10/06/15 05:25
(http://vasvalch.com/)

For the Win – Kevin Werbach

gamification

Тази седмица започва курсът ми по gamification в Нов Български Университет и, тематично, време е в блога да се появи ревю на книга по темата. Прочетох няколко специализирани заглавия и For the Win е най-конретното и целенасоченото от тях. Kevin Werbach успява много добре да синтезира информация само в 150 страници и да я предаде в добре организирана форма с насоки за практическо приложение.

For the Win условно се дели на няколко части. На първо място, какво е геймификация и има ли тя почва у нас. Краткото определение, наложило се до момента:

Геймификацията е използване на елементи, характерни за игрите, в не-игрови контекст.

for the win kevin werbachКолкото и да е кратко и общо, това определение включва много теми, които Werbach изследва. Какво са гейм-елементи, кои от тях са характерни за игрите (говорим ли тук за неща, които се срещат само в гейминга, или става дума за други типични елементи?), какво всъщност въобще представлява игра, а и в какъв контекст разглеждаме геймификацията?

Книгата е в известна степен теоретична, което е хубаво – тя дава една обширна основа от научни постановки, които ще са полезни не само на академици, но и на практици. Особено интересно е да се разгледат теориите, свързани с мотивацията – за мен те имат най-голямо влияние върху успеха на игрите и геймификацията. Любопитно е, например, че, ако едно действие мотивира само по себе си (т.е. налице е вътрешна мотивация), налагането на външни мотиватори като точки, класирания и награди ще го “развали” – ще накара изпълняващия да се интересува само от наградите, забравяйки началната си мотивация. Ясно е, че това не е просто парче теоретично знание, а и въпрос, с който трябва да се съобразите на практика.

Но във втората си част For the Win е основно практическа, като най-важни са шестте стъпки за геймификация:

  1. Дефиниране на бизнес целите
  2. Описване на таргетираното поведение на потребителите
  3. Описване на таргет публиката
  4. Създаване на структурата за гейминг-системата
  5. Добавяне на забавни елементи
  6. Реализиране на гейминг-системата с правилните инструменти

Това са последователните нива в конретизиране на един gamification проект. For the Win влиза в повече детайли за всяко от тях – но темата е достатъчно необятна, за да не ми стигне един пост тук. Ако темата ви е станала интересна, хвърлете едно око на книгата – а може да очаквате и още доста по-структурирани прегледи тук скоро.

Постът For the Win – Kevin Werbach е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 10/06/15 05:25 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/tKTiISYqeHA/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване