10/16/15 05:51
(http://ivo.bg/)

Рикошет на куршум от въздуха?

Стрелба, престрелка дори с фатален край за един чужденец от общо 53-ма нелегално преминали българската граница снощи, светкавично се превърна във водеща тема на медиите у нас и дори предизвика коментари на двамата най-овластени мъже в ЕС Жан Клод Юнкер и Доналд Туск само часове след събитието.

 

Защо? Защо случилото се е толкова важно ( ако не броим философското обобщение за безценността на човешкия живот, който в други случаи не струва нищо)?

 

Най-краткото обяснение с една дума е: прецедент.

 

Сред стотиците хиляди чужденци , наричани напоследък с унифицираното понятие мигранти ( заменило термините емигрант и имигрант), които заливат Европа, за първи път има убит, а не просто загинал. Случва се в България. При това чужденецът е застрелян от служител на закона в униформа.

 

Всяко заключение преди изясняването на фактите би било прибързано, но има подробности от версията на полицията, които повдигат въпроси. Не чух журналистите да акцентират върху това в необичайно ранната днешна пресконференция по горещия случай в граничното българско градче Средец. Ето защо питам:

 

Как е възможно изстрел във въздуха да предизвика рикошет (при който в тила е застрелян пострадалият)? Не можеше ли полицейското началство да спести в тази формулировка „във въздуха”?

 

Звучи ми абсурдно, а абсурдите обикновено говорят за нередности и опити за прикриване на истината.

 

Въпросът ми не съдържа укор срещу конкретния граничен полицай, от чието име чуваме да говори главният секретар на МВР Георги Костов. Само се опитвам да кажа, че след този изстрел, който рикошира като тема от международно значение, най-добрата политика е истината. Или лаконичността поне.

 

„Случаен изстрел” ( защото кой не би трепнал в тъмната нощ пред 53-ма решени на всичко мъже) или „ изстрел при самозащита” е едно, но „рикошет” от…въздуха, е не просто друго нещо, а нещо, което е невъзможно да стане.

 

Или нещо греша?

 

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване