11/10/15 07:56
(http://vasvalch.com/)

Социалните медии: от Древен Рим до днес

roman ipad

Днес ви представям едно малко по-любопитно ревю за една малко по-любопитна книга. “Writing on the Wall” е историческа перспектива на социалните медии. Това не е строга маркетинг книга, но ще е особено интересна за всеки, който се интересува от новата онлайн среда.

Авторът Tom Standage вече има опит в нестандартното представяне на историята с “История на света в 6 чаши”, която все още ме чака на виртуалното нощно шкафче. Явно той специализира в иновативни гледни точки към историята и последната тема на изследванията му е доколко социалните медии са свързани с древните форми на междуличностна комуникация. Оказва се, че отговорът на въпроса “Доколко?” е “Много!” и авторът увлекателно разказва за пресечните точки на модерните технологии и различни периоди от историята.

За да ви убедя колко е интересна, тук маркирам накратко само няколко от темите, отразени в “Writing on the Wall”.

В Древен Рим е развита peer-to-peer комуникацията, а най-влиятелни са тези, които имат най-големи социални мрежи. Цицерон “репоства” чужди писма, които коментира в собствената си комуникация и е доволен, ако негово писмо е разпространено от много сподвижници.

Писането на нечия стена съществува още от Античността – в Рим е стандартна практика да се драскат графити, за да се предават съобщения на собствениците на съответната стена.

Мартин Лутър успява да разпали революция срещу църквата и създава протестантството почти самосиндикално, благодарение на печатната преса. Неговите тези са изложени в памфлети, които получават много препечатки (ретуити?) из цяла Германия. За успеха допринася това, че текстовете са написани на достъпен език (BuzzFeed преуспява по сходни причини).

Кафенетата от 17. век се превръщат в свободна зона за взаимодействие между хора с разнообразни обществени статуси. Точно толкова лесно е дребен търговец да бистри политиката с благородник, колкото е лесно днес да туитнеш на Kanye West.

Памфлетите от 18. век са старите блогове – тяхната производствена цена е достатъчно ниска, за да може всеки свободно да изрази собственото си мнение, да цитира и обори други “специалисти” или да заеме позиция по последните политически развития в новосъздадените американски щати.

На историята не са чужди и притесненията дали социалният обмен не ни губи времето – точно както днес виждаме във Facebook враг на продуктивността, със сходна титла са били набедени кафенетата, “където се губи много време в празни разговори”. Но нека не забравяме, че оттам тръгват много научни иновации и връзки между учени, включително и корените на Кралското изследователско дружество.

Ако ви е станало интересно, ето лекция на автора от TEDxOxbridge:

Tom Standage показва, че новите медии всъщност са добре забравени стари. Те са един вид завръщане към състоянието преди масмедиите на 20. век. Затова и той твърди, че социалките не са просто мода – те са стандартният формат на взаимодействията между хора още от Древен Рим. History retweets itself!

Постът Социалните медии: от Древен Рим до днес е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 11/10/15 07:56 http://vasvalch.com/writing-on-the-wall/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване