11/06/15 08:15
(http://vasvalch.com/)

Маркетингът през 2015: измерими канали, доказване на ROI и ефективни технологии

state of inbound 2015

Всяка година HubSpot вадят интересни данни в изследването си State of Inbound. Статистиката покрива различни географски региони, типове бизнеси с B2B и B2C фокус, затова е интересна – защото могат да се видят както глобални трендове, така и зависимости за конкретни райони и индустрии.

От миналата година изследването се фокусира не само върху гледната точка на маркетинга, но събира мнения и от специалисти по продажби. Т.е. тази година данните са особено полезни, защото дават информация за развитието на трендовете във времето и за продажбените теми. Аз обаче, като един егоцентричен маркетолог, ще се фокусирам конкретно на данните за маркетинга.

Доказаните резултати отключват бюджети

Сред седемте водещи резултата от изследването един прави основно впечатление:

Proven marketing ROI unlocks budget. But you have to be tracking ROI in the first place, which not everyone is doing.

Да, само 4% от маркетинг-екипите, които са доказали позитивен ROI, са били жертва на падащи бюджети:

state of inbound 2015

Но от друга страна, доказването на позитивен ROI продължава да е основното предизвикателство пред маркетолозите. Европа пък е сред по-слабите региони, когато говорим за измерване на ROI – 51% от маркетолозите следят статистики, за сметка на 63% в Северна Америка, например. Без да има детайлни данни, можем да предположим, че в България падаме под този среден за региона процент.

Доказването на добър ROI е проблем особено за големите компании. Това може да бъде свързано с две други тенденции – обикновено тези компании имат и много по-голям бюджет, отчитането на който е по-комплексно, а и залагат на повече маркетинг тактики, които не могат да бъдат лесно измерени (аутдор, телевизия и др.)

state of inbound 2015

Намирането на правилните технологии и обучението са трудни

Оказва се, че идентифицирането на правилните технологични решения е трудност както за малките, така и за големите компании (съответно в оранжево и синьо на графиката по-горе). Може да се предположи, че малките компании имат по-малко знания и възможности в този аспект, а при големите компании проблемът е внедряването на технологиите и използването им от голям екип.

Виждаме, че намирането на технологичните решения не се е изменило като важност спрямо 2014 година. За сметка на това, обучението на екипа е два пъти по-наболял въпрос спрямо 2014 година.

state of inbound 2015

Маркетинг-каналите без директна измеримост са демоде

Естествено, крайната цел на State of Inbound е да покаже колко по-важен е inbound маркетингът. Затова част от изводите в изследването са формулирани с насока “outbound е лош”. Според мен обаче данните сочат друго – лош е този маркетинг подход, който не може да се измерва точно. Затова и най-надценяваните според маркетолозите тактики са свързани с трудно измерими канали като печат и аутдор, а негативното отношение към измеримата реклама (онлайн, PPC) е много по-ниско.

state of inbound 2015

Интересно е, че компаниите, които отразяват по-слаб ROI спрямо миналата година, са много по-склонни да оценят социалните медии като надценяван канал: 18% от компаниите с по-слаб ROI смятат, че социалките не са толкова полезни, за сметка на 11% от компаниите с по-висок ROI. Вероятно това разочарование, както и сходни данни за email маркетинг и блоговете, е резултат на неправилно разходвани средства през 2014?

И да затвърдя по моята любима линия: блогването е сред каналите, които най-рядко се смятат за надценени 😉

Обещайте оптимизация, за да ви дадат по-висок бюджет

Когато си говорим за бюджети, видими са 2 интересни тенденции. На първо място, явно е вярна приказката на Мечо Пух “Колкото повече, толкова повече”. Колкото по-голям е маркетинг бюджетът на компанията, толкова по-вероятно е тя да отдели по-голям бюджет за маркетинг в следващия период.

Компаниите, които имат провалени маркетинг стратегии с inbound канали също получават по-големи бюджети – и то в 4 от 5 случая. Това може да значи, че маркетолозите се фокусират върху дългосрочните резултати на inbound подходите, а опитът, съпроводен с измерване на резултатите, дава сигурност, че новите бюджети ще бъдат оптимизирани по-добре. Използвайте тази аргументация на годишното си планиране и после драснете един коментар под поста дали е сработило :)

state of inbound 2015

Ами, какво остава да си пожелаем, освен повече оптимизация и по-високи бюджети!

Свалете цялото изследване тук.

Постът Маркетингът през 2015: измерими канали, доказване на ROI и ефективни технологии е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 11/06/15 08:15 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/lQPvRTJCHzg/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване