водят към живот на ръба на бедността, само и само да успеят да задържат властта още няколко години.

 

Бел. ivo.bg

Васил Василев завърши Природоматематическата гимназия в София тази година и по силата на спечелени международни състезания беше приет в престижния университет в Единбург да продължи висшето си образование. Избра ( засега) Софийския университет Той е на 19 години, но владее логиката по-добре от доста хора, претендиращи за „мъдрост” поради своята (пре)зрялост. Което прави анализа му още по-интересн за любителите на логиката ( и в политиката).

Както читателите знаят от ivo.bg, Васко се е заел с непосилната за мнозина преминали през медийните битки и войни сънародници задача по създаването на нова независима и демократична медия, която да не зависи от отделен спонсор или собственик. След края на отпускарския сезон се задава възможност проектът му да се активизирира.

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване