11/23/15 08:45
(http://ivo.bg/)

Един съветски “възпитаник” опровергава лъжите на руския слуга Башар Асад

Предоставям на читателите две противоположни сирийски гледни точки.

Става дума за две знаменитости, едната която е направо от световна величина, защото става дума за диктатора Башар Асад. Неговата информационна агенция САНА е разпространила интервю, в което той хвали своя началник Путин колко по – добре се е справил с ИДИЛ от Запада ( гнил). Българските медии гълтат тази пропаганда и я предъвкват без много мисъл, сервирайки я като храна за размисъл, поднесена на лековерната публика. Например в сайта на в. „Труд”, цитиращ агенция Фокус:

 

„Участието на руските военновъздушни сили в антитерористичната операция на територията на Сирия е оказало положително влияние върху ситуацията в страната, заяви сирийският президент Башар Асад, цитиран от агенция SANA, предава Фокус.

„Минаха вече почти пет години, откакто тероризмът порази Сирия, и без съмнение, с подкрепата на редица регионални и чужди страни, екстремистите успяха да поемат контрола над значителна част от страната“, каза държавният глава.

„Разбира се, сирийската армия воюва с тях и печели много сблъсъци, но армията не е в състояние да присъства на всички територии на страната“, добави Асад.

“Въоръжените сили на Русия за два месеца постигнаха повече в борбата срещу терористите в Сирия, отколкото алиансът на САЩ за година”, заяви Асад.”

 

Избирам като акцент в пропагандната пледоария не толкова подмазването на Путин, колкото обобщението за годишнината ( тя всъщност е през март 2011 г., но да не издребнявам за някаква си половин година разлика с истината, спорейки с толкова „велик” коментатор), колкото лъжата на Асад за изначалното „поразяване” на Сирия от „терористите” преди въпросните пет години. Защото не терористите, а хиляди сирийски граждани, реагираха с мирни протести срещу репресиите на режима, на което той отговори с масови убийства на невъоръжени демонстранти и техни близки.

Ето свидетелство за началото на събитията, които започнаха като революция срещу диктатурата на династията Асад. И понеже русофилите тук се опитват да водят хибридната си война с лъжата за причината, довела до днешните последици ( американците били виновни за т.н. арабска пролет, папагалски повтарят тук след Кремъл неговите слуги), е важно да се отбележи, че ги опровергава не друг, а съветският „възпитаник” , сирийският космонавт Мохамед Фарис, летял на борда на светската космическа станция „Мир”. Малкият му брат е кръстен Мир по този повод.

Мохамед Фарис е национален герой в „соцалистическа” Сирия, армейски генерал. Родее се биографично с Хафез Асад, бащата да Башар, който също е обучаван в СССР сирийски военен пилот.

Фарис обаче е сред първите сирийски общественици, които въстава срещу режима през пролетта на 2011 г., заедно с брат си Мир. През 2012 г. се спасява от преследването на властите с бягство в Турция, поради което жилището му в Сирия е конфискувано, а блзките му са репресирани.

Испанският вестник „Ел Мундо” публикува интервю с него, в което той разказва за първите дни на бунта срещу Башар Асад, за масовите зверства и конкретни случки на държавния терор, например срещу студенти, един от които е убит пред учите му- копоите на режим го хвърлят през прозореца на висока сграда.

Специално за русофилите у нас, макар да е знайно, че мнозина от тях дори не поназнайват руски, публикувам превода на испанското интервю в радио „Свобода” на руски език. И питам невярващите: на кого може да се вярва повече в този сблъсък на двете гледни точки? На Башар Асад за интерпретирането на бунта срещу неговия режим като тероризъм от самото начало или на участника в този бунт, космонавта „терорист” ( по мерките на Асад) Мохамед Фарис?

Ето няколко извадки от интервюто:

На снимката: Мохамед Фарис в компанията на съветски космонавти

“Мой брат Мир вышел на демонстрацию в Дамаске, подвергая свою жизнь опасности. Он нам потом рассказывал о зверском обращении с мирными демонстрантами, о том, как агенты службы безопасности избивали и арестовывали их.

Я тогда работал в Алеппо инженером в области информационных технологий в одном из департаментов Министерства социальных дел и труда. Я ежедневно видел страдания сирийцев от того, как им трудно найти работу. Я осознавал, насколько трудной, невыносимой и унизительной была жизнь сирийского народа. Уровень безработицы в Сирии был выше, чем в остальных странах, не было реального роста, а законы принимались на благо приспешников режима, который не только был сам коррумпирован, но также и распространял коррупцию. Ситуация в Сирии была крайне неблагоприятной во всех областях, кроме репрессий и произвола.

Многих убили со звериной жестокостью

Когда началась революция, мы, интеллигенты и образованные люди, осознали, что это единственно правильный путь к спасению. Я присоединился к моим друзьям – академическим работникам, студентам и активистам, занимался политической деятельностью. Мы организовывали мирные демонстрации на территории университета в Алеппо. Я видел собственными глазами, как силы безопасности и наемники штурмовали здание университета, нападали на студентов. Некоторых из них арестовали, многих убили со зверской жестокостью. До сих пор не могу забыть, как они, догнав одного студента, выбросили его из окна четвертого этажа. Все это происходило лишь по той причине, что мы хотели свободно выражать свои политические взгляды.

Наши родственники подверглись преследованиям

После этого мой отец объявил, что он присоединяется к революции сирийского народа и его справедливым и законным политическим требованиям.

Режим конфисковал мой дом и дом отца в Алеппо. Наши родственники подверглись преследованиям, некоторые из них были убиты из мести за то, что сделал отец.”

Мохамед Фарис, “терорист”днес  според Башар Асад , но “Герой на съветския съюз” и носител на ордена “Ленин” от времето на СССР

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване