09/06/15 10:55
(http://ivo.bg/)

Петата колона отново даде на късо за Съединението

За светли и чисто български празници, като Съединението, би трябвало да се пише само тогава, когато пишещият има да добави нещо ново към онова, което е изписал ( освен ако не е поканен да говори по темата под формата на интервю, което не е любезно да отхвърли) . Така че не бих се присъединил към стандартните констатации за празника, който беше обявен за официален едва през 1998 г. след като Петата колона на Русия тук загуби временно властта от много поредни десетилетия насам ( и още не може да прежали загубата на онези 4 години, наваксвайки в ерата на Путин като за 45 години отново).

 

Не съм си въобразявал обаче, че авангардът на Петата колона ще се откаже да се възползва от случая за нови манипулации по старата тема.

 

Ето една представителна извадка с днешна дата от интервюто на историка Андрей Пантев, в което с лека ръка – направо с опакото на ръката, зашлевява някакво си говорене срещу руската истерия срещу историята със Съединението- имало някакво „говорене” срещу Русия по въпроса. И още: нещо сме се били умълчали за Съединението заради аналогията с… Крим.

 

Ето част от Пантевите опорни точки пред БГНЕС:

 

„Обикновено на кръгла годишнина, каквато е тази година – 130 г., се правят сесии, издават се монографии, спомени, документални брошури. Аз предполагам, че една от причините за тази тишина е аналогията, която може да бъде направена между Източна Румелия и Крим. Това вероятно е предпазило „умните” съветници на управляващите много-много да не се вдига този път шум, защото историческите аналогии свидетелстват, че съотношението между населението, което е присъединявано, и населението на страната, която осъществява съединението са много по-малки.

В крайна сметка в Източна Румелия живеят по-малко българи, отколкото има руснаци в Крим. Налице е деликатното положение да кажем, че ние сме нарушили един договор. Ние навремето сме въвели войски – княжеската войска влиза в Пловдив. Но климатът в Източна Румелия е бил толкова благоприятен, че княжеската армия се целува с румелийската жандармерия.

И това е важно да се знае, защото тогава българският език се налага не защото е задължителен, а защото на него се водят дебатите в областното събрание на Източна Румелия, което е първообраз на бъдещия общ български парламент. Това обяснява лекотата, с която е осъществен този акт. Разбира се не трябва да се забравя, че тази лекота се дължи и на това, че в Източна Румелия не е имало турски войски. Колкото и да говорим за негативното отношение на Русия тогава, да не забравяме, че тогава няма турски войски в Източна Румелия благодарение на руската дипломация.”

 

Да сравняващ великоруската инвазия на държавата Русия в Крим, непридизвикана с нищо ( ако не броим лъжите за потинатото руско население без да е имало нито един прогонен или убит руснак от украинците) с народното дело на Съединението, е обикновен цинизъм- като онзи, който се наричаше в един съветски филм „обикновен фашизъм”.

 

Значи вероломното нахлуване на руски войски в Крим, подкрепяни по въздух и море с цялата превъзхождаща многократно „противника” военна сила на най-голяма държава в света, е равнозначно на безкръвната българска революция само заради факта, че и в двата случая това става в нарушение на международните договори?

 

Какво интересно признание за факта, че Путин наруши международния ред! Смея да твърдя, че то е първо по рода си у нас.

 

Мислителят Пантев явно не е помислил за това. Явно му е по-важно да защити на всяка цена онази Русия, представяна като благодетелка, върху чиято легитимност в съзнанието на българския русофил се крепи днес остатъчното влияние на Кремъл в България, наторявано с митове, манипулации и лъжи.

 

Впрочем в книгите си съм посочил цитати от Пантев от времето на комунизма, от които е видно, че се е придържал строго към коминтерновската традиция за всичко лошо, което не може да бъде отречено по отношение на Русия и политиката й спрямо България, да се пише като за дело на „царска Русия”. Явно за другарите пропагандисти на русофилството това табу е отпаднало днес и те са се вкопчили в „добрата Русия” дори и в случаите, когато тя демонстративно мачкала България и българите- какъвто е случаят с руската политика срещу Съединението.

 

Да похвалиш руската дипломация за отсъствието на турски войски в Източна Румелия при положение, че императорът българомразец Александър Трети прави всичко възможно по дипломатически канали да предизвика турското въоръжено завръщане в присъединената след 6 септември 1885 г. южна част от България е не просто манипулация. Това е по-руско от най-руското изкривяване на истината. Казано с една дума: лъжа.

 

Още по-тлъста е лъжата във връзка с факта, че основният аргумент на руската политика срещу Съединението за пред света е било обвинението, че българите нарушават… разпоредбите на Берлинския конгрес – същият, който е бил предопределен от тайна клауза в Райхщадското споразумение между Русия и Австро – Унгария от юли 1876 г.. Заговорниците от двете ретроградни империи ( хабсбургите редовно са ползвали руски касапи в униформа за потушаване на национални въстания в империята си) се заричат да не допуснат голяма (българска) държава на Балканите след война с Турция. Както и става на Берлинския конгрес, бламиран 7 години по-късно от Съединението, но и дал формален повод на Русия да се направи на защитник ( не, не на българите, които никога преди Руско-турската война от 1877-78 г. не споменава като българи) именно на съществуващия международен ред, т.е на решенията на Берлинския конгрес.

 

В името на защита на разделението на България, решено на този конгрес, Русия отзовава като наказание от българските земи ВСИЧКИТЕ си офицери с надежда младата българската армия да рухне при евентуална турска инвазия ( от каквато султанът благоразумно се отказва, за да не покани по този начин руската мечка на своята граница отново) или при сръбска агресия, подстрекавана също от Русия.

 

Разжалвайки практически българския княз Александър Батенберг, зачислен като офицер от императорската армия, като част от наказателната мярка за подкрепата му за Съединението, Русия предизвиква бурно възмущение в Европа.

 

Ето за такива неща се е „говорило” тогава и не само в България, но и навсякъде на континента, където българското Съединение получава огромна подкрепа първо на народите, а след това на държавите. В същото време Европа се обединява в съпротивата си срещу ясно изразената руска заплаха от повторна окупация на България. Това е уникален момент от историята на възродена България ( именно като България, а не като руска губерния, какъвто е бил руският замисъл за православните славяни, набелязани за присъединяване към „руското море”, както се изразявали руските славянофили). Обединена Европа застава с единна позиция срещу подготвяната руска агресия и Александър Трети се принуждава със скърцане на зъби да оттегли канонерките си от българското черноморско крайбрежие. Европа спасява България от Русия.

 

 

Като пише по този повод кореспондентът на влиятелния в Европа „Кьолнише цайтунг”, свидетелят на събитията Артур фон Хун: Русия жестоко се излъга в българите, които не могат да бъдат управлявани с камшик, защото България не Туркестан.

 

Прав е Артур фон Хун, но донякъде ( погледнато от днешна перспектива): Русия се е излъгала, но само в някои българи. Други продължават да й служат и до днес вярно. Инвестираните през десетилетията средства в Петата колона тук не са отишли напразно.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване