09/10/15 15:04
(http://ivo.bg/)

Автопилотът на автоцензурата при прелитането на руски ругатни покрай Неговите уши

Когато си сверяваме часовника с успехите на други държави и нации ( дори не чак толкова успешни, като „страната на часовниците” Швейцария), често пъти задаваме въпроса: „къде сме ние”.

 

Ние сме си тук- Швейцария на Балканите по красота, но не и в каквото и да било друго отношение .

 

Живеем в подобие на вица за бай Едикойси, задал на събрание на текезесето въпроса „къде е хляба”, след което на следващо събрание някой вече формулирал иначе нещата: „ не питам къде е хляба, а къде е бай Едикойси”…

 

Нарочно употребявам безименното Едикойси. Защото искам да напиша едно текстче без да употребя конкретното име на главния герой.

 

Той е разпознаваем с лекота. Защото е вездесъщ. Навсякъде е, където има да се печели ( евтина) популярност. Но никога не присъства на ринга срещу по-силен противник като руската мечка, която или отдавна му е взела страха или му е дала меда, но и в двата случая е постигнала непостижимото по който и да било друг въпрос негово мълчание.

 

Руската мечка иска да лети над България и ръмжи, че я карат да се съобразява с някакъв си български суверенитет. Представяте ли си това да беше някакъв слабак, който може лесно да бъде наритан от Него като доказателство , че Той лично брани България от нахалници?

 

Той обаче царствено мълчи в случая. Оставил е президента Плевнелиев сам да обяснява защо трябва да се държим като съюзници в рамките на съюза, който гарантира сигурността на България и Неговата власт, субсидирана от еврофондовете.

 

Около Него пърхат репортери, но никой не смее да му зададе въпроса за руската мечка. Най-важното правило на автоцензурата в България не се диктува от необходимостта да зададеш правилния въпрос, а от инстинкта да не Му зададеш неправилния въпрос- най-вече в моменти, когато най-овластеният политик в държавата би трябвало да снизходи да сподели с нас какво мисли за летящите от Москва ругатни по български адрес.

 

Иначе Той обича да застава в позата на защитник на Родината, но само от страшилища, като сирийските жени и деца например. На тях смело заявява, че трябва да си стоят у дома. Но да каже на руската мечка да си стои у дома, щом като не й харесват правилата за прелитане над България, няма да го чуете. Защото и никой няма да посмее да го попита. За да не стане както в онова текезесе- следващият път да питаме къде е онзи, който пита.

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване