10/27/15 07:38
(http://vasvalch.com/)

WordCamp Sofia 2015

wordcamp sofia 2015

В събота се състоя едно от по-любимите ми tech-събития за годината: WordCamp София. Защо по-любимо ли? Защото за WordCamp не са определящи само добрите лекции и новите знания (а такива, както ще видите по-долу, имаше) – определящи са новите познанства и едно готино усещане за общност със споделени интереси, цели и въпроси.

За втори път имах удоволствието да съм лектор на WordCamp – първият път беше в зората на българските кампове през 2010 година. Междувременно, WordCamp е станал много по-голям, много по-ангажиращ и пълен с интересни хора с адски много знания. Впечатление правят добре подготвени български лектори и много международни гости, които са известни лица сред WordPress общността. С две думи, събираме звезди на място :)

За моята лекция ще ви разкажа с отделен пост, а тук ще разгърна малко записки от двамата лектора, които слушах с най-голям интерес – Luca Sartoni и Noel Tock.

Luca Sartoni: Why The Plumber Always Wins

Лука говори за традицонните професии и кои от техните принципи трябва да вложим в работата си като дигитални специалисти.

Основната разлика се състои в статуса. Никога няма да помолиш водопроводчик да оправи окабеляването в банята ти, но клиенти често молят фронтендъри за маркетинг съвети, дизайнери за програмистка работа, маркетолози за системна администрация и всякакви други чудатости. “Опитваме се да запълним всички празнини и не можем да идентифицираме каква е точно нашата работа,” обясни Лука.

Причината, поради която често не можем да се разберем с клиентите си, е, че дигиталните специалисти работят със знанията, познанствата и способността си да решават проблеми. Клиентите често се бъркат, че нашият инструмент за работа е лаптопът – това значи, че за незапознатия наблюдател няма видима разлика между концентрирана работа и цъкане на Facebook. Освен това, проблемите пред онлайн специалистите са по-скоро абстрактни – не става въпрос за теч, чието спиране от водопроводчика има ясен видим резултат.

Водопроводчиците никога не търсят сами клиентите си – обаждаш се на специалист, когато имаш проблем. Той не идва при теб, за да ти обясни, че тръбите ти могат да имат по-добра позиция в Google. На всичкото отгоре, проблемът с теча обикновено е належащ, затова на клиента е ясно защо се плаща повече на водопроводчика – а колко от дигиталните специалисти увеличават сумата при спешни задачи, работа през уикенда или късно вечер?

За да сте успешни специалисти, трябва да се запитате: какво би направил водопроводчикът? Това е водещият въпрос, когато ви кажат “Няма бюджет”, “Ще ти отнеме само 5 минути”, “13-годишният ми племенник също разбира от компютри” и други такива. В крайна сметка, разликата между работа и хоби е че за едното ви плащат.

Последните съвети на Лука бяха да инвестирате в обучения и специализация във вашата ниша и винаги да доставяте по-висока стойност на клиентите си от това, което очакват. Бъдете точни със сроковете, спазвайте думата си и се научете да казвате “Не”. Учете се от водопроводчика.

Вижте още по темата в блога на Лука.

Noel Tock: Content publishing in 2016

Темата за водопроводчиците ми беше изненадващо интересна, но за темата на Ноел предполагах отдавна, че ще ми допадне. Той показа серия добри примери за създаване на съдържание в каналите от фрагментирания медиен свят на 2015-та година.

Днес консумираме съдържание на много различни нива, а все още повечето издатели виждат в социалните медии само начин да увеличават трафика си. Правилната стратегия обаче е друга: трябва да създавате съдържание в социалните медии и да го оставите да живее там.

Ноел даде няколко примера за успешна social publishing стратегия – сред тях водещ бе акаунтът на National Geographic в Instagram. Това е най-следваният профил на медия в мрежата, с 34 милиона последователя. Как го правят ли? Като създават съдържание директно за и в Instagram. Те не разчитат на clickbait като ни дразнят с въпроси, чийто отговор ще прочетем в материал на сайта – те директно обогатяват мрежата с интересно съдържание:

Vox правят нещо сходно – познавайки потребителите си, те публикуват във Facebook цяло интервю с кандидат-президента Bernie Sanders. Не поставят само тийзър, който да води на сайта им – публикуват цялото интервю.

Съветите на Ноел към създателите на съдържание са само три. За да задържите вниманието на потребителите в новата контент-среда, трябва да разказвате истории, вместо само да дразните с въпроси; да решавате информационните проблеми на читателите си; да сте готови да предоставите съдържание там, където хората го търсят.

Franz Vitulli: Лекцията, която ми се изплъзна

Специално споменаване получава Франц с лекцията за новите дигитални стажове. Чух адски много позитивни коментари и имам уклончиво потвърждение, че скоро ще се появи блог пост с детайли по темата – за нейната същност може да съдите по слайдовете:

Накратко, WordCamp е събитие, което си заслужава, дори ако не чакате с интерес слайдове пълни с код. Енергията се усеща навсякъде, а хората са адски интересни и имат какво да кажат. Само трябва да си вземете билет за следващото издание. А аз ще се постарая да ме чувате там по-често от 1 на 5 години – дори и ако не ви се иска особено 😛

___
снимка: @WordPressBG

Постът WordCamp Sofia 2015 е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 10/27/15 07:38 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/S6fYIrCBZeI/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване