09/20/15 13:42
(http://ivo.bg/)

Кремъл бърза да потуши вътрешната съпротива срещу авантюрата в Сирия

Беше достатъчно няколко разтревожени руски наемници да дадат анонимно интервю за Gazeta.ru (споменато в ivo.bg преди два дни), в което поставят под съмнение „ентусиазма” на руснаците да воюват в Сирия, за да се задейства руската репресивна машина срещу тях. С това Кремъл се издаде, че работата е сериозна, признавайки на практика, че ги има- че анонимните военни са от плът и кръв, която те ( и вероятно стотици други) не желаят да проливат за твърде съмнителната руска кауза в Близкия ( до сърцето на интриганта Путин) изток.

 

Ето продължението на историята с интервютата в Газета.ru, преведено за ivo.bg от Васил Костадинов.

 

Gazeta.ru

Героите от разследването на “Gazeta.Ru” – професионалните военослужещи в Новоросийск, които отказаха да пътуват за Сирия – са застрашени от наказателно преследване. Техен адвокат ще бъде Иван Павлов от “Екип 29″, защитавал многодетната майка Светлана Давидова, обвиненена в държавна измяна.

“Gazeta.Ru” публикува разследване по случая в Новоросийск, когато няколко военни отказаха да пътуват до Сирия. Те се позовават на липсата на писмена заповед и други нарушения на закона. Вместо да защитити техните права, командването поиска помощ от ФСБ.

 

“Военната прокуратура бездейства, вместо да реагира на изявлението на Съвета по правата на човека към Президентството, който се занимава с техния случай, и на жалбите на войниците, че с тях се отнасят незаконно и не им дават никаква информация за изпращането в нова гореща точка, – казва Павлов пред”Gazeta.ru”. – Освен това, вместо да защитават правата им, в делото се намесиха специалния отдел на армията и ФСБ. Започнаха проверки, разпити и заплахи към военните за наказателно преследване. Конкретни членове и параграфи не са споменати, но от разговорите се разбира, че ги грози дори присъда за държявна измяна”.

Според Павлов, “по време на следствието военослужащите не могат да напускат поделението”.

“Никой от тези, които оказват натиск върху момчетата, не е уведомил роднините им. Близките на войниците са в шок, изобщо не са наясно с това, което се случва, – продължава адвокатът. – Засега следим ситуацията, ако започне официална процедура, “Екип 29″ ще поеме защитата”.

Адвокатът твърди, че след като няма официално обявена мобилизация, на военните, които се изпращат в чужбина, трябва да предоставят писмена заповед, в която се посочват социалните гаранции, полагащи се на военнослужещите. В допълнение, военните лекари нямат право да записват в медицинските им документи данни за здравословното им състояние без знанието им.

Питането на Съвета по правата на човека за нарушенията на правата на войниците е стигнало до заместник-министър на отбраната Николай Панков.

“Вместо да отстранят нарушенията, началниците прехвърлиха случая на ФСБ” – потвърждава Сергей Кривенко, член на Съвета по правата на човека.

 

“Изпращат ги без заповед, а ако някой загине положението ще е – “там няма наши войници”. Ако „не са били там”, за какви плащания в случай на раняване или смърт може да говорим? В случай, че някои попаднат в плен, за семействата им ще е кошмар, – казва Анна Каширцева от Фонд “Право на майката”. – В Сирия, никой няма да ги издирва, а роднините им – дори и да искат – едва ли ще могат да търсят там безследно изчезнал.

 

В нашата практика има много примери какво невероятно усилие е родителите на загинали да получат плащанията, които им гарантира закона, дори в случаите, когато има писмена заповед за изпращане в гореща точка, както и в случаи, когато загиналия е Герой на Русия.

И без примери е ясно: “героите” на тази история се обърнаха към прокуратурата, а не можаха да си подадат заявленията. Нека си представим, как родителите и вдовиците след гибелта им в Сирия ще трябва да досаждат в различни кабинети в търсене на справедливост, и как ще отказват да приемат заявленията им и плащането на “гарантираните” средства. В такава ситуация мога да препоръчам само следното – прекратете договора си”.

Членът на Асоциацията на военните политолози Александър Перенджиев вярва, че тази ситуация е само “на отделни места”: “Войниците трябва да напишат съответния рапорт. Дори и за Чечня пишеха рапорти, а тук говорим за друга държава”.

Въпреки подсилването на групировката в Сирия, Русия се опитва да намери и политическо решение на конфликта.

В петък имаше телефонен разговор между руския министър на отбраната Сергей Шойгу и Аштън Картър по сирийския въпрос. В събота, ръководителят на Държавния департамент Джон Кери заяви необходимостта да се преговаря със сирийския президент Башар Асад за намиране на политическо решение на конфликта с участието на Русия и Иран.

Борбата срещу радикалния ислямизъм се превръща във важен проблем за целия свят, това каза по време на последната среща на върха на ОДКС в Душанбе Владимир Путин. “Ситуацията в Сирия е много сериозна, така наречената “Ислямска държава” контролира големи територии в Ирак и Сирия. Терористите публично твърдят, че гледат към Мека, Медина, Йерусалим, в планове си говорят за разпространение в Европа, Русия, Централна и Югоизточна Азия – ние сме загрижени за това.”- каза руският президент.

Междувременно източник в министерството на отбраната заяви пред “Gazeta.ru”, че скандалът с изпращането на руски кадрови войници в Сирия избухна закономерно.

“Тези момчета, които не искат да ходят в Сирия са от сборна рота, а с такива винаги има проблеми.

По време на първата чеченска кампания изпращаха сборни роти, беше пълна каша, пълна дезориентация: кой какво прави не беше ясно, никой никого не познаваше, не знаеше на кого може да разчита, – обяснява той. – По време на втората чеченска война изпращаха опитни подразделения, където всичко е отработено. Не е ясно защо в сирийската кампания с тези сборни роти пак настъпваме мотиката”.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване