09/17/15 09:16
(http://psabev.blogspot.com/)

Ефтелинг – един от най-старите и най-хубави увеселителни паркове в света

 

 

Efteling1

Ако пътувате с деца в Холандия, Белгия или Западна Европа, един от най-добрите начини да си изкарате един наистина незабравим ден е да посетите Ефтелинг…

Efteling2

Ефтелинг е един от най-старите увесилителни паркове в света, посветен най-вече на детските приказки и вълшебствата. Когато отваря през далечната 1952 г., паркът има само десетина атракции в Гората на приказките. Днес паркът е станал огромен (72 хектара), атракциите – с една нула повече, а Дисниленд и парковете-братовчеди са взели много от идеите именно от Ефтелинг.

Efteling3

И така, ако решите да посетите парка, имайте предвид, че се намира в централната част на Холандия и за да стигнете до него, ще трябва да попътувате… Холандците обичат доброто планиране, така че си планирайте всичко: закупете си билети за парка (а и за транспорт) предварително, за да не губите време и нерви. Проверете в колко отваря паркът (в различните месеци отваря между 9 и 11 ч.) и по възможност изберете ден, в който няма много хора – на сайта им (www.efteling.com) има възможност за резервации и можете да видите натоварването в дадения ден.

Как да стигнете до парка? Най-близките големи градове с редовен транспорт са Хертогенбос (ако идвате от Амстердам или Утрехт) и Тилбург (ако идвате от Хага, Ротердам, Бреда или Маастрихт). Можете да си вземете хотел там предната вечер, но такъв има и в самия Ефтелинг.

От централна гара Хертогенбос си хващате:

  • в работни дни – автобус 300 (експрес, препоръчваме) или 136;
  • в почивни дни – автобус 800, 801 или 302.

На ns.nl можете да видите разписание на влаковете и да си направите сметката. Автобус 300 пътува 40 минути и тръгва на всеки половин час (вижте http://www.arriva.nl/). Един пример с нас самите: 7:45 тръгване с влак от Amsterdam Amstel, 8:36 пристигане в Хертогенбос, 8:43 тръгване от Хертогенбос (автогарата и ж.п. гарата са на едно и също място), 9:20 пристигане в Ефтелинг (спирката се казва Kaatsheuvel, Horst). От спирката до самия вход на парка имахме 10 минути ходене и тъй като си бяхме взели билет „екстра“, можехме да влезем веднага в парка… Толкова за транспорта – не е проста работа, но не е и мега сложна и посещението си струва.

Колкото до самия парк, има три вида билети, които не са обвързани с конкретна дата, само с краен срок, който е половин до една година след закупуването:

  • нормален (34 EUR) – най-евтиният, но не и най-практичният вариант;
  • екстра (44 EUR) – включва обяд плюс кафе или чай, 20% отстъпка от сувенири и най-якото – 30 мин. до 1 час (според сезона) по-ранно пускане в парка. Именно този билет препоръчваме, защото така или иначе ще обядвате и ще ви излезе над 10 EUR отгоре, а екстрите си струват…
  • лукс (64 EUR) – всичко от екстра, но отстъпката е 25%, има допълнителна закуска и безплатен паркинг. Препоръчваме да си вземете един такъв билет, ако идвате с автомобил.

Входът е безплатен за деца под 4 години, но над тази възраст се плаща пълен билет.

 

Efteling4

Ако решите да посетите парка, съветът ни е да започнете именно от Гората на приказките, тъй като тя е отворена най-отрано. Там ще се срещнете с герои от приказките Бременските градски музиканти, Алените обувки, Румпелщилцхен, Пепеляшка, Рапунцел, Снежанка и седемте джуджета, Спящата красавица, Хензел и Гретел, Червената шапчица, Малката кибритопродавачка, Драконът, Малката русалка, Славеят, Новите дрехи на царя, Водните лилии, Вълкът и седемте козлета, Кралят-трол, Баба Хола, Жабокът-принц и много други…  Всъщност, има си цяло истинско дърво, което разказва приказки (за наше съжаление, на холандски, но това не пречи на децата да го гледат с отворена уста).

Efteling5

Имайте предвид, че не всички атракции са отворени през цялата година и за всички възрасти – има целогодишни, зимни, летни, спокойни, екстремни, за малки и големи деца, за родители с бебета. За да получите максимум изживяване и да не изпуснете някоя атракция, имайте предвид, че на сайта на парка има app за смартфон, с който във всеки един момент можете да цъкнете къде сте, да получите информация за атракцията, работното ѝ време, за кого е предназначена и т. н.

Efteling6

Рано или късно, ще огладнеете. В парка има цели осем (!) ресторанта, като ние си избрахме Октоподът, тъй като беше точно на изхода на Гората с приказките. В уникално декорирания ресторант имаше толкова много катерушки, игри и интересни места, че изгубихме близо два часа с обяда!

Efteling7

Както казахме, холандците обичат да планират. Възможно е да си направите резервация в някой ресторант отново чрез сайта. Въобще, всичко е изпипано до най-малкия детайл. Пример – банкоматът в Ефтелинг изглежда така:

Efteling8

Още един пример – всички кошчета за отпадъци говорят, гледат или правят нещо друго, така че децата буквално се оглеждат за отпадъци, които да изхвърлят:

Efteling13

След като обядвахме, се насочихме към западната част на парка, където освен десетки въртележки, люлки и миниатюрни влакчета, има цяло „село“ на Laaf. „Лавите“ или както там се наричат са измислен народ от Северния полюс. Посетителите могат да се разходят из селото и да влизат в къщите им, сред които има пекарна, пивоварна, вятърна мелница и детска стая, а във всяка къща има изненади: криви огледала, лупи, пързалки, мистичен кладенец, телескоп и какво ли още не… През цялото село минава панормна линия с охлюви на височина от около 3 метра. Всеки охлюв има едносрично име, започващо с „Л“ – „Лаф“, „Лоф“, „Люк“ и т. н.

Efteling9

Няма как да ви разкажем за всички атракции в парка, но въртящите се котленца не са за изпускане (качихме се поне три пъти!):

Efteling10Може да се намокрите, ако се пуснете с лодка по импровизиран „каньон“…
Efteling11

Можете да обикаляте от точка до точка на парка с истински влак, с истински гари и кондуктор… Или пък да се разходите в панорамни лодки, вързани на подводна въжена линия, сред зеленина, десетки златни рибки, гъски, патици и лебеди – една от любимите ни семейни атракции…Efteling12

Различните части на парка са с различна тематика, например има цял китайски или цял арабски район с люлки, атракции и магазини в типичния стил:

Efteling14

За един ден няма как да видите всичко. А и за малките деца атракциите са едни, за по-големите има други: страшни разходки с лодка в пещера, бързи влакчета, скоростни люлки, бобслей спускане, влакче на ужасите и т. н.

Efteling15

В края на деня идете на езерото и ще видите уникално шоу с огън, вода и интересна музика!

Efteling16

Като цяло Ефтелинг е едно страхотно изживяване – ден, пълен със забавления, сред цветя, зеленина и детски смях! Неслучайно паркът се посещава от над 3,2 млн. души годишно, награждаван е пет пъти за най-добър увесилителен парк в света от IAAPA, както и за най-успешен холандски бранд.

Идете! Няма да съжалявате!

Публикувана на 09/17/15 09:16 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/eeT_XdZTJFk/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване