09/29/15 06:39
(http://vasvalch.com/)

Nerd Alert: Battlestar Galactica настолна игра

battlestar galactica board game

От известно време планирам тази неформална рубрика – основно защото от има-няма 5-6 години постоянно съм покрай различни видове нърдове и явно съм прихванала. И тъй като блогът отразява повечето ми интереси, крайно време е да почне да отразява и живота ми като млада нърдеса на средна възраст. Започваме:

Battlestar Galactica

Както издава името, визията, и всичко останало, това е настолна игра по едноимения сериал – а той сам по себе си е доста култов, изключая края (в по-негативните си дни бих казала “изключая всичко след 3-ти сезон”). Затова и играта привлича първо с името си – но позитивите на BSG се простират доста отвъд връзката със сериала. Играта има адски готина фабула и механика, което я прави супер избор за компании. Нещата се случват оптимално, ако все пак не се познавате супер добре, за да се лъжете по-лесно (ще обясня защо).

battlestar galactica board game

Няма да се спирам подробно на механиката, затова накратко. Пътувате в кораб през космическото пространство. При всеки ход на играта ви се случва някаква мисия или събитие (a.k.a. драма), с която трябва да се справите – ако ли не, губите ресурси, стрелят по кораба ви или ви нападат лошите. Или и трите едновременно.

Основното в BSG е параноята. В зависимост от това с колко човека играете, сред вас има 1 или 2 силони – кофти роботи, които трябва да направят всичко възможно да прецакат мисиите ви. И тъй като те по нищо не се различават от истинските хора, могат да си седят необезпокоявани и да причиняват стратегически провали, докато човечеството не измре. Още повече че самите силони може да станат такива чак в средата на играта – т.е. до средата не е ясно дали изобщо има някой лош на сцената. Ако не сте гледали сериала, това илюстрира идеята ясно:

Затова трябва да подозирате всички (ВСИЧКИИИИИ!) в играта, докато силоните не се разкрият официално. А това, в интерес на истината, може да е особено забавно. Започва се едно бърчене на чела, вдигане на вежди и размишление на глас “Добре де, ти сега защо го предложи това, като е ясно, че не е добро решение, много съмнителен си ми вече.” И така си откарвате поне 2 часа (да, играта е дълга) в обвинения, подозрения и неистови опити да не умрете при следващото раздаване. Разбира се, начините да умрете са доста повече от начините да спечелите – смислените статистики, които намерих, показват между 60% и 80% загуби за отбора на човеците. От 5 игри до момента при нас, човеците спечелиха само една. Затова обаче и победата е много по-сладка. Особено ако успеете да хванете силона и го вкарате в затвора.

Харесвам игрите с кооперативен елемент, защото са много по-лесни за нови играчи. Достатъчно е един от хората на масата да е играл преди и да може да обяснява правила и ще сте ОК – ако пък процентът нови играчи не надвишава 20%, сте златни. Разбира се, най-интересно е да прескочите началното обяснение и директно да задвижите действието – затова в момента инвестирам в обучения наляво и надясно по приятелските кръгове, така че след време да не се налага.

BSG изглежда като адски сложна игра – наистина, в комплекта има серия карти, фигурки, корабчета, че и многостенен зар. Пълна нърдия! И все пак, в ограничения си опит досега не съм видяла някой, който след първите 4-5 хода да не е загрял какво се случва. Особено много помага фактът, че при всеки ход участват всички играчи – а това също значи, че няма да умреш от скука при игра с 6 човека и средна продължителност на хода 3-4 минути :)

Като цяло, препоръчвам BSG на хора, които имат вече установен интерес към настолни игри и все пак не са толкова хардкор, че да гледат с нетърпение към следващата 5-часова комплицирана игра на Game of Thrones. Изглежда ми като идеален gateway drug към “сериозните” настолни игри, по същия начин както Dixit е идеална за “настолно кръщене” на хора, които никога не са играли настолности преди. Основният плюс за мен е, че BSG разчита повече на човешки взаимоотношения, отколкото на внимание върху механиката на играта – затова и е идеална за компании.

Конкретности:

  • Може да се играе от 3-6 човека, оптимална с 5-6.
  • Продължителност на играта: 2-3 часа
  • Сетъп: 10 минути
  • Обяснение на правила: 15 минути
  • Трудност: абе, играе се ОК, ако ти е интересно
  • Оценка: много яка

Ако не ми вярвате и искате по-нърдовска гледна точка, ето и алтернативно мнение от Вълка.

Постът Nerd Alert: Battlestar Galactica настолна игра е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 09/29/15 06:39 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/FKOhDt1NAyc/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване