11/02/15 19:27
(http://ivo.bg/)

Китайското ехо “Сибир наш”

Aгресивната външна политика на Путин, която той води без да се съобразява с мнението на руските граждани, и разпродажбата на много части от страната на чужденци, предизвиква сериозна загриженост у експертите в Русия. Основният въпрос е – до какво ще доведе политиката на президента? Днешното поколение руснаци живеят с надежда за светлото бъдеще, но няма да го дочакат. Според скептиците, само след пет години, дори и ако няма война, Русия ще затъне. Решенията и действията, които предприема руското ръководство са с антируска насоченост.

 

Не става дума само за военните конфликти в Северен Кавказ или в Украйна. Малцина знаят, че Сибир отдавна е продаден на китайците, а обикновените руснаци работят за тях. Заповедта за “продажбата” на Сибир бе подписана от Путин преди пет години. Китайците взеха под наем около 420 000 хектара земеделска земя. Когато Кремъл опява, че Украйна се е продала на Запада и Америка, искам да попитам – на кого се продава Русия? Замислете се над цифрите: по-голямата част от земеделската земя в Забайкалския край, един от най-живописните райони на Русия, е отдадена на китайците под наем за 50 години. Няма значение, че тези територии не се използват от руснаците от десетилетия, но това е тяхна земя, а в Кремъл решиха, че за милиард и половина долара може временно да се подари на китайски компании.

 

На тази земя китайците планират да развиват не само земеделие, но и животновъдство. Ако в срок от три години всичко се развива положително, китайските компании ще наемат още двеста хиляди хектара. Според руските власти, от наема на земята обикновените руснаци само ще спечелят – китайците ще наемат само руски граждани. Паралелно с животновъдството и земеделието, китайците ще разработват и находищата на полезни изкопаеми по границата, и ако процесът върви добре, ще разширят районите за добив на суровини.

 

Руските експерти нарекоха лизинга “голям успех” във взаимноизгодното сътрудничество. Според тях, в граничните райони с Русия, за китайците живота е много тежък: близо 140 милиона души, които живеят там, са без работа и нямат своя земя. А руснаците в Далечния изток, на наетата от китайците земя, са не повече от шест милиона, много от тях напускат домовете си и отиват в централните райони на Русия, където има работни места. Руските власти са решили с помощта на споразумението да решат едновременно проблемите на и двете страни чрез създаване на нови работни места и с осигуряване на земя за китайците. Всъщност, нещата са малко по-различни. След няколко години масово заселване на Забайкалието с китайци, Русия е заплашена с китайски диктат в Далечния изток.

 

В този случай, Далечния Изток на Русия го чака много по-тъжна ситуация, от тази в Донбас. Ако в Източна Украйна все пак има малко руски военни, в руския Далечен Изток ще живеят само китайци. Преговорите за продажбата на Русия започнаха преди около шест години, когато Медведев, тогава президент, се споразумя с президента на Китай за сътрудничество между граничните региони. Скорошната продажба на Забайкалието, не означава, че китайците не са били тук и преди. Част от земята в Далечния изток отдавна се използва от китайските власти за отглеждането на зеленчуци, ориз и соя.

 

Китайците, оплакващи се от недостиг на земя, предварително знаят какви територии трябва да завземат. Контролът над Забайкалието ще им даде възможност за контрол над целия Сибир, където са най-големите руски транспортни артерии. Жителите на региона масово напуснат домовете си, заминават за Москва, на юг или на запад. Интересен е факта, че през последните години, в Зайкалието зачестиха огромните горските пожари, нещо което никога не се е случвало. По руските канали за пожарите говорят с неохота, а проблема се коментира повърхностно. Между другото, през изминалата година, нито един канал не е снимал материал за историята на пожарите, но денонощно надуват главите на руснаците за това, което се случва в Украйна.

 

В Русия акцентират само в колко бедствено положение са украинците. В действителност, ситуацията в Сибир и Далечния изток е много по-зле. Ако централните региони на Русия, повечето жители “дебелеят”, в Сибир руснаците измират. Масовият алкохолизъм и безработицата довършват народа. Който проумее, че може да загине, напуска региона, останалата част от гражданите водят мизерно съществуване. В Забайкалието всички мразят китайците, но работят за тях, защото разбират, че това е единствения начин да оцелеят. Всъщност, оцеляват жителите на градовете, а в селата е пълна разруха и бедност.

 

Докато Путин се занимава с Украйна, помага за обогатяването на жителите на Москва и другите мегаполиси в Централна Русия, отдалечените региони разчитат само на себе си, а дори и на китайците, макар да знаят, че такава “братска” дружба няма да доведе до нищо хубаво.

 

http://replyua.net/

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване