09/18/15 07:11
(http://asenov2007.wordpress.com/)

КРИЗАТА С БЕЖАНЦИТЕ – ПАК БАЛКАНИТЕ ЩЕ ГО ОТНЕСАТ ЗАРАДИ „ГОСТОПРИЕМСТВОТО“ НА ГЕРМАНИЯ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Кризата с бежанците в Европа може да се превърне в катастрофа, след като Германия възстанови граничния контрол с Австрия, а Австрия – с Унгария. Самата Унгария вече не допуска бежанци от Сърбия, но те не спират да идват и напрежението, което се трупа, заплашва да превърне Балканите в истински врящ котел. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, съвсем доскоро Германия твърдеше, че ще приеме всички бежанци, които искат да отидат там. Какво се обърка?

– Всъщност, Фили, Германия продължава да приема онези, които стигнат до нейната граница. Те обаче намаляват, след като унгарците спешно приеха рестриктивни мерки в законодателството си за бежанците. Унгария фактически затвори границата със Сърбия, където в момента е големият поток хора. Унгарците не само издигнаха дълга защитна ограда, но и не допускат, както досега, тълпи хора да влизат в страната без разрешение, проверка и регистрация, както е според международното законодателство. Те също казаха, че са арестували към 10 000 души, влезли незаконно в Унгария, а в сряда по границата се стигна до сблъсъци, след като тълпа незаконни имигранти, както се определят от Будапеща, атакува оградата и бе отблъсната от полицията. Но, така или иначе, в момента всъщност Унгария започна да спира големия наплив от бежанци към Германия през Австрия.

– За което обаче май вместо благодарности, получи критики…..

– Да, Унгария получи критики както от комисариата на ООН за бежанците, така и от европейски, включително германски политици. Те наричат позицията на страната лицемерна. Унгария е европейска демокрация, самите унгарци поне на два пъти през последните десетилетия масово бягаха от родината си – след въстанието от 56-та и в края на комунистическата епоха през 89-та, а сега не искат да помогнат на страдащите – общо взето, това е тезата. Аз смятам обаче, че точно това е лицемерие и отношението към Будапеща, която наистина има много трески за дялане при управлението на Виктор Орбан, в този случай все пак е несправедливо. Лесно е, когато не си заплашен реално, да си хуманист на гърба на другите. Поне на мен обаче не ми е известно какво прави комисариата за бежанците към ООН, за да подпомогне страните, най-ангажирани с бежанския проблем в момента. За сметка на това знам, че точно Германия, в нарушение на европейските споразумения от Дъблин, официално заяви на бежанците – идвайте, само стигнете до наша територия, ние ще приемем всички. С което всъщност подложи на натиск много държави по веригата от Близкия Изток до Северна Европа. А сега казва, че има нужда от глътка въздух и връща граничния си контрол.

– И пак се връщаме на въпроса – какво се обърка в Германия?

– Обърка се това, че дори Бавария, най-богатата немска провинция, която дни наред приемаше и настаняваше хора, изведнъж обяви, че няма вече капацитет. Тя призова другите немски провинции да поемат своя дял от отговорност, а само два дни по-късно централното правителство върна – засега временно – граничния контрол с Австрия, откъдето основни влизат бежанците. Изглежда властите все пак усетиха, че не може в страната ти да нахлуват тълпи хора, които не се регистрират и съответно – не подлежат на никакъв контрол, просто влизат, плъзват навсякъде и създават хаос. Смутена от шеметното развитие на ситуацията и заплахата да се наводни с бежанци от Унгария, които не могат бързо да влязат в Германия, Австрия също върна контрола на границата си. Какво да прави на този фон малка и относително бедна Унгария, освен да вземе мерки за самосъхранение, които всъщност са в полза и на големите и богати батковци. Сега ситуацията е такава, че откъм сръбска страна на границата с Унгария има тълпи бежанци, които растат всяка минута. Онзи ден те направиха демонстрация с плакати „Mama Merkel will help us”. Само че мама Меркел вече е доста по-предпазлива, явно разбира, че вълната не толкова ще я удави икономически, колкото ще я помете политически. При това ще помете не само нея, а и цяла Обединена Европа. В същото време обаче немски и други европейски политици продължават да търсят изкупителна жертва в лицето на Унгария. Е, точно това наричам аз лицемерие, Фили, не унгарската позиция, която е ясна реакция в посока на самосъхранение.

– Пламен, каза, че големи маси бежанци вече се трупат и на практика са блокирани на сръбско-унгарската граница. Какво ще стане с тези хора – а и със Сърбия, която дори не е член на ЕС и не може да разчита на пълна европейска солидарност.

– Няколко варианта има, Фили. Освен сблъсъци с унгарската полиция в опит за директен пробив по познатия маршрут – нещо, което вече се случи – като най-вероятна се сочи възможността бежанците да се преориентират, тоест, да изберат нов път през Хърватска, Словения и оттам – Австрия за Германия. Тук има два големи проблема. Първият е, че този път е много опасен, защото на хърватска територия все още има непочистени минни полета, останали от войната със Сърбия през 90-те и може да се стигне до жертви. Вторият възможен проблем е, че не се знае колко време още Австрия и Германия ще държат границите си отворени. Въвеждането на граничен контрол всъщност ми изглежда по-скоро като първа стъпка към пълното затваряне. Струва ми се, че е необходимо само бежанският поток да не стихне още седмица-две и смятам, че ще станем свидетели на такова развитие, което ще бъде катастрофално.

– Какви са шансовете бежанският поток да стихне бързо?

– Никакви, Фили. Първо, войната в Сирия не е свършила, обратно, нещата там се усложняват заради все по-откритата руска военна намеса на страната на режима на Башар Асад. Второ, дори тази война да свърши утре, това няма да спре бежанския поток, защото сирийците в него са малцинство, повечето хора всъщност прииждат от различни африкански и азиатски страни, в които няма войни и други катаклизми. Трето, все повече се налага впечатлението, че бежанците не са тръгнали към Европа спонтанно, а организирано. Прекалено дълго е да се обясни в момента, но индикациите за това с развитието на процеса стават все повече и все по-видими. И изобщо не е достатъчно да се каже, че организацията е плод на икономическите интереси на тъй наречените каналджии, които превеждат тълпите през границите. Зад или над техните прозират и други, много по-глобални интереси. Четвърто, в Истанбул, а вече и край Одрин, има струпани огромни тълпи от хора, които искат да преминат в Европа. Засега турските власти ги задържат, но не е ясно докога. Дали ще тръгнат пак по обиколния път през Гърция, Македония и Сърбия или този път ще опитат да щурмуват директно през България, също не се знае. А как ще реагират на това българските власти? Или – какво ще стане, ако десетки, дори стотици хиляди бежанци, се окажат притиснати отвсякъде и се завъртят в един омагьосан кръг из Балканите. Във всеки случай, Фили, ясно е, че ни предстоят интересни времена, но от онези, които бихме предпочели да не ни предстоят.

ПП: Ситуацията е толкова динамична, че в краткото време между подготовката на този текст и излъчването му по радио SBS, бежанците не само тръгнаха от Сърбия през Хърватия, но и Загреб дори успя вече да затвори границата си. Тоест, опасението ми за зима с хиляди бежанци, залутани някъде из Балканите, става все по-актуално.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване