11/13/15 17:42
(http://ivo.bg/)

Путин пак обвини България в турски контекст

„Известно, что ЕС и Болгария торпедировали реализацию «Южного потока» и не дали нам реализовать этот проект. Хотя он, безусловно, полностью соответствовал бы интересам Болгарии, да и всей Южной Европы. «Турецкий поток» позволил бы российскому природному газу приходить на турецко-греческую границу, фактически – на границу с ЕС. Здесь его смогли бы покупать европейские потребители. А странам, которые отказались от участия в строительстве нового энергомаршрута, остаётся подсчитывать упущенную выгоду.”

 

Обобщено преведено, Путин благоволява да спомене България отново 11 месеца и половина след като даде от Анкара сигнал за пропагандно охулване, стартирало по негова команда на 1 декември 2014 в турската столица. Тогава той посочи България като виновник за спирането на „Южен поток”.

 

Днес той ( почти) повтаря обвинението в интервю, публикувано на сайта на оглавяваната от него институция.

Интервью информационным агентствам «Интерфакс» и «Анадолу»

В преддверии саммита «Группы двадцати» Владимир Путин дал интервью российскому информационному агентству «Интерфакс» и турецкому информационному агентству «Анадолу».

Понеже има знаменит руски прецедент за това, как една погрешно поставена запетайка от заповедта на руски самодържец води до обесване, вместо до помилване на негов поданик, реших да се вгледам в детайлите на височайшата информация.

 

И какво да видя? Путин говори за ЕС и България в множествено число. Има едно И: „Европейският съюз И България” са виновни за спирането на Южен поток, казва самодържецът. Подчертавам, цитатът е вода от извора, от самия президентски сайт на Русия и това го прави направо свещен по своята непоклатимост.

 

Сега как да реагираме на тази промяна- малка на пръв поглед, но не е за пренебрегване, щом говори „най-влиятелният” политик на света ( а е такъв в лично качество именно заради концентрацията на власт в самодържавните му ръце)?

 

Откакто самодържецът даде сигнал за бамбардиране на България с пропагандни обвинения, верните висши поданици на Путин – от шефа на външната парламентарна комисия Пушков , хпрез историци, придворни коментатори и чак до „политици” като хулиганстващият Жириновски, винаги акцентират върху презрителното за тях обстоятелство България да действа по разпореждане, внушение, по заповед на Брюксел.

 

И сега изведнъж шамарът на Путин за България включва едно незабележимо, но забележително И. Да не би в Москва да признават изведнъж нашата малка, най-бедна в ЕС ( както редовно ни напомнят злорадо кремълските говорители) страна, да се е превърнала в някакъв самостоятелен фактор, че самодържецът благоволява да употреби тава И?

 

Или може би е точно обратното- Путин напомня, че България е нещо различно, непризнато за интегрална част от ЕС?

 

Ако втората хипотеза е вярна, значи предстои нова путинофилска пропагандна офанзива, която до докаже твърдението, че България е И, т.е. нещо различно, нещо, налазено трайно от руското влияние, поради което подлежи на поредно руско „освобождение”.

 

Точката над И трябва да поставим ние, ако наистина сме поне малко различни от онова, за което ни таксуват в Москва, т.е. не сме съвсем покор(е)ни.

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване