10/21/15 06:56
(http://ivo.bg/)

Защо подкрепям Иван Бакалов

С превантивна цел срещу мърморене и охулване, а не като някакво оправдание чрез послеслов, ще се аргументирам защо искам да застана на страната на Иван Бакалов, един български журналист, с когото се разминавам като мироглед и политически пристрастия по не малко теми- при това от доста години.

 

Правя го с пълното съзнание, че с това ще разваля картинката за собствения ми образ на праволинеен коментатор, когото канят обикновено в разни телевизионни предавания не заради натрупаните знания пред десетките години и не толкова заради някакво признание на авторитет ( видим само в чужбина от присъствието на името му в световни медии) , а заради „шоуто” да бъде издокаран като „екстремист” за посмешище.

 

Правят го често лицемерно в името на плурализма, в полза на неговата имитация доколкото с моето присъствие често легитимирам преобладаващото дефиле на телевизионните екрани на смятаните за по-важни в днешна България „говорители на обществения интерес”, общото между които е волната или неволната услужливост спрямо руското влияние в затлачената от него на европейското дъно България.

 

Защото сме я докарали дотам у нас, че да се опитваш да защитаваш например позицията на българските национални освободители Раковски, Левски, Ботев, Захарий Стоянов и дори на социалистите Димитър Благоев и Георги Кирков срещу пагубната руска „освободителна” роля в българската история се смята за „екстремизъм”, над който се подиграват хора, чиито предшественици по подобно поведение са определяни в края на 19 век в млада България за краткост с една единствена презрителна дума за тяхното предателство именно от следовниците на споменатите велики наши сънародници. Думата е „русофили” и се е употребявала като антипод на патриоти.

 

Чрез публикациите в своя e-vestnik Иван Бакалов е доказал, че не се поддава на русофилско – популистките вълни, заливащи българското медийно пространство. Това го прави ако не уникален, то рядък случай на известен български журналист, доказващ в наше време по изключение с позицията си ( моето твърдение), че тук се делим не толкова не леви и десни, колкото на ценностно противопоставени по отношение на същия онзи цивилизационен избор, който се превърна като понятие в поредната мишена за пропагандни подигравки. Значи можело у нас все пак да си на страна на европейския избор и срещу руското мракобесие , без да си непременно с изявени десни възгледи!

 

Но не само заради този рядък феномен, съчетан в един упорит в отстояването на своята самостоятелност български журналист, заставам на негова страна ( без да е искал това от мен). Иван Бакалов разбива също и клишето за егоизма и завистта като парадигма за взаимоотношенията в нашата журналистика. Изпитал съм го в момент, когато ( за пореден път) бях натирен за волнодумство от работното си място преди 9 години. Подадената му ръка в онзи момент, практически без да сме лични познати, беше единствена и ценна- нещо, което не направиха моите 100 процентови съмишленици ( някои от които и дългогодишни лични приятели) от медии, които имат зад гърба си собственици с големи банкови сметки и грантове от богати фондации.

 

Ако в политиката у нас имаше поне един подобен доказан особняк, застанал на твърди цивилизационни позиции, бих го подкрепил публично също дори и да изповядваме различни възгледи за лявото и дясното. Казвам го за илюстрация на моята мотивация.

 

Иван Бакалов, да завърша обяснението си, води тежки и самотни битки с банкери, олигарси и медийни агресори, опитващи се да го унищожат със съдебни процеси и очернящи кампании. Това е сертификат за качество – рядко срещано при това в наше време и по нашите географски теснини. И макар, както вече отбелязах, публицистичното ни мнение да се различава не рядко, държа да заявя ясно: Иване, на твоя страна съм!

 

Дано някои благоденстващи в уюта на своите постове и големи пари колеги се позасрамят от това, че стоят в миманса и гледат сеир, предпочитайки да не си цапат ръцете с кочината, срещу която се е изправил колегата им Бакалов. Дано разберат, че води и тяхната битка без да има техните пари, редакции, политическо влияние. И да спрат да се спотайват.

ПИК и „Блиц” се опитват да прикриват престъпления. Кои са вувузелите на олигархията?

21 Октомври 2015

Гръмко заглавие в ПИК съобщава за атака от страна на могъщия e-vestnik срещу онеправданата “Инвест банк” на Петя Славова. Същото само час по-късно се появява преписано в сайта “Блиц”.

Гръмките сайтове „Само в „Блиц” и „Първо в ПИК”, чиито заглавия започват още с „Бомба”, „Сензация” и др. подобни зашеметителни марки, с които се опитват да привлекат вниманието, миналата седмица се опитаха да помогнат за прикриване на несъмнени престъпления. Става дума за кражби и измами в голям размер, свързани с „Инвест банк” на Петя Славова, които в момента се разследват, а за някои се водят и съдебни дела.

Най-напред сайтът ПИК съобщи гръмко „Първо в ПИК: Лъсна компроматна атака срещу „Инвестбанк. Документи разкриват манипулация!” Всъщност лъсна навиреният обслужващ задник на ПИК.
Защото никакви документи нищо не разкриват. Елементарен шум, крясък в заглавие, с което се опитват да привлекат вниманието. Малко по-късно новината беше преписана едно към едно и в сайта „Блиц”, с уточнението „съобщи ПИК”. Алваджията за бозаджията.

Става дума за измамата в съда, при която адвокат фантом, без никой да го е упълномощавал, се яви пред съдебния състав в Софийски апелативен съд и измести истинския адвокат в съдебното заседание, представяйки документи, че уж представлява фирмата, която е осъдила „Инвест банк” за 9 млн. лева. Въпреки протестите на истинския адвокат, съдията прие документите и веднага след това адвокатът фантом внесе фалшив документ, с който фирмата се отказва от тези 9 млн. лева, присъдени й от Софийски градски съд (виж тук). Това беше огромна услуга към”Инвест банк” от страна на адвокат, срещу който има преписки за измама. За скандала се вдигна шум в няколко медии.

Единствен ПИК се опита да адвокатства на измамата,

обвинявайки e-vestnik.bg и в. „Галерия”, който също публикува разследването, в кампания срещу „Инвест банк”. И, види се, ефектът е бил слаб, затова ПИК публикува отново бомбастични заглавия (дали за да се хареса на банката?).

Сайтът ПИК се позовава на графологична експертиза по преписката за този случай. Според нея на някои документи, внесени в съда от адвоката фантом, са истински подписите на собственичката на фирмата – Евгения Манджукова. Тя е наследила тази фирма от сина си Борислав Манджуков, убит през март 2014 г. Всъщност от сметката на тази фирма в „Инвест банк” и от сметките на още две фирми, са откраднати над 5 млн. долара през 2010 година, за което Софийски градски съд е осъдил „Инвест банк” да върне парите с обезщетения на фирмата на Манджукова. (За кражбите се води отделно дело срещу бившия главен счетоводител на банката, с чиито подпис са източвани парите. На пресконференция през 2012 г. въпросният счетоводител заяви, че това е ставало по искане на Петя Славова).

Манджукова никога не е виждала и не познава този адвокат, но експертиза твърди, че някои от подписите под документите са истински. Нещо забележително става в прокуратурата – графологичната експертиза е правена по ксерокопия, а не по оригиналите (!). Оригиналите са в съда по делото. И графологичната експертиза не е единствено и безусловно доказателство за оневиняването на една измама. Има свидетели, очни ставки, има и фалшиви подписи под някои документи. Например ПИК пише, че бил истински и подписът и на дъщерята на Манджукова, която е в борда на директорите на фирмата, издала пълномощно за отказ от 9-те милиона. Но не е истински, дори цитираната от тях експертиза го признава.

В кратък коментар по случая Манджукова каза възмутена – „Аз гледам две деца сирачета (децата на сина й), откъде накъде ще подарявам спечелени в съда пари на Петя Славова?”. Но според сайта ПИК тази жена е направила 9-милионния подарък, а после лъже.

Поздравително писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до Недялко Недялков за втората годишнина на сайта ПИК, спечелил си прозвището “Пеевски Иска да Каже”.

Види се от прокуратурата се носи не по-малка смрад, отколкото от сайта ПИК. Не случайно на шумен юбилей на 2-годишнината на този сайт, главният прокурор Цацаров изпрати поздравителен адрес на собственика на ПИК Недялко Недялков с думите:
„За краткия период на своето съществуване ръководената от Вас електронна медияуспя да заеме своето собствено място сред българските информационни портали. Убеден съм, че нарастващата Ви популярност се дължи на труда, професионализма и ентусиазма на целия екип.”

Както гласи една поговорка – „Краставите магарета се надушват”. И си помагат.

Добре че делата в България не се определят от прокуратурата и сайта ПИК. Върховният съд прецени, че с това съдебно заседание нещо не е наред и върна делото за ново разглеждане. А измамата няма да стане по-малко измама, ако се опитва да я замаже сайтът ПИК. Какво се опитва да направи той? Да помогне да се прикрие престъпление? И обвинява в лъжи и манипулации хората, които разкриват измами.

Другият случай с измама, свързана с „Инвест банк”, който беше описан в e-vestnik.bg и в. „Галерия”, е за неграмотния циганин, който се регистрира с фалшиви документи в Агенция по вписванията като управител на фирма, осъдила „Инвест банк” за 1,2 млн. лева. И вместо банката да изплати сумата на съдия изпълнителя, който  е направил запор на сумата, банката я изплаща на циганина на каса в брой извън работно време, в същия ден, в който Агенцията го вписва в търговския регистър с фалшивите документи .
Несъмнена измама, която е направена с фалшификати, с плащане в брой, с подписи и т. н. И този скандал беше преразказан от много медии. Пусна го и сайтът „Блиц”, копиран едно към едно от от e-vestnik.bg, но само след час материалът беше изтрит от сайта. Види се, обслужващите медии са на повикване.
И когато e-vestnik.bg и в. „Галерия” пишат за такива явни, скандални измами, сайтът ПИК нарича това „кампания срещу „Инвест банк” и „компроматна атака”. Сега пак ще търсят графологични експертизи, за да пишат гръмки заглавия “Лъсна компроматната атака…”

И сайтът „Блиц”, който имаше малко по-добър авторитет, вече е в положение на сянка на ПИК, откакто си смени собствеността и неофициално го управлява Недялко Недялков.

Сайтът ПИК се саморекламира като „Информационна агенция №1”, но не е агенция и дори не е в десетката

21 Октомври 2015

Характерно за ПИК заглавие, с което хвали Борисов така, както вестниците на комунизма хвалеха Тодор Живков.

Сайтът ПИК си плаща рекламни пана по булевардите из центъра на София с надпис „ПИК – Информационна агенция №1”.
Целта е да може да се набива в очите на чиновниците от министерства и ведомства, че този жълт сайт действително представлява нещо важно.
Всъщност сайтът не е агенция, а малка редакция от 10-ина души, които правят основно не собствени новини, а преразказват в интернет информациите от телевизията, радиото и др. медии, и ги доукрасяват с бомбастични заглавия.
Агенция означава например БТА или „Агенция Фокус”, които имат на заплата десетки репортери и редактори, и покриват различни сфери на обществена дейност, ведомства, министерства, произвеждат новини.

ПИК и „Блиц” нито са агенци, нито сериозни новинарски сайтове. Които най-безсрамно преписват от други сайтове и вестници. Включително са преписвали от сайта e-vestnik, когото нападат с обвинения, че прави кампания и „компроматна война” срещу „Инвест банк”.

Например най-безсрамно са преписали статията в e-vestnik за смъртта на Цветан Начев, бившият шеф на „Инвест банк”. Но са спестили удобно две изречения, в които се казва, че той е спечелил на всички инстанции поредица дела срещу „Инвест банк”.

Недялков (вдясно) със сайта си ПИК стана организатор на тенис турнир, който спечели премиерът Борисов (вляво). В средата е главната редакторка на “Стандарт”, наричана SLafka Бозукова. Снимка: от екрана, от репортаж на телевизията на Пеевски “Канал 3″

Промяната в акционерите на банката през 1998 и 2002 година, когато тя се преименува първо в „Нефтиневест банк” и после в „Инвест банк”, и става собственост първо на Митко Събев и Петя Славова, а после – на Петя Славова, са отменени с решения на Върховния съд без право на обжалване. Но БНБ отказва да изпълни решенията на съда, а Агенцията по вписванията отказва да ги впише. И, вижда се, това беззаконие си намира медийна закрила. От сайтове, които имат претенциите да са агенции и да правят журналистика, да говорят за морал и олигархия. А всъщност са вувузелите на олигархията.

Сайтът ПИК много бързо си спечели прякора „Пеевски Иска да Каже”. Дали затова за двугодишния си юбилей беше  уважен със специален поздравителен адрес от главния прокурор Цацаров? Който писа до Недялко Недялков как неговата медия успяла „да заеме своето собствено място сред българските информационни портали… Поради „труда, професионализма и ентусиазма на целия екип.”

А сайтът ПИК е далеч освен от агенция, и от претенцията да е „Номер 1”. Според данните на глобалния брояч в интернет alexa.com, който отчита броя посещения във всички сайтове, ПИК в момента е на 15-о място от българските сайтове с новини, дълеч от посещенията на новините в dir.bg, с много по-малки посещения от Vesti.bg, Offnews.bg, дори от Dnevnik.bg (виж тук). И това положение на ПИК е само временно, неотдавна беше слязъл до 38-о място сред новинарските сайтове, но периодично се подкрепя с платени реклами във Фейсбук (т. нар. спонсорирани връзки) и генериране на посещения. Вижда читателят във Фейсбук някаква новина, уж от някой си новинарски сайт, цъка върху нея, а се отваря новина в сайта ПИК. За това нещо се плаща на Марк Цукърбърг. Така се генерират посещения в сайтове, които нямат сили по друг начин да привлекат повече читатели, крещейки „Само в ПИК”, „Бомба в ПИК” и т. н. Но като добавиш и рекламни пана из София, много самохвалство, поздрави от главния прокурор и ексклузивни интервюта с Пеевски, някои лекомислени могат да ти повярват.

Сайтът ПИК поде шумна иницатива за прочистване на медиите от агентите на ДС. Не трябвало да се допускат да коментират агенти на ДС, редактори агенти и т. н.
Няколко дни по-късно (през август) в ПИК са пуснати две интервюта с агента на ДС Божидар Димитров, като във визитката му е спестен този факт. Описан е като „известен със самобитната си позиция по редица въпроси с национално значение”, заради което „често е обект на атаки”.

Сайтът ПИК употреби в една от публикацииите си израза „подсъдим по няколко дела” за пишещия тези редове Иван Бакалов – визирайки гражданското дело на Петя Славова и делото за клевета, което тя води срещу мен.

В тоя ред на определения ще кажа, че сайтът ПИК, собственикът му Недялков, са „подсъдими” по много повече дела. Дадени са под съд за клевета от хора, които привеждат в съда доказателства, че за тях са писани измислици и са набеждавани умишлено. Но няма сериозен новинарски сайт или журналист, който да седне да съобщава и осветлява проблемите им с правосъдието.

—-
Бел. авт. – Неотдавна журналист от „Капитал” написа в профила си във Фейсбук как обслужващия правителството сайт ПИК ползва снимки от екипа на премиера Борисов при негово посещение в чужбина. В отговор сайтът на Недялко изригна помия върху журналиста, използвайки като обвинение, че бил хомосексуалист.

Веднъж Недялков лисна кофа и по пишещият тези редове, после започна да залива „професионално”, като адвокатства на „Инвестбанк”.
Но няма да му мълча, за да не пръска кал.
Няма повече да мълча на нападки, и някой да печели пари на гърба ми, оправдавайки престъпления, като поставя под съмнение моята почтеност.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване