11/13/15 22:58
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Бобена яхния с тиква и чорисо

В повечето случаи свързваш тиквата с баница и макар да знаеш и дори да ти харесва в солени варианти, в които сладостта ѝ да хармонира със землистия вкус на лещата или да контрастира с пикантността на синьото сирене, или пък да бъде обвита в соленото серано, много често членовете на твоето семейство не се съгласяват с теб и твоите желания да я включиш в яхнията за вечеря. Дори да си мислиш, че умело я прикриваш измежду останалите съставки, бързо биваш разобличен, че онези кубчета не са картофи попили червения пипер и доматеното пюре. За такива случаи ще ти кажа една тайна, която обаче няма да замаскира тиквата, така че изобщо да не се усети, но поне няма да ти се сърдят, че решаваш да се възползваш от сезонността ѝ, без това да включва ръсене с мед и орехи.

Бобена яхния с тиква и чорисо

Подобно на козето сирене, което оправя всичко в салатата с тиква и зелена леща, тук чорисото ми направи яхнията, оставяйки пикантно-опушена следа в соса, но пък и аз подчертах това с още пушен пипер и зърна кимион. Тиквата, както всички може да се досетим, докато се готви попива ароматите на соса, от което вече не е тиква или поне не такава, която си представяш в тиквеник, тъй че спокойно може да разкажеш на членовете на твоето семейство (или други неприемащи тиквата за зеленчук), че това е мнооого специален сорт тиква и се слага само в яхнии. ОК, спирам с глупостите.

Чорисо

За мен испанското чорисо е идеалният колбас за добавяне в ястия и яхнии, защото им придава опушеност и пикантност, без те да бъдат натрапчиви усещания. Боб е първата асоциация, която си правя, когато погледна едрите парченца сланина в нарязания колбас и включвайки го в състава на моята бъдеща яхния, минавайки на ум през испанската и мексиканската кухня и грабвайки по някоя и друга идея от тях, яхнията ми има по-голям шанс за успех, макар и в нея да се намират едни кубчета, които както се разбрахме, не са картофи.

Продукти за бобена яхния с тиква и чорисо

Докато я сервирах за вечеря имах известни опасения, че тиквата ще бъде не само разобличена, но и захвърлена. От тази гледна точка, имах резервен вариант за сервиране, който включваше макароните със сирене на Даниел или сухоежбина, а аз щях да си откарам цяла седмица на яхния с тиква. Тиквата беше разкрита, разбира се, но не се гледаше страхливо, както обикновено, защото цялата гозба ухаеше прекрасно на сладко-опушено-пикантно, на което му трябва само стрък-два пресен кориандър. Чорисото направи яхнията!

Бобена яхния с тиква и чорисо

Бобена яхния с тиква и чорисо

За 4 порции.

Продукти:

  • 1 супена лъжица олио
  • 1/4 чаена лъжица семена кимион
  • 3 стръка праз лук, нарязани на шайби
  • 300 г обелена и почистена тиква цигулка, нарязана на кубчета със страни 1,5-2 см
  • 100 г чорисо, обелено от обвивката и нарязано на шайби
  • 240 г сварен бял боб
  • 240 г сварен червен боб
  • 2 домата, обелени и нарязани на дребни кубчета
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 1 чаена лъжица пушен пипер (или сладък червен пипер, ако не разполагаш с пушен)
  • 250 мл зеленчуков бульон или вода
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • пресен кориандър, нарязан на едро (или магданоз, ако не харесваш кориандър)

В широк и дълбок тиган или тенджера се нагрява олиото. Изсипвата се семената кимион и се запържват няколко секунди докато започнат да отделят аромат. Добавя се празът и се готви 5-6 минути на умерен към силен котлон като се разбърква периодично. Добавят се кубчетата тиква и се разбъркват 3 минути. Към тях се изсипват чорисото, двата вида боб, доматите, доматеното пюре и пушеният пипер. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер. Заливат се с бульона или водата и се оставят да заврат.

Яхнията може да се довърши по два начина:

  1. На котлона, като съдът се захлупи с капак и се вари на умерен огън докато тиквата омекне, а сосът се редуцира наполовина. Ако е необходимо, капакът се маха към средата или края на готвенето.
  2. Във фурната, като яхнията се прехвърля в подходящ съд (без капак) и се слага на средно ниво в предварително нагрята фурна на 180ºC. Пече се около 1 час или докато по-голямата част от течността се изпари, а повърхността на яхнията придобие цвят. Ако започне да изгаря бързо на повърхността, може да се разбърква периодично или да се покрие хлабаво с алуминиево фолио.

Готовата яхния се сервира топла, поръсена с нарязан пресен кориандър.

Бобена яхния с тиква и чорисо

Още рецепти с тиква

Още рецепти с варива

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Бобена яхния с тиква и чорисо е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 11/13/15 22:58 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/QYOEndRugSo/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване