11/02/15 11:00
(http://ivo.bg/)

Скритата картинка в думите на Борисов

Заложих на пожарникарския принцип „бързай бавно” за да си пусна коментаторската бюлетина едва след края на местните избори. Общата картина е тема на „големите медии” и техните още по-големи коментатори и няма смисъл да повтарям констатациите им. Обаче ще обърна внимание на детайлите, които не всеки би забелязал. А те са като пикселите, оформящи дигиталната картина.

Ще започна от …себе си. Ще кажете, че не е скромно. Обаче , както за почти всичко останало в държавата, става дума за проекция на казаното или направеното от Бойко Борисов. Спомена ме на пресконференцията снощи поименно и …уважително ( най-вероятно с ирония в подтекста, обаче за широката публика си беше уважително). Цитат: „Сутринта, многоуважавания от мен Иво Инджев го слушах, който каза: „Ще отида да гласувам. Има два кмета – един на ГЕРБ, един на реформаторите, ама и двамата не ги познаваме.“

Борисов се позова на мое изказване часове по-рано пред Нова телевизия, в което казах, че ще гласуваме на балотажа в София за районни кметове от „спортна злоба” и на практика партийно, защото не си познаваме конкретните кандидати ( което е парадоксално наистина- знаем кандидатите на национално ниво, дори и като лични познати, но не си познаваме съкварталците, устремили се към кметските места в района, в който живеем).

 

Борисов се позова на това изявление на „уважавания Иво Инджев”, за да си построи тезата, че едва ли не гласуването за районни кметове е безсмислица, която е измислена, за да му се пречи, като му „вземат” няколко района в столицата, където по старите правила победилият взимаше всичко и съответно всичките районни кметове бяха от ГЕРБ.

Е, взеха му наистина. Взеха му цели 4 района. Ако се жонглира по правилата на политическата (само)реклама, успехът е огромен, сравнено с нулата. Но не е бройката най-важното, а качеството, което носи този пробив в монопола на мимикриращата овластена „дясна” русофилщина на ГЕРБ.

Поне за трима от избраните районни кметове от реформаторите в София мога да кажа, че са съмишленици на каузата за демонтиране на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА), а преференциалното гласуване, което изстреля на второ място Марта Георгиева в листата на реформаторите за общински съветник, със сигурност е потвърждение за нейната ярка подкрепа за същата тази кауза.

Ще бъде вече доста по-трудно за ГЕРБ да се правят, че не забелязват съветската символика, доминираща над българската столица. Доказа се, че замитането под червения килим на този въпрос е забелязано от гражданите тук: днес в София, утре и в други градове.

Толкова за подтекста на един важен резултат от изборите, който остава извън коментарите на „големите медии” и големите им коментатори ( а дали пък Борисов тъкмо по тази причина не смени тона си от определението за Инджев като „идиот” пред същата Нова телевизия преди година и половина, стигайки сега до „уважавания Иво Инджев”- това не знам).

 

Във всички случаи в публичното говорене на Борисов, колкото и да е традиционно хаотично, няма нищо случайно. И отново детайлите издават къде точно го стяга „генералският” кител.

Предлагам на хората със свободно време и голямо търпение да изгледат разпространявания в доста информационни сайтове видеозапис от снощната пресконференция на Победителя. Предизвикателството за гледащия, когото викам на помощ в случая, е да изброи колко пъти Победителят и неговият Цветанов споменаха Плевен. Плевен беше абсолютно доминиращата дума в тяхното говорене и вероятно на нея натъртиха ( може би) двайсетина пъти.

Признавам си, че когато това ми направи впечатление, вече беше късно да започвам да броя, а да се върна назад и да изгледам отново записа, за да рапортувам с точност, нямам достатъчно мотивация.

 

Борисов се подигра с победата на реформаторите в Плевен със забележката, че не си пожелава да се хвали с победа в един областен ( единствен към момента на пресконференцията) град. Всъщност явно не може да преглътне загубата в Плевен и превърна своята тревога в център на своята изповед. Беше като кисела усмивка заради зъбобол по време на преглед при ортопед, констатирал иначе здравината на костите му.

Гримасата му в задочната загубена от него битка за Плевен беше особено пресилена в своята заплашителна ироничност и по повод сравнението с падането на Плевен, направено от реформаторите. Не бил паднал, а направо им го подарил. И нямало да падне, ако той лично се беше напънал да не допусне това.

Масовата публика едва ли разбра снощи, че Борисов реагира на конкретна закачка във фейсбук, в която се прави сравнение с падането на Плевен преди 140 години в руски ръце и телеграмата до великия везир от победения турски паша, написал лаконично „Плевен падна”.

Две подробности са за отбелязване:

1.Думата „паша”, спомената и от Борисов в неговата безадресна реакция, съдържаща заплашителна ирония към онзи, който я е употребил. Пашата е прякор на известния бивш бос на СИК и някогашен началник на Борисов от периода, който той предпочита да не бъде споменаван.

2.„Пропускът” на Борисов да спомене източника на закачката с него в интернет. А това е не кой да е, а същият министър Москов, когото той напоследък води със себе си при предизборното рязане на лентички в различни точки на магистралното самохвалство на властта.

 

Както се вижда- понеже споменах за жонглирането в политиката- Борисов подхвърля по едно и също време „уважително” едно име ( на Иво Инджев) и пропуска друго ( на Петър Москов) в зависимост от това какво впечатление иска да направи на публиката в нашия политически цирк.

 

Но не може да му се отрече чувството за хумор в периодизацията на собствения му възход. Заяви, че го питат дали ще става президент „откакто е човек”. Ще да е бил нещо друго преди да нахлуе в политиката на вълната на популизма и тайния сговор с тогавашния си ментор Георги Първанов, който ( не по мое предположение, а по моя информация) днес иска да му бъде върната услугата и да се кандидатира за президент с подкрепата на своя съзаклятник Борисов.

 

Първата крачка в тази посока вече подсказа Цветан Цветанов, който похвали в нощта на победата АБВ като лоялен партньор на ГЕРБ, предпочитан в това отношение от реформаторите.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване