11/09/15 22:40
(http://ivo.bg/)

Президентът Плевнелиев на(д)гради вселенския ни “началник”- гаф или рецедив

Карамбол от противоречия се завихри около посещението в България на гръцкия Вартоломей, живущ в Цариград, претендиращ да ни е църковен началник по православна линия. Неговият началник е руският Кирил, чиито водещ офицер по линия на КГБ е Путин.

Вартоломей се държа нахално, както приляга на всеки пратеник на Путин. Това, което озадачава, е, че го прегърна президентът Плевнелиев, а онзи, който се усети, че не бива да му целува ръка (както направи с руския Кирил преди две години в София), е премиерът Борисов.

Плевнелиев на(д)гради вероломния Вартоломей с най-високо българско отличие, а Борисов му отказа след това предварително обявена среща- вярно, след речта на Вартоломей по повод награждаването му.

 

Вартоломей се прояви като реваншист, комуто е паднало да си върне на българите на местна почва за първи път от победата на българския национален дух в схватката с руско-гръцката завера срещу българската църковна независимост през втората половина на 19 век.

Въпросите към президента Плевнелиев се множат. Ето още един, зададен от колегата Христо Христов.

Двоен аршин: Орден за агент патриарх – може, но за лагерист, отказал на ДС – не ПДФ Е-мейл
Написано от Христо Христов
Петък, 06 Ноември 2015 13:30

Момент от награждаването на патриарх Неофит – агент „СИМЕОНОВ” на Шесто упарвление на ДС от президента Росен Плевнелиев на тържествена церемония в президентството | Източник: kanal3.bg.

Президентът Росен Плевнелиев наруши своeто принципно отношение към лица с принадлежност към Държавна сигурност, след като в четвъртък (5 ноември 2015 г.) връчи орден „Стара планина“ първа степен на Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и митрополит Софийски за изключителните му заслуги към Република България на официална церемония в президентството.Предложението беше направено от правителството във връзка със 70-годишнина на патриарха, която той навърши неотдавна.

„Това отличие е скромен израз за огромната ни признателност, Ваше Светейшество, за дългогодишното ви и безкористно служене на българския народ. Това отличие е знак за благодарност от българската държавност за вашето мъдро ръководство на Българската православна църква. Патриарх Неофит винаги достойно е утвърждавал единството на църквата, като се е водил от мисълта за благото на миряните”, каза в словото си при награждаването президентът Плевнелиев.

Патриарх Неофхит обаче е разкрит през 2012 г.  в качеството му на Русенски митрополит като един от 11 от всички 15 членове на Светия синод на Българската православна църква, които се оказаха с досиета. Тогава Комисия по досиетата установи, че той е вербуван от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през 1983 г. като агент под псевдонима „СИМЕОНОВ”.

По това време той е архимандрит в Софийската митрополия, а в досието му е посочено, че „демонстрира безпределна вярност и любов към Съветския съюз, съветския народ, към работата и линията, която провежда Руската православна църква. Архимандрит Неофит е интелигентен, с много добра обща и богословска подготовка. Очертава се като перспективен духовник”.

Свален е от оперативен отчет в ДС чак през март 1990 г., когато отказва да се явява на срещите с водещия си офицер .

След разгласяване на агентурното му минало Неофит излезе с официална позиция, в която посочи, че „не се чувствам виновен към никого или че съм предавал някого”, но същевременно призна, че е писал доклади за ДС след завръщанията си от пътувания в чужбина преди 10 ноември 1989 г.

При встъпването си в длъжност през 2012 г. президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да се обвързва с назначаването на лица на държавни постове, свързани с комунистическите служби. Той извърши предварителна проверка на служители на ръководни постове в администрацията му, отказа да назначава посланици с досиета при опитите от страна на кабинета Орешарски и провери за агентурно минало министрите в служебните кабинети на Марин Райков и Георги Близнашки.

Награждаването на патриарх Неофит е едно от редките изключения, което президентът Плевнелиев допуска от възприетия от него принцип.

В случая обаче прилагането на двоен стандарт към лица, свързани с Държавна сигурност, е още по-неприятен, тъй като държавният глава веднъж вече е отказвал да връчи държавна отличие на друга публична фигура именно заради разкриването на принадлежността му към ДС.

Става въпрос за отклоняването на предложението да бъде награден с орден „За граждански заслуги” бившият лагерист и политически затворник и писател Петко Огойски. Това стана през ноември 2014 г., когато Плевнелиев награди група граждани по повод 25-годишнина от началото на демократичните промени в България.

 

alt

Петко Огойски показва налъмите си от лагера „Белене”, които е запазил в уникалната си етнографска сбирка, събирана над 50 години. Бившият лагерист не беше награден от президента Плевнелиев през 2014 г., защото му бе открито досие, от което обаче става ясно, че той е отказал да сътрудничи на ДС | Фотограф: Христо Христов.

 

Тогава при предварителната проверка на Огойски, Комисията по досиетата установи, че той е регистриран като агент от ДС и обяви принадлежността му в качеството му на депутат от СДС в 7-то Велико Народно събрание”.

От архивните документи обаче става ясно, че ДС е регистрирала Огойски като агент без той да подписва декларация през 1958 г., след неговия престой в затворите и лагерите, но още на следващата година го е изключила от агентурния апарат с мотива, че той „въобще не иска да сътрудничи. Когато е бил в ТВО му е предлагано сътрудничество, но той най-категорично е отказал и сега няма да стане такъв”.

Петко Огойски, който е преминал през багера „Белене” два пъти и е лежал в затворите в във Видин, Лом, Плевен и Шумен, Стара Загора и София, е автор на трилогията „Записки по българските страдания”, едни от най-ценните мемоари за комунистическите престъпления .

За разлика от неговата просветителска дейност след промените патриарх Неофит не само зарови надълбоко темата за досиетата сред висшия клир все едно, че нищо не е било, но БПЦ продължава гузно да мълчи и да страни от всички инициативи за почитане на жертвите на комунистическия режим, а също така продължава да бойкотира закона за досиетата като отказва информация на Комисията за проверката на агентите на ръководни постове в епархиите и църковните настоятелства в страната.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване