09/10/15 13:22
(http://eneya.wordpress.com/)

ЛАРП/планина 101

Да кажем, че сте решили да планинарствате/да правите преходи по някаква причина (засичането с ЛАРП е не-малко, така че има преливане между двете така или иначе). Преди да се понесете по баирите, хубаво е да имате няколко много основни и много важни неща.

1. Спални чували. Препоръчително е да имате, когато ходите на ЛАРП и няма хижа или подобни съоръжения. Как да си изберем: цък тук.

2. Термо бельо. Гъзарията си е гъзария, хипотермията, хипотермия. Как да си изберете: цък тук. Не че не можете без това… просто… кому е нужно, при положение, че термото диша, държи ви телесната температура на едно и също ниво, не се вмирисва (вмирисва се трудно), лесно се поддържа и възможности на пазара вече има бол.

3. Туристически обувки, кубинки, ботуши, нещо, което ви държи глезена… препоръчително е. Както се е видяло, вали… (често по ларпове). Терените са такива, че предразполагат към падания, охлузвания и пр. Как да си изберем: цък тук. Без изпълнения с маратонки, сандали и прочие подобни… 9 от 10 пъти случаи всичко ще ви е наред… на 10тия някой ще трябва да се чуди как да ви сваля от Мальовица примерно и ще ви стане много тъжно.

4. Репелент срещу комари, кърлежи и всякакви други буби.
Уж е доста близко до акъла, но лесно се забравя.

5. Аптечка или поне лепенки, аспиринче и нещо за натъртвания.
Чорапи. :) Никога няма да имате твърде много чорапи. Ако си вземете спортни, само по-добре.

6. Челник. Как да си изберем: цък тук.

7. Храна и вода… хрупки, дали ще са солети, бонбони, ядки, енергийни барчета… вземете си храна, която лесно може да ви влезе по джобовете и ще държи ден, два, няма да ви омаже и ще ви е достъпна по всяко време. Ако имате ниско кръвно, от киндер сюрприз яйцата, вземете от жълтите контейнерчета и ги напълнете с какаови зърна, правят чудеса. Манерка с вода, половин литър е също задължително. (Ако на ларп няма поне 2, 3 припаднали от обезводняване/неядене… значи някой просто не си е признал. Особено през лятото.)

8. Алергозан. Почти задължително е, особено лятото, че нещо ще ви яде, има твърде много гадинки, за да си струва риска, а и 4, 5 хапченца в контейнерче (като за какаовите зърна), няма да ви заемат прекалено много място.

9. Ако имате здравословни проблеми, уведомете организаторите/водачите, носете си лекарствата и се постарайте да са във вас, в случай на нужда. Особено ако са хронични.

10. Махайте пиърсинги, висящи обици и всякакви други неща, с които можете да се разделите в случай на (боен) сблъсък. Това е по лична преценка, разбира се. И все пак, едно наум.

СЪЗДАЙТЕ СИ НАВИК ДА НАГЛЕЖДАТЕ ДРУГАРЧЕТАТА!

Вашето здраве е във ваши ръце, но също така следете и дали другите са ок. Ако някой се почупи/пребие или му стане зле, ларпът/събитието отива, за да предотвратяваме сериозни ситуации, хубаво е да не забравяме, че когато сме вдигнали адреналина или сме улисани, адски лесно се забравя да се яде, пие, върху какво сядаш и кога за последно си спал. :)

И стига толкова. :)


Filed under: чекмедже "Разни" Tagged: как да изберем спален чувал, как да изберем туристически обувки, как да изберем челник, какво да носим в планина, какво да носим на преход, ларп, планинарстване
Публикувана на 09/10/15 13:22 https://eneya.wordpress.com/2015/09/10/larp-101/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване