09/10/15 20:16
(http://greentech-bg.net/)

Въздухопречиствателна кула заработи в Ротердам

SmogFree_ProjectRoosegaarde3web.jpg.650x0_q70_crop-smart

Smog Free Tower е висока 7 метра, „храни се“ с градския смог и го превръща в бижута…това е новата въздухопречиствателна кула, проектирана от холандския дизайнер Daan Roosegaarde. Докато проучвах каква е съдбата на неговата „умна магистрала“, проект, за който бяхме писали преди повече от две години, се натъкнах на тази новина – кулата е започнала работа буквално преди дни и представлява най-големият пречиствател за въздух в света – тя очиства 30 000 куб. м. въздух за час, след което компресира уловените прахови частици и ги превръща в „скъпоценни камъни“. Във всеки камък се вграждат замърсителите, извлечени от приблизително 1000 куб.м. въздух.

Кулата е рабработвана в продължение на 3 години. Първоначално е предназначена за Пекин, един безспорен шампион в градското замърсяване.  Но за момента тя се намира в тревна площ недалеч от студиото на Daan Roosegaarde, с подкрепата на кмета на Ротердам и холандското правителство.

„Наистина е срамно, че приемаме замърсяването за нещо нормално“ – казва ексцентричният холандски дизайнер, който неслучайно е определен за един от най-влиятелните зелени лидери в Холандия. За да може Smog Free Tower да направи демонстративна обиколка в Мумбай, Пекин и други силно замърсени градове по света, е отворена инициатива в Kickstarter, която е активна още 5 дни.

Процесът на пречистване, който се използва в кулата, изразходва електроенергия колкото един обикновен домашен бойлер – около 1,4 киловата на час. Плановете на дизайнерското студио са в бъдеще да бъдат интегрирани соларни панели, които да осигуряват изцяло работата с чиста електроенергия. Използваната патентована технология напомня работата на йнизиращите пречистватели за въздух, които се използват в затворени помещения. Подава се напрежение към електрод, който отделя положителни йони във въздуха. Те се прикрепват към фините прахови частици. Корпусът, чиято повърхност е отрицателно заредена, ги привлича и след това се събират във вътрешността на кулата. Технологията успява да улови ултра фини прахови частици, които преминават през обикновените филтри.

 

Aboutaleb_and_Daan_Roosegaarde_opening_Smog_Free_Tower_Rotterdam.JPG.662x0_q70_crop-scale

 

По материали от: gizmodo и treehugger

Снимки: © Daan Roosegaarde

Публикувана на 09/10/15 20:16 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/75RDE78LTjQ/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване