09/25/15 05:27
(http://vasvalch.com/)

The Everything Store – историята на Джеф Безос и Amazon

amazon jeff bezos

The Everything Store е точно това, което пише на корицата – поравно история за Amazon и Джеф Безос. В нея се говори за компанията зад човека, човека зад компанията, а по малко и за хората под човека зад компанията. Обичам книги, които се занимават със зората на онлайн бизнеса и компании, които са го разбрали отрано (като Zappos, например), затова и добавих The Everything Store към списъка за четене отдавна.

При издаването си заглавието получи доста широк отзвук, макар и не толкова широк колкото след онази статия в New York Times. И двете говорят за едно и също: трудния шеф Безос, изтощителния Amazon. За мен книгата се справя по-добре с говоренето, защото показва много повече парчета от корпоративния пъзел, а дава и доста нужен контекст.

Книгата

The Everything Store е задълбочен поглед над Amazon, плод на години изследвания, събиране на факти, интервюта с повече от 300 служители на позиции от всякакви нива. Brad Stone, един доста сериозен журналист, се е въздържал от модерния таблоиден подход и е показал различни аспекти от живота на Безос и компанията му. В живота нещата никога не са черно-бели, затова и книгата не е такава. Редом с епизоди, в които Безос се държи просто отвратително следват моменти на завидна мениджърска сила.

amazon delivery

С The Everything Store ще минете през целия живот на Amazon – от създаването на компанията с екип от четирима до появата на Fire. Любопитно е да се наблюдава израстването, преминаването през различни етапи, от фирма-новак на пазара, когото всички заобикалят до огромен играч, способен да инвестира много в разбиване на конкурентите си. Ще научите много любопитни елементи от оперативната работа на компанията – например, че се стараят да поставят максимално разнородни продукти на рафтовете едни до други, не само за да уплътняват максимално пространството, но най-вече за да не се бъркат склададжиите, които събират стока за поръчки.

Преплитането на личната с корпоративната история не звучи евтино – нещо, от което се притеснявах в началото – и се ползва премерено, като едната страна обяснява събития от другата. Наличието на толкова лични впечатления от настоящи и бивши служители съживява разказа и дава онзи детайл, който е необходим, за да си оформиш пълната картинка.

Изводите

Да, Безос е ненормален мениджър, тираничен на моменти, взискателен, поставящ клиентското обслужване на пиедестал, но и фокусирал смъртоносния си мерник върху конкурентите. Той е микромениджър до болест, с много малък запас от търпение. Вика по служителите си, тормози ги до крайност, не разбира концепцията “нужда от свободно време”.

Но няма какво да се лъжем, много успешни мениджъри са точно такива. И колкото и труден характер да е, Безос е и адски успешен бизнесмен. Да създадеш онлайн книжарница през 1994 година си изисква определена доза лудост. Да започнеш да продаваш серия продуктови категории, без екипът ти продуктови мениджъри да има опит в продажбата на стоки онлайн (никой тогава няма); да повярваш и на практика да създадеш съвсем нов начин за потребяване на съдържание с Kindle; да се обърнеш, след 20 години пълен фокус върху крайни клиенти, към нуждите на бизнеса и да се впуснеш в cloud-бурята с пионерите… И, все пак, да си отговорен за създаването на една от по-неуспешните марки смарт устройства с Fire. Силата на Безос е в това, че вижда потенциала за напълно нови решения, създаване на нови пазари и потребителски групи – слабостта му е в това, че не може да остави специалистите да творят своите чудеса и се опитва да води, вместо да управлява, процеса по разработка.

amazon kindle bezos

И за финал, любимият ми цитат на Безос, който споделя по повод поредна атака от най-големите конкуренти в книжния бизнес Barnes & Noble:

Look, you should wake up worried, terrified every morning. But don’t be worried about our competitors because they’re never going to send us any money anyway. Let’s be worried about our customers and stay heads-down focused.

И точно това Безос прави правилно – фокусира се върху потребителите до такава степен, че най-лошото нещо във фирмата е на пощата ти да пристигне мейл с forward на коментар от клиент и една-единствена питанка от Шефа. Amazon губи пътя си в редките моменти, когато не знае как да спечели благоволението на клиентите си.

Постът The Everything Store – историята на Джеф Безос и Amazon е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 09/25/15 05:27 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/c54uyZ3VTfc/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване