10/14/15 08:09
(http://psabev.blogspot.com/)

Три любими вкуса от цял свят – Гуакамоле, Хумус и Снежанка

От Мексико до Йордания, през Гърция, България… Едно пътуване на сетивата. Някои хора си определят като разядки, други като салати. По-важното е, че са много вкусни и се приготвят лесно. Ароматите и подправките им характеризират района, от който идват. А на трапезата впечатляват и доставят удоволствие.
Представям ви три салати, които са обичани от моето семейство.

„Гуакамоле“ (Guacamole)

Тази вкусна салатка или разядка (пюре или гъст сос) е широко разпространено в Мексико, САЩ и Западна Европа.
Когато за първи път опитах тази салата се влюбих в нея на момента. Нашата приятелка Люси, която е наполовина от Словакия, наполовина от Коста Рика, ни я приготви вкъщи, докато ни бе на гости. Облизахме си пръстите…

Това са необходимите продукти:
2 бр. меко авокадо
2 средно големи домата
1 глава лук
2 лайма (зелени лимони)
1 връзка магданоз
1 зелен лимон
1/2 люто чушле
Обелваме внимателно авокадото, пасираме го заедно с лука. Добавяме доматите, магданоза и лютото чушле, нарязвани на ситно. Изстискваме лимона и добавяме към сместа. Посоляваме на вкус. Разбъркваме и сервираме.

guakamole

„Хумус“

Хумусът е един от най-ярките представители в арабската кухня. Предпочитано ястие на трапезите както в Близкия изток, така и по целия свят. Може да се използва за разядка, за гарнитура или за салата.

Моята рецепта е:
500 грама нахут (2 консерви)
8 супени лъжици зехтин
3 скилидки чесън
2 лимона
3 супени лъжици тахан
1/2 чаени лъжици смлян кимион
сол, черен пипер и лют пипер по желание.

Загряваме в тиган зехтина с нарязаните на ситно скилидки. чесън за около 2 мин. и изключваме. С пасатор пасираме нахута с останалите съставки на пюре. Добавете вече огладения зехтин с чесън. Консистенцията трябва да бъде гладка и гъста, но да капва от лъжицата при обръщане. Сервирайте в чиния, дъска или купичка

humus-without-logo

Салата „Снежанка“ или „Дзадзики“ – гръцкият вариант на нашата „Снежанка“.

Салатата се приготвя от цедено мляко и краставички, нарязани на кубчета, копър и зехтин. Това, което отличава „Дзадзики“ от „Снежанка“ е това, че краставиците при гръцката салата са пресни и настъргани, а също така я подправят с оцет.
Аз я поднасям в най-различни форми – в рингове, в квадрати или в купички. Поръсвам отгоре със зехтин, добавям маслини и пресни билки.

salats-mlechna

Публикувана на 10/14/15 08:09 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/2kK4c6br2-Q/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване