10/13/15 07:56
(http://ivo.bg/)

Бракът по сметка с българския Жириновски не прощава никому

 

В телевизионно предаване тази сутрин водещата политическа фигура в екипа на Бойко Борисов си спести политическите коментари за дискредитиращите самата политика ( т.е. демокрация) безобразия на Сидеров. Защото Румяна Бъчварова вече отдавна не е политолог, нито политически съветник и шеф на кабинета на кмета и премиера Борисов, а „само” вицепремиер и министър на вътрешните работи.

 

Колко удобно! Удобно толкова, колкото и за самия Борисов, който пък ден по-рано отказа коментар по най-бурно обсъжданата от медиите тема за среднощните буйства на депутата и неговия „ангел” (о)хранител с депутатски имунитет Деси, които на т.н. софийски Бродуей разиграха дуоспектакъл за милиони, изчислено по тарифите за политическа реклама на телевизиите.

 

Заравянето на главата в пясъка е заблуда на окото. Щраусите са набедени. Професор Гжимек, автор на световния бестселър „Серенгети не бива да загине” отдавна, още през 60-те години на миналия век, е опровергал зрителната измама в пустинната мараня, която прави пасящият щраус да изглежда като че ли си и заровил главата. Но митовете са устойчиво нещо и всички папагалски повтарят „ заровил си е главата в пясъка като щраус”.

 

Митовете са устойчиви обаче само тогава, когато няма кой да ги развенчае и прояви малко упоритост в съпротивата срещу тях. Такъв е и случаят с безнаказания политрецидивист Сидеров, митичният повелител на(д) закона на уличната джунгла, имунизиран срещу прилагането на закона срещу него. Обикалят около него на пръсти заради златните му пръсти.

Бъчварова без съмнение е най-ефективният съпътстващ политпродукт от ерата на Борисов ( извинете за русизмите, но обектите на скромното ми внимание си ги заслужават) . А че е цяла ера, вече няма съмнение. Ласкателите на Борисов не спират да го превъзнасят като чудото на демокрацията ни, повторило премиерския си мандат. Нищо чудно Борисов да гони и рекорда на своя кумир Живков по продължителност на управлението , но с други средства- чрез плуралистичния автократизъм на фасадните избори – абсурд, за чието гладко протичане година след година решаваща роля имат тъкмо няколко умни хора около него ( и много над неговото ниво на интелигентност), като Румяна Бъчварова.

 

Ползвайки формалното основание да не говори политически за политическия казус със Сидеров, министър Бъчварова просто прави като всички останали говорители на обществения позор ( щях да кажа интерес, но не, това е позор). Нашият политически „елит” по този начин показва, че е съучастник във фарса с един безнаказан провокатор, който безчинства тържествуващо, създавайки усещането в нормалните хора, че са за лудницата.

Ако трябва да деля по лични симпатии ( с цялата условност на симпатизирането) към двете дами, говорили тази сутрин по две телевизии по един и същи казус, Бъчварова по принцип ми е по-симпатична от бившата съпруга на Сидеров, която по документи се оказва все още настояща такава ( каза го в ефира на Нова телевизия). Защото Бъчварова все пак не е създавала точно руската партия „Атака” ( за жалост колегите от телевизията не й зададоха нито един въпрос по повод руската истерия на мъжа й – а тя няма как да не знае диагнозата „рублофиксация”).

 

Разочарованата съпруга обаче беше далеч по-откровена и точна в преценките си от вицепремиера Бъчварова, с което обвинението срещу мъжа й …олекна. Та нали е отритната, фанатиците ще рекат,    че го прави за отмъщение. Жалко, тъкмо Бъчварова трябваше да бъде онази, която да се изправи срещу злото с руския бумеранг в „златните” му ръце!

 

Разочарованата съпруга, съучредителка на „Атака”, но изгонена от нея толкова роднински, колкото е била приобщена и при създаването на руската партия, съобщи интересни неща ( особено на фона на пълната с празни приказки изява на внимателната до всяка запетая Бъчварова).

 

Най-много, което овластената Бъчварова си позволи ( да, да, вързани са й ръцете от поста, който удобно не й позволява да се разприказва), беше да намекне, че имало данни за посегателство на Сидеров срещу служител на реда. Добро утро и приятни сънища!

 

Кадри с това, как Сидеров крещи с плюнки на уста буквално на сантиметри от лицата на полицаи, обикалят телевизионното и виртуалното пространство от години. Както и кадри как бута (понякога силно, с две ръце) униформени. При най-новото му изпълнение от петъчната нощ миналата седмица на ул. „Раковски” посред нощ в София се видя в кадър как стиска за врата продължително един полицай, съскайки му ( каквото и да било) в унизително интимна близост.

 

Моя милост познава подобна озверялост от сблъсъка с дрогирани бабаити по пропускателните пунктове на гражданската война в Ливан през втората половина на 80-те години на миналия век. Да те хванат за врата и да те приближават до себе си като за „целувка” беше последния стадий пред евентуалния разстрел. Сирийски командос, на когото отказах да се подчиня при една хайка в Бейрут, изпадна в подобно състояние и дори ми завря дулото на своя (произведен в България) калашников в устата след като ме беше дърпал за ушите към физиономията си – това било някаква висша форма на демонстрация на гняв и презрение при бедуините, казаха ми после познавачи на тънкостите в този род истеризиране.

 

Емоционалните араби, за които споменавам, правеха същото като Сидеров тук насред столична централна улица, след което адвокатът му Явор Нотев обяснява в студиото на Нова телевизия вчера, че това било нормално емоционално поведение „поради темперамента” на атакиста. Това адвокатско лицемерие може да бъде излекувано само с прилагане на същата „темпераментна емоция” върху адвокатстващия от страна на някой още по-отблъскващ тип.

 

И след всичко това, известно на цяла България, едва сега се са „появили” данни за страстта на Сидеров към демонстративна агресия спрямо служителите на реда, с което се опитва да се хареса тъкмо на криминално проявените и манталитетно съчувстващите им последователи?

 

Нали си представяте какъв кеф е за онези ( сред които вероятно има и основателно гневни хора заради полицейско насилие, упражнявано над тях или близките им някога), да видят нисичкия Сидеров да налита на бой на полицаи и да стиска за врата като пиле един от безименните обекти на тяхната омраза! И нищо не му се случва след това на вожда- не е ли чудо, мехлем, отмъщение за понесените унижения и несправедливости? То е нещо като перченето на Путин срещу САЩ – поведение, възприемано като отмъщение за несгодите на цели общности и народи дори, изпадащи на задни позиции в международното състезание за по-добър живот. Направо Давид и Голиат в махленски мащаб!

 

Отритната съпруга на Сидеров обаче компенсира говорещото мълчание на министър Бъчварова със следните няколко пирона върху уж разпънатото на кръста тяло на руския страдалец за български народни правдини. Закова го като страхливец и пияница. Разкри, че някои от най-близките му ( пред телевизионните камери) слуги не могат да го понасят, но си носят ( не точно кръста, а) портмонето по Голготата на своето депутатство заради облагите.

 

Беше истинско откровение да чуем, че Явор Нотев, гърчещият се вчера в същото студио адвокат на Сидеров , номиниран вече и за кмет на София, всъщност е бил първият, който е подстрекавал самата Съпруга да отстранят вожда на „Атака” в критичен момент на спаднало доверие към руската партия. А после се е отметнал- както и професор Станилов, един толкова полезен ( да не казвам какъв по израза на Ленин) в партията авторитет с научна титла сред доста лумпени в обкръжението на „златния пръст”, който си е дал професорското звание под наем . Той пък се просълзил пред Съпругата от срам заради действията на Сидеров от рода на онези, които той повтаря по време на всяка предизборна кампания.

 

При такава срамна картинка няма шанс за колективно отсрамване. Нещо подобно може да постигне само всеки отделно с личните си усилия, ако са искрени.

 

Парадоксът на днешното задочно дамско дуо в две телевизии беше в това, че виновната Капка спечели ( доверието на зрителя) спрямо невинната ( по отношение на възникването и възхода на „Атака”) Румяна Бъчварова, която се държа обиграно, но видимо се чувстваше далеч по зле в ролята на замазваща истината от изповядващата се Съпруга.

 

Поуката е, че бракът по сметка, включително с българския Жириновски, шут на Путин, не прощава на никого.

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване