10/13/15 22:49
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Свински котлети с масло и розмарин и печен карфиол с шалот и спанак

Отдавна исках да приготвя свинските котлети по рецептата от epicuiros.com и когато започнах да правя опити, се подсетих какви котлети се предлагат у нас. Телешки котлети? Има ли такова нещо?! Агнешки котлети? Разбира се, за качествени, добре оформени агнешки котлети на разумна цена изобщо няма да говорим, отдавна се отказах да търся, а ако все пак някъде се продава агнешко гръбче, то е разфасовано по такъв начин, че изобщо не може да си извадиш свестен котлет от него, като два пъти съм съжалявала за цената, която съм дала за едно такова парче месо с кокали. За разлика от агнешките, свинските котлети се продават на месния щанд в почти всички хранителни магазини, но тук се натъкнах на два проблема.

Свински котлети с масло и розмарин и печен карфиол с шалот и спанак

Първо, придържайки се към рецептата, в която се искат два котлета с дебелина 1 1/2 инача, което прави ни повече, ни по-малко 3,81 см, аз се видях леко в чудо, защото такова парче не можах да намеря никъде. Най-дебелият котлет, на който съм попадала е с дебелина 2,8 см, което все пак не е никак зле, но не дава особено голяма възможност, повърхността на месото да се запече наистина до хрупкаво, докато средата му бъде средно изпечена. (Говорим за свинско, нали? Не е необходимо да бъде кърваво, а розово.) Въпреки всичко, резултатите бяха задоволителни, даже много добри.

Свински котлети

Второ, на много места, котлетите са отрязани неравномерно, като например в едния си край са 2-2,5 см, а в другия 1 см. Не ти трябва такъв котлет, защото няма да се изпече равномерно и докато дебелата част месо (най-често близо до реброто) се изпече добре, тънката част в срещуположния на реброто край ще бъде изгорена. Затова, необходимо е да проявиш малко повече внимание когато пазаруваш котлети. Ако котлетите са опаковани в тарелка, увери се че и двата котлета са с еднаква дебелина и че дебелината им е равномерна навсякъде. Ако пазаруваш от месния щанд, колкото и да ти се цупи човекът, който те обслужва, накарай го да избере котлетите, които желаеш и ако видиш нещо нередно в някой от тях, не се тревожи да му кажеш, че не го искаш и ще го замениш с друг. В твое право е. След време, транжорът може би ще внимава повече какви парчета реже и как ги реже.

Шалот, бейби спанак и карфиол

След като вече фиксирахме котлетите, ще мина към гарнитурата или това, което да ги придружи. С какво най-често свързваш свински котлети? Картофи и гъбен сос? Може би винен сос, вместо гъбен? Мноoого ми е скучно така. Не казвам, че е лошо и макар есента да дава много и всякакви гъби, аз се спрях на нещо друго, чиято идея дойде от цветовете на пикантния стър фрай карфиол от thekitchn.com. И да, наистина, още преди да прочета съставките на рецептата, ястието ми се струваше да съдържа карфиол, разбира се; жълтият, карамелизиран лук го познах, но перата зелен лук ми се сториха, че са спанак. Това изглежда е рискован начин да си харесваш ястие по картинка, но пък ме провокира да смеся съставките от видението си. Естествено, аз вече приготвях различна от стър фрай рецепта в главата си и докато за свинските котлети вече бях събрала впечатления за разказване, при гранитурата, която щях да приготвям за първи път, заложих на предпочитания начин с предпочитания вкус на печен карфиол, който в други рецепти в блога може да срещнеш като печен карфиол със сос от печен чесън, майонеза и пармезан и печен карфиол с кюфтенца с червени боровинки и млечен сос с мента и нар.

Свински котлети с масло и розмарин и печен карфиол с шалот и спанак

Забележка: Ще срещнеш тази публикация както в категорията на основните ястия „месо„, така и в „постно„. Повдигам този въпрос заради коментар, който получих преди време в публикацията за печен карфиол и кюфтенца с червени боровинки. Макар двете рецепти да се намират в една публикация, те са разделени именно заради възможността да се приготви само едната (кюфтенцата) или само другата (печеният карфиол с кимион). След като едната влиза в категория „месо“, а другата в категория „постно“, независимо, че съм решила да ги съчетая в чинията си, и едната, и другата рецепта могат да послужат като идея и за месоядните и за постещите/веганите. Нека по същия начин се тълкуват и настоящите две рецепти. Самият начин на приготвяне на котлетите е интересен, постига се препечена коричка и приятен аромат на масло, чесън и билки и то при сравнително кратко готвене. От друга страна, рецептата за печен карфиол и шалот със спанак може да бъде не само гарнитура на котлетите, но и основно ястие за неконсумиращите месо и животински продукти.

Подобни публикации, които са вписани едновременно в противоречиви категории, заради съдържанието си на повече от една рецепта са:

  1. Три вида тоскански кростини – три предложения, две от които постни и едно с черен дроб
  2. SOS – 3 рецепти с водорасли – едно постно предложение, едно вегетарианско и едно с месо
  3. Манджа с грозде ли е манджата с грозде? – както по-горе – едно постно, едно вегетарианско и едно предложение с месо

Свински котлети с масло и розмарин

Свински котлети с масло и розмарин

Рецептата е адаптирана от epicurious.com.

След като вече знаеш за какво да гледаш в магазина, когато си избираш свински котлети, трябва да знаеш и че времето за готвене ще зависи от тяхната дебелина. Посоченото време в рецептата от 8-10 минути е валидно за котлети с дебелина 2,8-3 см. Но това, което прави повърхността на месото да бъде хрупкаво и карамелизирано не е само дебелото парче месо, а комбинацията от дебел котлет и честото му обръщане в тигана, което в случая става на всяка минута. След като се постигне златисто-кафява повърхност и от двете страни на котлета и той е почти готов (достигане на вътрешна температура на месото от 57ºC), тогава се овкусява с масло, чесън и билки, отделящи аромата си когато се загреят в мазнина (салвия, мащерка, розмарин). Тъй като салвия трудно се намира на пазара, а аз не посадих тази пролет, използвах стрък розмарин. Може да използваш каквото обичаш от изброените билки. Докато котлетите се овкусяват с ароматизираното масло в тигана, вътрешната температура на месото ще се вдигне с още 2-3ºC, така че месото да стане готово и да бъде безопасно за ядене. След като готвенето приключи, котлетите задължително се оставят в затоплена чиния за 5 минути преди да се сервират, за да се отпуснат.

За две порции.

Продукти:

  • 2 свински котлета с дебелина 2,8-3 см
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 1 супена лъжица лек зехтин или слънчогледово олио
  • 1 супена лъжица масло
  • 2 скилидки чесън, обелени и смачкани
  • 1 стрък розмарин

Котлетите се изваждат от хладилника 20-30 минути преди да се сготвят. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер.

Нагрява се тиган на умерен към силен котлон. Когато е добре нагрят в него се изсипва зехтинът или олиото. В тигана се поставят котлетите и се готвят 1 минута, след което се обръщат от другата страна. Готвят се 1 минута и отново се обръщат. Продължава се с обръщане на котлетите на всяка минута за 8-10 минути или докато се запекат добре на повърхността, а вътрешната температура в средата на месото достигне 57ºC. В този момент в тигана се добавят маслото, а върху него се поставят смачканите скилидки чесън и розмаринът. Оставя се маслото да се разтопи и тогава тиганът се накланя на една страна и със събралите се сокове и масло, котлетите се поливат с лъжица няколко секунди.

Изваждат се от тигана и се оставят в затоплена чиния за 5 минути, преди да се сервират.

Печен карфиол и шалот

Печен карфиол и шалот

Печен карфиол с шалот и спанак

Рецептата е вдъхновена от thekitchn.com.

Добре, мисля че вече твърде много говорих за печения карфиол. Тази рецепта е още една негова интерпретация и ще ти хареса не само ако обичаш печен карфиол, но и лук, карамелизиран от собствените си захари. За баланс поръси зеленчуците с балсамов оцет по време на готвенето и/или като завършек, ако ти се струва необходимо. Не забравяй, че може да посолиш зеленчуците преди печенето с малко сол и да ги сервираш на масата поръсени с малдонска сол. Много по-вкусно е.

Ако плануваш да приготвиш това ястие като гарнитура за котлетите, трябва да започнеш с него. В края на печенето на карфиола и лука ще започнеш с приготвянето на котлетите, така че и двете ястия да станат готови по-едно и също време.

За 4 порции като гарнитура или 2 порции като основно постно ястие.

Продукти:

  • 1 малка глава карфиол (около 800 г), разделена на розички, по-големите срязани на две или четири
  • 150 г шалот, обелен и срязан на две, а по-големите глави на четири
  • 2-3 супени лъжици зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 1-2 чаени лъжици балсамов оцет
  • 1 шепа бейби спанак

Фурната се нагрява на 200ºC. Голяма тава се покрива с хартия за печене. В тавата се слагат розичките карфиол и нарязаният шалот. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер и се поръсват със зехтин. Разбъркват се хубаво, така че да се покрият равномерно и се разпределят на един ред в тавата. Слагат се на средно ниво във фурната и се запичат 30 минути. Изваждат се от фурната, поръсват се с балсамовия оцет (балсамов оцет в пулвелизатор тук върши чудесна работа), разбъркват се и се връщат във фурната за още 15 минути.

Когато карфиолът и лукът са готови се оставят да се охладят леко и се смесват със спанака. Ако има нужда се добавя още балсамов оцет и се поръсват с малдонска сол.

Макар и двете рецепти да давам поотделно, съчетанието им за вечеря е прекрасно. Възползвай се още тази есен!

Свински котлети с масло и розмарин и печен карфиол с шалот и спанак

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Свински котлети с масло и розмарин и печен карфиол с шалот и спанак е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 10/13/15 22:49 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/ZbKs2p1k_WQ/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване