10/22/15 08:40
(http://vasvalch.com/)

Bullet Journal: организирай се офлайн

bullet journal

Повечето ми близки приятели знаят, че много обичам тефтери, химикали и всякаква хубава канцеларска стока. Ето защо ми е особено трудно да се разкарвам наоколо без тефтер, въпреки че ползвам чудни инструменти като Todoist и Evernote. Дълго време подхващах и оставях разни техники за водене на записки, но от април стабилно използвам Bullet Journal – най-добрата организация на дневни записки, която съм срещала!

Какво е Bullet Journal?

Системата е разработена от Ryder Carroll с идеята за максимална гъвкавост и приспособимост към индивидуални навици. Може да се превърне в to-do лист, кратък дневник, инструмент за записки или random-драскане. На практика, Bullet Journal е всичко това и още каквото ви е необходимо.

Разковничето се крие най-вече в две неща. На първо място, лесният начин за записване на задачи, събития и бележки, както и задаването на приоритети. Сами можете да изберете знаците, с които да отбелязвате различните обекти в дневника, като стандартните са точка за нова задача, която може да се превърне в Х за приключена задача или стрелка за прехвърлен във времето таск, кръгче за събитие и тире за бележка. Аз ползвам стар вариант на булетите, с чекбокс за задачки, защото ми е много по приятно да пиша отметки 😉

bullet types

Стандартният формат на Bullet Journal включва задачи по дати и специализирани страници за по-големи теми – напр. страница с идеи за нови блог-постове или специална страница за всичко свързано с организиране на дадено събитие. Тук можете да видите повече за системата, няма смисъл да ви я разказвам.

Вторият основен плюс на Bullet Journal е че използва индексиране, така че след време да можете да намерите това, което ви трябва. Първата страница на тефтера ви ще е запазена за индекс по страници, с който навигацията по месеци и специализирани теми става адски лесна. Просто номерирате всяка нова страница. Така само с едно отгръщане можете да видите къде се намира лога за август или да си намерите списъка с идеи за следващата презентация.

Защо Bullet Journal?

Двата водещи отговора вече ги казах: бързо водене на записки и лесна навигация. А третият отговор се крие в гъвкавостта. За разлика от всички стандартни органайзери със зададени дати, в Bullet Journal нямам ограничение за записките от конкретен ден. Мога да се простра на 3 страници, ако съм имала дълга среща, да вкарам само 2 кратки задачки за по-спокоен ден или пък въобще да прескоча някоя дата от мързелив уикенд. Това до момента е бил основният ми проблем със седмични органайзери – понякога нямам какво да кажа, а друг път трябва да се старая да събера текста в определеното поле като жена-каучук в куб със страна 50 см.

bullet journaling

Bullet с щипка Васи

Красотата на Bullet Journal се крие във възможността да го направиш наистина свой с промени и добавки. Ако се захващате с това, бих ви посъветвала да опитате стандартната система за месец-два и тогава да я персонализирате – ще се чувствате по-свободни и ще имате яснота какво трябва да допълните точно.

Аз използвам Moleskine (черен и вече осеян с всякакви мои си стикери) на малки квадратчета, но стига да събирате по 30 реда на страница (важно е за месечния лог), изберете каквото ви харесва най-много.

Както вече споменах, вкарвам таскове с чекбокс – щом го завърша, слагам отметка и всяка от тях се усеща като малък празник! :)

Добавила съм си един седмичен списък със задачи, който правя в неделя вечер за следващата седмица, за да имам поглед на едно място преди разхвърлянето на дневните задачи. Всяка седмица си има отбелязана страничка в месечния лог, който пък фигурира в началния индекс – напълно подредено!

В дневните разпределения имам едно важно допълнение – “happy about” секция, отбелязана със слънчице. Така на края на всеки ден трябва да си добавя поне едно нещо, което ме е усмихнало. Добре е да можеш да оцениш момента, а малко позитивизъм в повече никога не е в по-малко.

Трябва да обърна внимание и на най-големия минус на Bullet Journal. Няма строен вариант за задаване на малки задачки към следващи дни. Моето решение е следното: всички неща, които идват през деня като нови таскове, се записват в Bullet Journal, ако трябва да се свършат в същия ден. За останалите продължавам да работя с Todoist, който си върши идеално работата да ми напомня какво кога трябва да направя. Сутрин с кафето преглеждам и на двете места и описвам дневния си график в Bullet Journal.

Ако тествате системата Bullet Journal или вече сте я тествали, ще ми е много интересно да чуя мнението ви и всякакви любими “хакове”!

Постът Bullet Journal: организирай се офлайн е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 10/22/15 08:40 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/S3rs93IhZjM/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване