09/19/15 07:37
(http://ivo.bg/)

Руските изтребители като западни изтрезвители

 

Руските изтребители в Сирия са като изтрезвители за онези западни политици, които толкова години заиграваха с Путин като с партньор, докато истинските партньори на този достоен наследник на съветската традиция във външната и (все повече) във вътрешната политика могат да бъдат само сатрапи, като неговия клиент Башар Асад. Същият вече придобива неофициално статут на „спасител” на руския провал пред света заради агресията в Украйна. Путин възлага на Асад надеждата да отклони вниманието от световната изолация на Русия да представи Москва като борец срещу плашилото Ислямска държава, на която сирийските власти буквално отстъпиха без бой половината територия на страната и с която войските на Асад, крепени от Русия, нито веднъж не са се сблъскали.

САЩ твърдят, че Русия е разположила най-малко 4 изтребителя в авиобаза, южно от сирийския град Латакия, съобщи “Уолстрийт джърнъл”.

Изданието твърди, че руските изтребители са били засечени в петък. Военните източници на вестника не са направили никакви предположения как Русия смята да използва тези самолети, но отбелязват, че те са конструирани за водене на въздушен бой. Запознати твърдят, че през последните седмици Русия е увеличила своето присъствие на авиобазата и е изпратила там близо 2 000 души, артилерия и няколко хеликоптера за транспортиране на войски в страната, посочва БГНЕС.

По-рано представителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби заяви, че на САЩ са непонятни намеренията на Русия в Сирия и по-конкретно – предполагаемата военна активност на Русия там. Кърби наблегна на изявлението на САЩ, че подкрепата от страна на Русия за режима на Башар Асад в Сирия води до засилване на позициите на ислямистката групировка “Ислямска държава”. Външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, нарече този аргумент “обърната логика” и “колосална грешка на САЩ”, допълва “Дарик нюз”.

Официалният представител на външното ведомство на Русия Мария Захарова заяви, че в Сирия има руски военни, които помагат на сирийците да се справят с постъпващата руска военна техника. В Москва подчертават, че Русия отдавна доставя на Сирия оръжия и военна техника, в съответствие със съществуващите договори и международното право.

Доставяното от Русия оръжие за сирийската армия е предназначено за противодействие на терористичната заплаха.( actualno.com)

В руския сайт Газета.ru междувременно се появи репортаж за заминаващите от Крим руски военни, много от които, по думите на пожелали анонимност събеседници на медията, не желаят да стават пушечно месо на Путин в Сирия. „ Мислехме си за Донбас, а се оказа Сирия”, казват четирима интервюирани от газетата „контрактники”, както се наричат в Русия наемниците, сражаващите са пари. Те изразили колебание единствено каква форма на отказ от заминаване да изберат.

 

Путин, както обикновено, играе двойна игра с троен залог. От една страна вади сирийската карта на показ и вече буквално демонстрира пряката руска военна в Сирия чрез изказвания на свои подчинени, потвърждаваща данните на западните разузнавания ( залогът е собственото му оцеляване във властта при спукване на шовинистичния балон на фона на траурна музика). От друга- опитва се да приложи номера с премълчаването за ковчезите от Украйна, налагайки секретност върху заминаването на руски военни за Сирия ( поради което самите наемници започват да говорят пред медиите- засега анонимно).

 

Отговорът е прост ( като онези, които му вярват): Путин си е направил крива сметка, смятайки, че може да настъпи още веднъж азиатската мотика и да му се размине без удар по челото. Челният сблъсък със собствения му народ предстои и никакви „четири изтребителя” не могат да му помогнат.

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване