11/10/15 09:21
(http://ivo.bg/)

Руските дрогари по стъпките на българските

България е малката Русия по доста ( и все негативни) показатели, особено по отношение на спортната плънка на организираната мутренска престъпност и заради обърната пирамида, според която икономиката зависи от политиката, а не обратното, както е нормалния свят.

Но не във всичко България следва руския печален опит. В някои случаи сме водещи.Най напред българската тежка атлетика беше изгонена от световните подиуми заради допинг скандал, а сега с тежки стъпки руската лека атлетика се е запътила към същото. При това не заради еднократно уличаване в най-голямото престъпление в света на спорта, а заради „серия нарушения”.

Това се казва в доклад на базираната в Женева Световна антидопингова агенция (WADA) , последван от препоръка към Международната федерация по лека атлетика (IAAF) – и след разследване на Интерпол- руската лека атлетика да отпадне от състезанията в световен мащаб.

В този смисъл трябва все пак да признаем, че нашите „братушки” са къде, къде по-мащабни в ефекта, който постигат. Едно е да ти забранят на щангистите да се изявяват, друго е цялата ти лека атлетика да си извоюва това първо място по в света. При това от позицията на втората по постижения след американската ( ако се отчетат резултатите от последната олимпиада в Лондон през 2012 г.).

Докладът е убийствено конкретен. Той сочи като виновник за мащабните измами на Русия самото руско правителство. На цели 355 страници доказва тезата си, че руската власт оказва „директен натиск” върху антидопинг лабораторията в Москва за осъществяване на измамите в особено големи размери.

Това „малко обстоятелство” с държавно спонсорираното мамене трябва да се подчертае специално за онези, които първосигнално ще адвокатстват сега на руското отровителство с факта, че и спортисти от Америка – от световна класа при това- също са залавяни с допинг. Само че адвокатстващите ще трябва да направят чудеса, за да свържат американското правителство с това престъпление на конкретните извършители, изобличени пак от същите международни органи за контрол над допинга. Нещо повече, никога американските власти не са си позволявали малоумието да оправдават безобразията на спортисти с „антиамериканските” настроения на проверяващите.

 

Иначе казано- колкото самото масово дрогиране на руските лекоатлети е отблъскващо, още по-жалка е картинката на официалната руска реакция.

 

Подобно на вица за съветското джудже, което е най-голямото на света, руският допинг скандал е най-големият, както приляга на руските мащаби и претенции за световно лидерство!

 

И още по нещо се различаваме в скандала. Нашите щангисти биват оправдавани тук с твърдението, че едни завистници на успехите им ги накиснали. Чиста работа. Няма политически примеси в тази валерианова напитка. Москва обаче веднага скочи да се оправдава ( гузно) със световен заговор именно заради световната русофобия (казано в резюме). От което произтича, че подобен мотив трябва да има и по отношение на корупцията във ФИФА (може би пак поради русофобията на целия свят, произтекла от топлите отношения на корупционера Блатер с Путин ? ).

 

Да, изоставаме по размаха на позора, но ни остава утешителната награда, че този път изпреварихме руските дрогари, които доразвиха нашето лидерство в тази област.

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване