10/20/15 10:35
(http://nellyo.wordpress.com/)

Снимки на публични фигури: Жули Гайе

Франсоа Жерар Жорж Никола Оланд  е седми президент на Френската република и  Принц на Андора. Дълги години живее със Сеголен Роаял, по-късно има връзка с журналистката Валери Трирвильор, а преди време медиите огласиха връзка на президента с актрисата Жули Гайе. Изглежда и тази връзка вече е в миналото, но има следи. Трирвильор написа книга, в която разказва за този период от живота си – според медиите книгата има шумен успех и се издава в нови тиражи, а Жули Гайе заведе серия съдебни дела за намеса в личния й живот, главно заради папарашките снимки на двойката.

През 2014 Гайе  печели гражданско дело за публикувана снимка на корицата на списание  Closer и получава 15 000 евро обезщетение. Защитата на списанието  е за публикация в обществен интерес. Води се и наказателно дело: оказва се, че френският закон предвижда такава възможност.

През изтеклата седмица Гайе е спечелила нови две дела за публикации в други две списания.  Делата на Жули Гайе представляват интерес поради известната колизия на свободата на изразяване и защитата на личния живот (чл.10 и чл.8 ЕКПЧ) – винаги  е интересно как съдът балансира двете права.

При делата на Гайе се изясняват  стандартите за  обществено място и праг на защита на публичните фигури. И в практиката на ЕСПЧ, и във Франция се прави преценка налице ли е оправдано очакване за уединение. Но има динамика (за това свидетелстват решенията на ЕСПЧ по делата Фон Хановер №1 и №2), има и различия в отделните държави.

Според коментари в британски издания  защитата публикация в обществен интерес едва ли би била успешна и в Обединеното кралство, защото и президентът, и актрисата не са семейни, а серията снимки не са добавили нищо важно, което да доказва наличието на обществен интерес от медийно отразяване на връзката им.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване