11/19/15 08:59
(http://ivo.bg/)

Възходът след паденията на соцвождовете в България

Макар в две поредни статии да цитирах двама видни представители на БСП ( Ангел Найденов и Румен Овчаров) да се изказват в рамките на два дни неуважително към обожествяваната в партията Русия, не съм голям оптимист, че това изключение ще се превърне в правило.

 

Защото българският т.н. социализъм има две главни особености. Едната, както вече става ясно от горното изречение, е безпрекословното му подчинение на русофилската линия без значение дали то е свързано с клетви за вярност към Александър Втори Освободител ( на подстъпа към Проливите), Александър Трети (Българомразец), Ленин, Сталин, Брежнев или Путин.

 

Тази, първа по ранг, значение и видимост характеристика, не се нуждае от допълнително осветяване за просветените българи. Има обаче и още една удивителна по своята парадоксалност особена черта на бг соца ( както напоследък го наричат почти умилително някои у нас), която се проявява като упорит рецидив.

 

Колкото повече си провален като лидер на българския болшевизъм ( или социализъм), толкова повече се изстрелваш на някой местен или международен връх. Това не се отнася до всички дейци на българската имитация на съветската диктатура и нейните съвременни рецидиви, но примерите са толкова ярки, че си заслужават дисекцията.

 

Традицията в това отношение започва от набедените „революционери” Васил Коларов и Георги Димитров. Двамата търтят да бягат от България още с първите симптоми на провалените им мисия по заповед на Москва да извършат болшевишки преврат в България през септември 1923 г. Мисията им е разконспирирана и води до вълна от арести в България, при която Коларов и Димитров спасяват кожата още преди болшевишкият им план да повлече кървавата си диря.

 

За своя провал и проявената страхливост двамата съветски емисари от български етнически произход обаче не само не са наказани от ноторно безмилостния спрямо провалените другари болшевишки режим в Москва, но получават фантастични промоции. Косъм не пада от плешивата глава на завърналия се в Москва Коларов ( по интелигентният от двамата). Той си остава до следващата година ръководител на най-голямата международна терористична организация в историята на човечеството, наречена за ( руско) благозвучие Коминтерн. Неговият ортак в бягството от сцената на провала в България Димитров също достига до най-високия пост в коминтерна (1935 г.), а след неговото разпускане през 1943 г. е издигнат под кървавото крило на Сталин до началник на международния отдел на самия ЦК на Всесъюзната партия (болшевики). Провалените „въстаници” се редуват на премиерския пост в окупираната от СССР България.

 

Ще минат десетилетия, преди тази тенденция да се повтори в наши дни.

 

Сергей Станишев, чието име се превърна в единица мярка за изборни провали в България, бе награден с най-висок европейски пост на върха на евросоциализма (този път наградата не дойде от Москва, което е прецедент).

 

Но и това не е всичко. Най-проваленият в щедрите си обещания – не за милиони, а за милиарди- социалист все пак е Георги Първанов. Като президент той превъзбудено бленуваше „троен шлем” от три огромни руски енергийни проекта. И трите се провалиха. Първанов обаче, инвестирал доста по-успешно в проекта „Борисов”, си получи дивидентите. Вместо да потъне в политическото небитие като най-провалил се в обещанията си политик в България за всички времена, той „възкръсна” като съуправляващ чрез партията си АБВ в правителството на Борисов.

 

Засега изключение прави актуалният шеф на БСП Михаил Миков. Него Борисов също искаше да награди за изборния му провал на парламентарните избори, след които му предложи миналата есен да оглави Народното събрание. Дали защото този трети по важност в държавната йерархия пост е малка награда за него, но Миков благодари и му отказа. Сега, помнейки жеста, е нещо като опозиция, но не и по въпроса, който в България е определящ: отношението към Кремъл. Позициите на Миков и Борисов се сближиха в това отношение почти до пълно сливане- единият иска оставката на президента Плевнелиев, а другият „само” го нарича ястреб и му казва да си „мери думите”. Поводът- отново Русия, която заедно защитават от един българин , дръзнал да се изкаже срещу нейната политика!

 

Познайте от кого очакват награди!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване