10/21/15 15:14
(http://psabev.blogspot.com/)

Пиле – лютика по бренишки

lituka

Някои гозби са така вкусни, че завръщайки се у дома, те са последното парченце от пъзела, за да се нареди пълната картина от нюанси и усещания, наредени по лавиците на семейния уют.

Имахме вчера щастието да дойдем с децата на гости на моите родители, в Пловдив. Посрещнаха ни с много обич и… един чушкопек. Татко бе решил да ни гощават с ястие от неговия роден край – село Бреница (област Плевен). Пиле-лютика e типична гозба в Северозападна България. Баба я правеше превъзходно – с домашно пиле, зеленчуци от градината, на старата печка на дърва. Помня добре този вкус – баланс от крехко пиле и печени червени чушки с чесън.

great

За целта ни трябват около 25 пресни чушки. Може и повече. За тази рецепта се ръководете от думите на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече“. Разбира се, може да замените зеленчуците с такива от буркан или консерва, но  вкусът не е същият.
Какви есенни цветове само! И какъв аромат…

Изчистихме чушките от дръжните и семената. Изпекохме на чушкопек, обелихме ги и нарязохме на ивици. Приготвянето на храна за нас е удовоствие и разтоварване, затова се постарахме да не остане дори семенце от чушка вътре.

Необходимите продукти за Пиле-лютика са:

25 пресни червени чушки (минимум)
1,5 кг. цяло пиле или пилешко месо (разфасовано)
2-3 настъртани домата
2 глави лук
5-6 скелидки чесън
150 мл. олио
сол на вкус

3 in 1 -2

В дълбок тиган загряваме около 150 мл. олио и след като загрее добре добавяме нарязан на ситно лук. Позлатее ли леко лукът, добавяме  пилешкото месо на порции или, както е в нашия случай, около 10 долни бутчета от пиле.
Оставяме под капак пилето с лука, за около 20 мин., като обръщаме пилешките бутчета след 10-тата минута. Омекне ли пилето, добавяме 2 пресни настъргани домата /може само доматен сок/, нарязаните на ивици чушки и посоляваме.
Пресипваме цялата тази смес в тава за печене и поставяме в предварително загрята фурна.

3 in 1

Пече се около 1 час и 15 мин. на 210°. Изважда се, добавя се смления чесън, разбърква се добре, като се обръщат бутчетата. Връща се обратно във фурната за около 15-20 мин. и ястието е готово.

after1

Опитвали ли сте това типично българско ястие? А приготвяте ли си го връщи?
Оставете вашето мнение и въпроси в коментар след поста.

И да не забравя – яде се се с ръкавици, за да не си изядете пръстите!

Публикувана на 10/21/15 15:14 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/NpELnM7piO4/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване