10/11/15 08:35
(http://ivo.bg/)

Руски канал показа “Разходка с Хитлер” на фона на Путин

 

За втори път в рамките на няколко месеца петербургският Пети телевизионен канал прави ( убийствено точен по своя подтекст) гаф по отношение на Путин, спрямо когото в Русия днес се вихри истински медиен култ към личността.

 

Гаф? Хм, повторението вече намирисва на отчаяна борба с помощта на езоповия език, който бяхме усвоили и в Народна република България за постигане на малки победи над цензурата.

 

Моя милост си спомня например как в Международна редакция на БТА успя да прокара като дежурен през нощта ( т.е. без т.н. „второ око” на началството) новина за капиталистическата Южна Корея, но с констатацията за репресии срещу демонстранти от страна на ЕДНОПАРТИЙНИЯ РЕЖИМ. Когато моята малка „хитрост” прозвуча от ефира на единственото държавно радио имах усещане за някакъв триумф – колкото и жалка да изглежда сега тази картинка!

 

Но да се върнем на връщането на руските медии към „случайното” прокарване на някоя истина в днешно време – вярвам, че това вече не е случайно, а е резултат на приглушено надигане на съпротива, направено интелигентно под формата на „гаф”.

 

През август, когато Путин направи поредната си пасквилна пиар акция на смелчак ( а тогава още малцина са знаели за започналата вече подготовка за военната му авантюра в Сирия), руските медии показаха демонстративното спускане на вожда с батискаф под вода в руската база в Балаклава. Телевизионният Пети канал обаче смеси кадрите с надпис от друго предаване, анонсирано като „ потапяме се в средновековието заедно с президента”.

 

На 8 октомври, както съобщава сайтът Лениздат.ру (доколкото в сайта на самата телевизия не е съхранен кадъра, само руските социални мрежи са успели да го архивират от екрана), същият телевизионен канал е смесил сюжет за Хитлер с физиономията на Путин. В новините си телевизията показала експеримента с германски актьор, преобразен като Хитлер, който месец обикалял в този вид Германия, общувал с непознати пред камерата и често бил приеман радушно.

 

Кадрите с маскирания като Хитлер германски актьор и срещите с обикновени германци, които му се оплакват за разни неща, се насложили в информационната програма „Сегодня” със сюжета от среща на Путин с учители в Русия. Няколко секунди на екрана останал надписът „Разходка с Хитлер”. Едва след това се появил и надписа „ Среща с учители”.

 

Няма да споря, ако бъде заподозрян, че интерпретирам нещата в желаната от мен посока, т.е. че малко си въобразявам някаква преднамереност на двата гафа. Дори и да е така, все пак случката изглежда „красиво”. Като в онзи виц за руския и полския граничар (на друг език е по-лесно да се напише нещо малко неприлично, позволявам си тази волност).

 

„Ей, брат, как там по вашему будет жопа”, провикнал се скучаещият руски граничар към поляка от другата страна на границата.

 

„Дупа”, отвърнал звънко полякът.

 

„Тоже красиво”, възхитил се руският граничар.

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване